自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

雪影 發表於 22-10-6 23:28
唔明樓主點解講到好似band 1同band 3有得佢揀咁?首先band 1唔係你話入就入,入得嘅全部都唔差,相反你係ba ...

如果某D小朋友讀到情緒有問題,有學業壓力,我相信係會有家長取而求其次,去BANDING低D既學校的

禁止訪問

男爵府

11B 發表於 22-10-6 22:26
如果就咁跟返出版社嘅書係一樣,但好多學校除了用基本教科書外,會用自己嘅教材,即所謂嘅校本課程。
b1咪自 ...

咁誇張

複式洋房

我中一至中三讀band3,之後轉左間band2 重讀中三, 先發覺band 2間學校中二已經教緊band3學校中三嘅課程。

男爵府

雪影 發表於 22-10-7 11:43
有啲人係咁㗎,想當年我有個朋友同我拗到火紅火綠,話佢啲家姐迫啲仔補習,全部都讀band1,佢話讀到書邊間 ...

通常話讀到就邊度都讀到,冇分別的,因為冇親身感受過兩者分別,普遍講呢嘢嘅人都係讀唔到嘅,出污泥而不染係有,不過比例少同困難,年青人容易受同輩影響,有能力的話搵間成績好讀書風氣好嘅學校點都係着數啲,入得Band one嘅大部份對自己都有一定要求,去到一啲Band one頭嘅學校,普遍分幾種學生,由頭讀到尾,邊玩邊讀,Hea住讀,就算比較差嘅都會讀,真係唔讀嘅係極少數,調返轉去間差嘅全班讀書嘅可能得兩三個,我自己就兩樣都感受過,話冇分別只係唔想承認有分別

侯爵府

好媽媽勳章

LOVE074 發表於 22-10-7 15:06
如果某D小朋友讀到情緒有問題,有學業壓力,我相信係會有家長取而求其次,去BANDING低D既學校的
...

我諗低極都唔會band 1生揀band 3校啩
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

beebee67890 發表於 22-10-7 16:07
通常話讀到就邊度都讀到,冇分別的,因為冇親身感受過兩者分別,普遍講呢對嘢嘅人都係讀唔到嘅,出污泥而不 ...

中point,我自己就兩個小朋友,一個地區名校,一個全區最差所以我知
不過佢兩個年齡相差十年有多

首頁

尾頁

跳至