自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:sonic04 的帖子

唔好話廣告,係身教,去年我囝4歲見我兩公婆成日用八達通搭車,快餐店食飯,便利店買嘢,佢覺得佢想要乜嘟一嘟就得。
有一次我帶佢去快餐店食早餐佢係都要嘟佢果張,佢話等佢畀錢,我唔畀佢重要發脾氣,我就等佢畀等佢張咭變負數,之後特登帶佢經過氣水機買氣水,佢見我哋飲佢又去嘟當然冇氣水出,佢喊住要我買畀佢當然係冇啦,之後畀咗$50佢自己增值搭車去街,順便教訓佢,張只係畀佢搭車用唔係買嘢及張咭係爸媽入錢先會有錢,自此之後佢唔敢話要用佢張唔買嘢食

大宅

回覆:竟然無人投訴八達通廣告教壞小朋友

我個仔好鐘意呢首歌喎。d歌詞提醒人吖嘛、

AK+BB    發表於 13-9-11 11:22

男爵府

回覆:sonic04 的帖子

我3歲半大女話個小朋友用錯咗8達通,因為個妹妹用咗成人嗰張。

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 sonic04 的帖子
廣告內容個小朋友係唔係都嘟
咁怕唔怕自己個小朋友見機就嘟

兔san,你係認真的嗎?

The moon is reaching for me~

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我唔覺個廣告有問題!

不如投訴大班廣告先!:;pppp:

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 sonic04 的帖子
唔知某部份人有讀障定x障
睇清楚字面意思先好吹啦
有人選擇性失明??
竟然無人<----呢四隻字被失蹤

原來曲線緊...

The moon is reaching for me~

子爵府

引用:如果個小朋友咁易學壞,+又或者蠢成咁係要

原帖由 prayformum 於 13-09-10 發表
如果個小朋友咁易學壞, 又或者蠢成咁
係要睇醫生囉

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

sonic04 發表於 13-9-11 07:27
睇清楚字面意思先好吹啦
有人選擇性失明??
SKIP左果幾隻字就可以盡插 只能夠講你失察了

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:廣告內容個小朋友係唔係都嘟咁怕唔怕自己個

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

咁都諗到要投訴.........

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:唔知某部份人有讀障定x障睇清楚字面意思先

原帖由 sonic04 於 13-09-11 發表
睇清楚字面意思先好吹啦
有人選擇性失明??
坦白講,係你中文表達有問題,我無睇漏,就算讀埋頭4個字,我解讀到嘅意思係:你覺得個廣告教壞細路,點解無人投訴?一係你快d去頭版寫番清楚d

子爵府

喵喵小咪 發表於 13-9-10 22:51
我覺得系咪都投訴呢樣先系最教壞小朋友羅!!!
Yes, agree

子爵府

引用:唔知某部份人有讀障定x障睇清楚字面意思先

原帖由 sonic04 於 13-09-11 發表
睇清楚字面意思先好吹啦
有人選擇性失明??
只怪閣下表達不足,冇向內文寫清楚,老實講,寫標題同寫內文係一門藝術。

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

pakheiyu 發表於 13-9-10 23:13
我覺得財務公司D廣告先要投訴及監管限制,講到借錢係無問題,卡數一大堆仲可以再借錢Shopping,講到好似借左唔使還咁 ...
係喎 ~~ 呢個真係會令果D 人誤會.
最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sonic04 發表於 13-9-11 07:27
睇清楚字面意思先好吹啦
有人選擇性失明??
竟然無人<----呢四隻字被失蹤

我無睇漏,有懷疑你係講反話,意思係呢次竟然唔見正義之士出黎投訴~

不過......

就算無睇漏,都會俾人另一個感覺係﹕個廣告咁都竟然無人投訴(即認同要投訴)~

Sugarpink  嗯,認同,或者改改字眼好一點  發表於 13-9-11 15:02
AK+BB    發表於 13-9-11 11:21

珍珠宮

Jayelle 發表於 13-9-11 11:07
坦白講,係你中文表達有問題,我無睇漏,就算讀埋頭4個字,我解讀到嘅意思係:你覺得個廣告教壞細路,點解點解無人投訴? ...
我都係咁理解喎~
唔係架咩??

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

wahhwahh 發表於 13-9-11 09:52
唔好話廣告,係身教,去年我囝4歲見我兩公婆成日用八達通搭車,快餐店食飯,便利店買嘢,佢覺得佢想要乜嘟一 ...

Well done

水晶宮

花時間投訴倒不如教育下仔女正確觀念八達通有咩用幾時先可以用....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你係咪太得閒冇野做呀~~咁都要投訴
[img][/img][img align=left

首頁
45678...10

尾頁

跳至