自由講場

跳至

首頁
56789...19

尾頁

男爵府

回覆:《不喜勿插》關於帶bb去旅行

辛苦自己唔緊要、最慘係麻煩到人地仲要覺得理所當然,被麻煩哥位做得唔好分分鐘仲要俾人投訴,如空姐,酒店/餐廳職員

男爵府

我女歲半同佢去旅行,我初頭諗一定好辛苦,點知又ok! 不過佢食到大人野帶小好多野咁就好d!
一個大人顧行李,一個大人顧b,不過其實小朋友去外地都會唔習慣,我女唔太肯食野可能口味唔同,又唔肯沖涼突然喊爆,但有得玩佢又超開心!
我以前去布吉見都幾多外國人帶初生b去,我都好佩服佢地!

男爵府

每人辛苦的定義不同吧!

大宅

我小朋友一歲就去,冇錯,當時係帶2罐奶粉出門,因我每去一個目的地都有人接送,完全冇問題。亞b 在機上全程食,瞓,屙,乖到不得了。每個人覺得辛苦既定議都吾同

P.s 因我b 響外國出世,六個月大就坐飛機返黎,所以我知佢坐飛機ok

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

伯爵府

其實帶個保暖柸,帶d pre cook食物,帶一lite水,好簡單,去泰國,四圍big c,咩都可以補給,只要唔去落後地方就ok,我每年都帶小朋友出3至4次trip,我小朋友記得ga,佢地成日重温旅行片段黎睇。

大宅

回憶黎既

不過我唔會

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Dear.Valerie 發表於 15-4-2 12:59
因為有d人唔去旅行好似會死咁
同埋覺得自己搞得掂好威威
講得好

男爵府

引用:點解帶自己個BB去旅行都要插?!關你事咩?

原帖由 northernpole 於 15-04-02 發表
點解帶自己個BB去旅行都要插?!
關你事咩?又唔係帶人地個B去!
你唔可以質問樓主架,大膽

民房

我仔兩歲 好好彩去過三次旅行
老實講 當下會覺得辛苦
但回想返 我回憶只有開心 而辛苦都無記住
\"攞苦黎辛\" 我唔覺囉

珍珠宮

人地都會話你帶2歲b去 on車架
特別係無小朋友既人

我自己以前未有小朋友就話12歲先帶佢去

但事實係差唔多2歲就去 但同事們都似歧視我咁

大宅

可能冇人幚手睇bb呢

男爵府

引用:係囉唔明啲人咁得閒咁辛苦理啲唔關佢事嘅嘢

原帖由 Kettlechips 於 15-04-02 發表
係囉
唔明啲人咁得閒咁辛苦理啲唔關佢事嘅嘢
好無聊
係囉,根本自己唔帶咪唔帶囉,人地帶又要理由,關佢咩事呢,我仲要比人串話樓主已講左不喜勿插喎

子爵府

我覺得係辛苦,但次次呀b返黎都好似學懂些,我由8個月,十五個月,二十個月,兩歲共去過4次,我覺得回憶好珍貴,二十個月後佢同我講飛機飛高高,去完台灣返黎咩都謝謝(台語),但我十五個月除奶粉外,都係食白飯加bb餸,係岩岩兩歲全街外野。我覺得好享受。

男爵府

引用:Quote:原帖由+northernpole+於+15-04-02+發

原帖由 DengCK 於 15-04-02 發表
你唔可以質問樓主架,大膽
係嘅係嘅,不喜勿插嘛

我都加番句不喜勿插X3先

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實...父母辛唔辛苦唔關我事....

我只係覺得係飛機上小朋友哭鬧...影響到其他人(包括我).....我就好辛苦

hot_babe    發表於 15-4-2 14:18

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

我真心覺得好辛苦,

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

cherrieloy 發表於 15-4-2 12:13
唔係有人呻辛苦,係我覺得佢地辛苦啫,唔啱聽你可以當我厚多士囉

...
呢個咪重點囉,人人辛苦定義唔同,好多人好享受好開心地做苦力

厚多士唔緊要,用好心黎做厚多士我相信人人都好歡迎既

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

我個仔歲半至兩歲去左三次海外旅行,前題係佢可以一齊食嘢同佢唔使舟車勞頓。
佢大個多數唔記得咖啦,不過當時好開心,咁咪得囉。。
我仲帶埋我父母,佢地都好開心,咁我父母將來都無得幾何同外孫仔去啦。。

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我2歲幾3歲時,媽媽帶我去荷蘭探親,因為冇人湊我。。個時冬天,去到中耳炎,發高燒,嚇到我媽死死下,睇返d相,張張都係我媽抱住我,我訓到傻

首頁
56789...19

尾頁

跳至