自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

trenycebaby 發表於 20-5-30 13:46
係問都吾比,你問佢會話,你做咩咁多嘢問,你自己決定啦嘛, 但我覺得佢跣我囉
...

同我家人份工一樣情況。。。

男爵府

zoie_w 發表於 20-6-7 07:04
但你個case係連你老細都要討好佢,咁我覺得同H R講作用不太大,但如果佢永遠咁樣請人都做唔長,咁H R當然 ...

原本我冇諗住同HR講,因為我曾經喺一個網上平台總公司出左段關於黑人事件,我喺下面講除左你地國家有,香港咪一樣有(佢知我係公司同事),佢比左email addtess我叫我details啲send過去 嗰度會有HR我至諗講吾講

禁止訪問

伯爵府

trenycebaby 發表於 20-5-30 11:59
係又罵,吾係又罵,錯既勁罵,吾錯就揾嘢黎罵,佢叫你解釋,解釋完就話你博咀, 狡辯 , 日日仲要比佢挑剔 ...

話番佢
正常會唔敢出聲,不過現在的腦細欺羨怕惡

伯爵府

回覆樓主:

搵過份工,點解要受呢D 委屈

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

如果你等佢炒,會唔會花左底?

男爵府

obligation118 發表於 20-6-8 08:07
如果你等佢炒,會唔會花左底?

不嬲都花架啦,好耐之前都收過warning letter,咪又係咁,而且花左會點?

子爵府

冇得硬碰。睇心理醫生。請病假。無聲抗議。放到公司驚。可能賠錢俾你走。

男爵府

屋仔人 發表於 20-6-8 08:13
冇得硬碰。睇心理醫生。請病假。無聲抗議。放到公司驚。可能賠錢俾你走。
...

總公司叫我send detail比佢,佢話嗰邊有HR跟進,我仲考慮緊

伯爵府

trenycebaby 發表於 20-6-8 08:12
不嬲都花架啦,好耐之前都收過warning letter,咪又係咁,而且花左會點?

咁就唔怕玩大佢

子爵府

回覆樓主:

我一定走前落番佢面

男爵府

回覆樓主:

我以前有份工,個阿姐又係超惡頂。大公司電x盈x,我做個AM, 佢係個M。
個人巴巴渣渣,我本身人乜都禮下於人算抵得諗,以前咁多份工同上司、同事都相處得好好. 點知呢個女人,由我第一日落場乜都冇教我,大佬,幾個從未見過嘅公司專用嘅system呀,冇人教我鬼知乜icon入d乜咩?
一開始做已辛苦,乜都靠自己摸。個女人就咄咄逼人,又專登喺我臨收工截住我。
我上手快,頂頭個director都like我,個女人就更不滿,態度同面口更差。但我marketing 出身叻寫野,佢唔掂,彈d公司信要我幫手出, 我極速高質完成,頂頭在email讚,衰女人賤到當佢自己做,我新黎又唔敢出聲…(再續)
.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

如果佢對全公司都係咁,即係人既問題
如果淨係對樓主係咁,罷明玩針對…想迫你走

男爵府

eledak 發表於 20-6-8 08:47
我以前有份工,個阿姐又係超惡頂。大公司電x盈x,我做個AM, 佢係個M。
個人巴巴渣渣,我本身人乜都禮下於人 ...

日日雞蛋裡挑骨頭,無論出幾多力做得幾好都黑口黑面,語氣好差,雖然未至於大駡,但句句challenge 你,你答啱十題佢都要出第十一題刁難你……
終於我捱左四個幾月,決定辭職。佢估唔到我唔撈……又因為其實我做到野幫左佢好多,呢個位又難請人。於是佢變曬臉,講盡好説話留我……
我不爲所動、去意已决。佢就想盡人事叫我幫下手留到佢揾到人先走……
佢都痴痴地……
我講左唔得佢就發悔氣……
我啋佢都傻,一個月通知夠期就閃……

wcpcelia    發表於 20-6-8 09:39

男爵府

selinako^^ 發表於 20-6-8 08:53
如果佢對全公司都係咁,即係人既問題
如果淨係對樓主係咁,罷明玩針對…想迫你走
...

記得有次佢責問我做咩做嗰啲嘢,我話我冇,有個同事我做,佢話係咩,你呀,咁算吾算

琥珀宮

trenycebaby 發表於 20-5-30 11:59
係又罵,吾係又罵,錯既勁罵,吾錯就揾嘢黎罵,佢叫你解釋,解釋完就話你博咀, 狡辯 , 日日仲要比佢挑剔 ...

會鬧爆佢先走人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

trenycebaby 發表於 20-6-8 08:58
記得有次佢責問我做咩做嗰啲嘢,我話我冇,有個同事我做,佢話係咩,你呀,咁算吾算
...

出面難搵野做
有冇人同你一樣成日比佢鬧? 有既就有人同聲同氣當佢痴線,彩佢都傻,當佢唱歌
其實,一間公司如果有人同黨,佢就唔敢蝦果批人

公爵府

好媽媽勳章

zoie_w 發表於 20-6-7 07:15
佢靜雞雞落得廣告請人,就係唔想俾我知,驚我玩嘢,所以咪正常照請我食生日飯,不過最狗嘅就係幾日之後就 ...
我都試過,個變態女上司佢唔係淨係針對我,係針對所有唔擦佢鞋既下屬,如果個下屬擦佢鞋,就可以唔駛OT同做錯野都ok!我地唔擦鞋既,就下下玩針對、唔OT=偷懶!迫到同team同事不停有人走,我都好想走,但無奈人工ok、近屋企又易請假,所有當時都忍,諗住等佢cut走我,後尾佢都cut走我(唔止我一個),然後賠錢俾我(不過佢明知我做野無問題,所以佢用架構重組郁我)

公爵府

mandy952 發表於 20-6-8 08:59
會鬧爆佢先走人

係呀! 我都後悔無鬧爆工程公司嗰個女秘書

首頁

尾頁

跳至