跳至

首頁
45678...48

尾頁

伯爵府

原帖由 superbreadkaka 於 09-8-18 19:18 發表
ying2,

咁你人會唔會順便同b女戒夜奶?

我囡囡由出院開始都未試過半夜喊食奶, 不過我會叫醒佢食, 由最初3hrs叫醒佢, 都而家6hrs先叫醒佢食(即係如果上一餐11:30pm食, 下一餐就5:30am食), 如果我唔叫佢, 佢仲可以繼 ...

btw, 我仔夜晚都訓得耐... 不過, 我好谷奶, 餐餐食完都要泵... 所以我都係4個鐘就搞醒佢... 不過, 來緊maybe我都試下由得佢訓...

大宅

jj,

bb由最初4.5lb到咗上星期去健康院覆診時有7lb啦, 我唸佢大隻咗所以飲人奶叻咗, 真係好開心!

我好少比水bb飲架, 因為姑娘話有餵母乳就ok, 但有時bb打c egg我都比少少佢飲...

都係忍唔住帶咗bb睇e生, 佢話bb2-3幾日無大大係好平常, 但係佢就check倒bb有好多風, 所以佢成日放屁, 嘔奶, 喊同埋扭身扭勢, 叫我同佢按多d肚仔..., 返咗屋企一陣就聞倒bb d屎味, 我同c6都鬆咗一口氣...

我都無咩戒口架, 想食就食, so far我見bb都無咩特別, 原來我食熱氣野都會傳比bb架, 咁我就戒吓口先...

今日我比全人奶bb, 佢又食得好好, 大約2.5-3hr一次, 但啱啱6:30個次佢可能瞓咗食得唔夠, 移家己經扭咗半個鐘, 我點都唔比佢食住... , 要佢習慣吓先得!

因為我係窮媽媽, 所以全埋身之後都無咩奶多, 我試過bb食左邊我就泵右邊, but都係得個1.5-2oz, 咁我就唔再泵住, 我怕下餐bb唔夠食, 你話我咁樣點先儲倒冰奶呢?

原帖由 jjtseung 於 09-8-18 09:28 發表

Goodㄚ! 你BB而加幾重, 佢而加食得幾好wor... 你逐d多d埋身+人奶, 逐少減奶粉啦!

3日無大大... 你而加一日幾多餐奶粉/人奶/水? 如果奶粉偏多, 咁BB夠唔夠水飲?
你有無食好多熱氣野?(會影響BB的)

我的8安, 係BB果 ...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 superbreadkaka 於 09-8-18 19:18 發表
ying2,

我囡囡由出院開始都未試過半夜喊食奶, 不過我會叫醒佢食, 由最初3hrs叫醒佢, 都而家6hrs先叫醒佢食(即係如果上一餐11:30pm食, 下一餐就5:30am食), 如果我唔叫佢, 佢仲可以繼 ...

我就等bb有3 wks大先半夜唔叫醒佢,如果佢半夜醒我會照畀佢食奶. 我1日(24hrs)都有7餐喎, 6am/9am/12pm/3pm/6pm/9pm/12am, 點解得6餐?

別墅

因為我而家已經俾佢瞓6hrs, 如果再俾佢瞓耐d(e.g.7 or 8 hrs), 咪會少一餐囉, 除非我每餐相隔少過3hrs啦, 不過太密又會好辛苦

原帖由 ying2 於 09-8-18 23:01 發表

我就等bb有3 wks大先半夜唔叫醒佢,如果佢半夜醒我會照畀佢食奶. 我1日(24hrs)都有7餐喎, 6am/9am/12pm/3pm/6pm/9pm/12am, 點解得6餐?

伯爵府

原帖由 6669 於 09-8-18 20:16 發表
jj,

bb由最初4.5lb到咗上星期去健康院覆診時有7lb啦, 我唸佢大隻咗所以飲人奶叻咗, 真係好開心!

我好少比水bb飲架, 因為姑娘話有餵母乳就ok, 但有時bb打c egg我都比少少佢飲...

都係忍唔住帶咗bb睇e生 ...

係呀! 夠大先夠力食... 重佐2.5磅, 真係好好成績! 好登你開心!

至於儲冰奶, 慢慢來啦... 等BB多些埋身, 越來越刺激到你多些奶的時候, 就唔同講法啦!

伯爵府

原帖由 ying2 於 09-8-18 23:01 發表

ying2,

我而加就每日8餐...

細佬醒的時候就快d要食, 夜晚就隔耐些... 見住佢好似吹ball咁脹!

尋日我有12安奶淨, 女女都飲唔晒...

係wor, 你女女就快滿月啦! 下個月wan日, 我地互相探Bㄚ!

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

原帖由 alsan 於 09-8-19 18:39 發表

我想問下你地識唔識有邊個mama用過motherlove隻more milk plus? 我想買來試下, 但係想睇下係咪真係有人用過係好....

我未試過... 未聽過添! 係咩唻架? 用咩方法/理論唻增奶呢?

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

superbreadkaka,

我都等緊我個b好似你個咁..如果係就好lu..

原帖由 superbreadkaka 於 09-8-18 07:18 PM 發表
ying2,

大宅

jj,

真係贊錯咗bb, 今日佢居然每2個鐘要一次奶奶, 右邊又比佢整損咗, 所以只好比左邊佢, 但係佢頭先唔夠食(佢啜完放口即喊),唔知係咪produce d時間唔夠, 唯有開奶粉比佢...

原帖由 jjtseung 於 09-8-19 10:40 發表

係呀! 夠大先夠力食... 重佐2.5磅, 真係好好成績! 好登你開心!

至於儲冰奶, 慢慢來啦... 等BB多些埋身, 越來越刺激到你多些奶的時候, 就唔同講法啦! ...

大宅

alsan,

我食咗兩個禮拜啦, 係more milk plus, 個sales話呢隻主要係比有奶的媽媽, 將食物轉化為脂肪, 即係d後乳濃d, bb食得飽d.

我覺得奶量無咩多到, 但係好明顯d後奶濃咗好多(因為我泵出來時d奶柱係白色的).

原帖由 alsan 於 09-8-19 18:39 發表

我想問下你地識唔識有邊個mama用過motherlove隻more milk plus? 我想買來試下, 但係想睇下係咪真係有人用過係好....

大宅

ada,

你點樣煲d通草豆漿架?

我煲極d通草都浮係面, 會唔會唔出味呀?

嗱, 我係洗乾淨d通草再放1 litre豆漿一齊煲滾, 熄火加冰糖, 啱唔啱?

原帖由 adakitty 於 09-8-19 21:59 發表

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 jjtseung 於 09-8-19 10:53 發表

ying2,

我而加就每日8餐...

細佬醒的時候就快d要食, 夜晚就隔耐些... 見住佢好似吹ball咁脹!

尋日我有12安奶淨, 女女都飲唔晒...

係wor, 你女女就快滿月啦! 下個月wan日, 我地互相探Bㄚ! ...

滿月又點,依家仲係喊呀,9pm-11pm好難搞,唔瞓,食完放低喊,人都癲,只train到佢朝早自已唔瞓都唔嘈.

等9月大女返3個鐘就得閒d,亞b大咗都會好湊d卦?! fingers crossed! 咁我地探訪吓啦.

BB出咗好多粒粒好肉酸啊,你地有冇?

伯爵府

原帖由 6669 於 09-8-19 22:29 發表
jj,

真係贊錯咗bb, 今日佢居然每2個鐘要一次奶奶, 右邊又比佢整損咗, 所以只好比左邊佢, 但係佢頭先唔夠食(佢啜完放口即喊),唔知係咪produce d時間唔夠, 唯有開奶粉比佢...

...

好快好快! 等BB有返9磅/10磅度, 食野就會穩定好多啦!

唔好灰心! 已經有好大的進步啦!

如果乳頭損... 勤力d用自己的奶來搽返係乳頭度, 咁就無咁易發炎&快好d!

我餵大女時勁損, 細仔就微損... 2胎都係用母乳來搽返好!

伯爵府

原帖由 ying2 於 09-8-19 22:46 發表
滿月又點,依家仲係喊呀,9pm-11pm好難搞,唔瞓,食完放低喊,人都癲,只train到佢朝早自已唔瞓都唔嘈.

等9月大女返3個鐘就得閒d,亞b大咗都會好湊d卦?! fingers crossed! 咁我地探訪吓啦.

BB出咗好多粒粒好肉酸啊,你 ...

真係o爹o爹女女! 要人錫多d!

我仔仲可以唔訓都唔喊(TOUCH WOOD)...
不過, 如果佢唔訓, 自然果餐奶就會快d想食, which is 原本3個鐘, 可能醒住的時候, 2個鐘就想食...

我女返緊全日, 所以我得閒好多! 佢下星期放假幾日, 之後就返K1啦! 爸爸尋日先開始放假, 佢會陪女女周圍玩下...

我大女果時係3個星期大最多粒粒(奶癬), 到個半月先退得晒!

我仔反而mud都快... 出院過2日已經出佐勁多粒粒, 好肉酸... 我用金銀花煲水來同佢搽面, 每日3~4次, 對細佬真係work, 唔使1星期時間, 已經退得7788... 而加無mud粒粒lor! (果陣對女女都有效, 不過唔似咁神奇...)!

伯爵府

原帖由 adakitty 於 09-8-19 21:59 發表

我都等緊!

細佬尋晚有一覺, 5個鐘一餐, 叫做有進步!

大宅

jj,

多謝你的鼓勵, 咁希望bb快d有9-10磅就好啦!

都唔知點解, 佢呢排又係夜晚扭計唔肯瞓, 係都要抱住, 真係激c我..., 成晚瞓咗2個鐘, 好彩啱啱99黎咗先可以有覺好瞓!

我試過佢喊唔理佢架, 但佢又好堅持同好好耐力, 試過斷斷續續喊成2個鐘都未收聲, 攪到把聲都沙埋, 真係音公...

原帖由 jjtseung 於 09-8-20 08:52 發表

好快好快! 等BB有返9磅/10磅度, 食野就會穩定好多啦!

唔好灰心! 已經有好大的進步啦!

如果乳頭損... 勤力d用自己的奶來搽返係乳頭度, 咁就無咁易發炎&快好d!

我餵大女時勁損, 細仔就微損... 2胎都係用母乳來搽 ...

大宅

jj,

打聲招呼先!

今日亞仔出世第六日,我生完第三日上奶,我就按時到育嬰室餵奶,4個鐘一次,到第四日谷谷地,醫院姑娘教我按胸腺同擠D奶出嚟,免得塞左。

我前日出院之後就全人奶,尋日餵左12餐,好多便便同尿尿,不過我就有D吾係太certain 我夠吾夠奶,因為個胸吾谷,軟軟地....正常嗎?

亞B最長時間可以3個鐘食一次,最短就呢頭餵完,4個字又要再食....

別墅

jj,

真係羨慕你, 可以食到d小朋友重得咁好!

我都担心一日6餐少左d, 所以打算照俾佢瞓6hrs, 但日頭keep住食7餐, 不過就要餵密dd喇!

咁幾時先可以減到一日6餐呢? 滿左月可以未?

仲有想問下餵人奶掃風要掃幾耐? 我而家掃2-3分鐘, 會唔會少得滯? 似乎點掃囡囡都唔會"ur"

原帖由 jjtseung 於 09-8-18 19:25 發表

我大女就係3星期大的時候, 夜晚開始晚晚訓到6個鐘或以上... 不過, 佢每星期重0.4kg, 所以醫生話可以唔使叫醒佢, 由得佢戒夜奶! 我女就係日頭密密食返...

我呢邊健康院姑娘就話, 每日增重0.02kg為之合格, 咁1周應 ...

首頁
45678...48

尾頁

跳至