自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

ahpoo 發表於 22-4-18 13:26
朋友話無小朋友唔考慮買,買黎留俾邊個,好似有少少道理,但老左住邊?
...

申請公屋
◕順其自然啦~♥ ◕

男爵府

ASP2019 發表於 22-4-18 14:46
都係啊。
以一個港島藍籌屋苑為例,租間3房兩洗手間單位要3萬左右,供樓2萬零(睇下供幾多年)。
有冇首期 ...

港島租售比較高,新界好多樓近年租金好低,低過按揭,我都諗緊買唔買,如果樓價唔多升都唔係好抵買,各種使費都唔少

子爵府

朋友話無小朋友唔考慮買,買黎留俾邊個,好似有少少道理,但老左住邊?
...

佢冇錢買咪咁講囉,自己都要住㗎

男爵府

deco99 發表於 22-4-18 18:45
港島租售比較高,新界好多樓近年租金好低,低過按揭,我都諗緊買唔買,如果樓價唔多升都唔係好抵買,各種 ...

你啱,慢慢諗。

珍珠宮

買唔買樓好多考慮,但你朋友個point 唔太準確,我諗佢連逆按揭係乜都未知。

男爵府

deco99 發表於 22-4-18 18:45
港島租售比較高,新界好多樓近年租金好低,低過按揭,我都諗緊買唔買,如果樓價唔多升都唔係好抵買,各種 ...

有個朋友(冇下一代,兩公婆月薪6位數),近呢幾年都係在新界區周圍租屋住,可能也是這原因(但我不清楚他們是否仍是業主)。

大宅

除非冇首期,買樓替自己儲錢,好過租樓幫人供。住始終開支最大。朋友失業一個人租村屋,已經好隔涉,仲要13000,得500呎。梗厨都冇

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

DonnieBB 發表於 22-4-18 13:33
老咗搵租盤可能稍麻煩, 就算無仔女, 退休後考慮逆按揭, 以樓養老, 起碼有個安樂窩
...

同意,第日退休,冇工作,難搵樓租。好多人唔鍾意租俾老人,驚死喺間屋入面。有樓第日做逆按揭,都好好。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

Astra00 發表於 22-4-18 17:18
現實世界不好教精呢啲人啦。顧好自己算。

係呀,懶得理佢!
佢日日大大聲同人要講同99住,扮晒無野咁,查實內心極度自卑,口講咁多年都慣,實際我覺得佢怕比人講,寧願自己講出口!

水晶宮

cyyiu 發表於 22-4-18 20:32
係呀,懶得理佢!
佢日日大大聲同人要講同99住,扮晒無野咁,查實內心極度自卑,口講咁多年都慣,實際我覺 ...

我都識有個同事咁。佢好自豪同奶奶住唐樓,日日行幾層樓梯。但佢真係可以成日襯靚衫加名牌手袋。日日帶飯但白飯加豉油或辛辣醬。可能是福x人習性,食好差,但捨得穿。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔係無小朋友先更加要買樓咩?老咗無人肯租俾你

水晶宮

farm712 發表於 22-4-18 17:24
我都有你同樣的遭遇。 以前買完樓,户口得番幾千蚊,要好慳。 被同事笑問是否供樓供得好辛苦。 現在我已經 ...

我供樓頭幾年都係極慳模式生活。被人正面取笑,笑到出面都扮聽不明算。內心是難受。我心想,我慳又沒影響到你,我又沒要佔佢哋著數。

因此一直好討厭那些人。

水晶宮

farm712 發表於 22-4-18 17:24
我都有你同樣的遭遇。 以前買完樓,户口得番幾千蚊,要好慳。 被同事笑問是否供樓供得好辛苦。 現在我已經 ...

真係唔駛理人點講、點諗!但我而家唔會同無樓嘅人講買樓話題,亦唔會講自己層樓可以供斷!
雖然而家我未財務自由,但洗錢的確比以前鬆動,因為一路都好慳好慳!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

...

唔買,日後老左好難搵樓租
放下自在

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

ahpoo 發表於 22-4-18 13:38
而家多左個問題,係退休後會唔會在港生活?始終香港洗費貴!如果離開香港就會賣樓,假設無甘好彩低買高賣 ...

租樓都要錢

子爵府

...

移民吧

水晶宮

Aley1204 發表於 22-4-18 18:02
我又係10年前買樓,當時仲俾人笑做樓奴。 心諗,租樓唔駛錢咩?租租同樓奴,我會揀樓奴囉。自住樓鍾意養狗 ...

唔會啦,無樓係唔會明有樓嘅心態,買樓有自主權,有實力鍾意買邊都得,供左嘅錢係自己資產,租樓只有租住權,層樓永遠不屬於自己!

水晶宮

Astra00 發表於 22-4-18 20:43
我供樓頭幾年都係極慳模式生活。被人正面取笑,笑到出面都扮聽不明算。內心是難受。我心想,我慳又沒影響 ...

相信經過咁多年,大家內心都強大了,當初笑我地嘅人,今日咪原地踏步,繼續住喺原來住嘅地方,繼續呻買唔到樓!

水晶宮

cyyiu 發表於 22-4-18 20:46
唔會啦,無樓係唔會明有樓嘅心態,買樓有自主權,有實力鍾意買邊都得,供左嘅錢係自己資產,租樓只有租住 ...

如果要我一家大小租樓,我會好擔心隨時又要搬。死約又如何?人地要你搬就搬,賠錢算。

生活中已是好多野煩,能夠煩少一樣得一樣。

男爵府

cyyiu 發表於 22-4-18 20:32
係呀,懶得理佢!
佢日日大大聲同人要講同99住,扮晒無野咁,查實內心極度自卑,口講咁多年都慣,實際我覺 ...

講真,佢都算好彩,99肯同佢住。
我有長輩講明唔會同下一代既伴侶同住。

首頁
45678...9

尾頁

跳至