自由講場

跳至

首頁
56789...14

尾頁

伯爵府

引用:如果佢想氹老人家,都可以話生好多仔女啫。

原帖由 mrskidult 於 16-01-02 發表
如果佢想氹老人家,都可以話生好多仔女啫。

係咪佢99講咗只要男孫,唔要女孫?如果唔係,只怕佢都擦錯鞋。 ...
你估真係想生仔就有咩?

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:人地比稿佢讀啫,使乜咁認真?! +

原帖由 麟媽媽 於 16-01-02 發表
人地比稿佢讀啫,使乜咁認真?!

simple is the best~

琥珀宮

引用:一啲大家都認為封建,不合時宜的思想,唔應

一啲大家都認為封建,不合時宜的思想,唔應該為攪氣氛,討好老人家而合理化。

有啲價值(如男女平等)係經 ...
講笑都要合理?

子爵府

回覆:胡杏兒講客家話

佢自己係女人都講得呢句出口,真係好「尊業」。佢自己要將自己嘅價值放到咁低(嫁入去其中一個任務係為男家生仔),萬一佢達成唔到任務,人地屋企同佢老公大條道理唔尊重佢。祝佢好運。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

搞氣紛, 氹下老人家咋
你估真係女就落左去咩

大宅

引用:如果佢想氹老人家,都可以話生好多仔女啫。

如果佢想氹老人家,都可以話生好多仔女啫。

係咪佢99講咗只要男孫,唔要女孫?如果唔係,只怕佢都擦錯鞋。 ...
你會唔會諗多咗?

子爵府

咁啲老公講愛的宣言咪又係貶低男性?

攪吓氣氛,不要認真。

仔女各有各好。

琥珀宮

引用:唉,我當然知道佢係氹老人家,亦知道生仔生

唉,我當然知道佢係氹老人家,亦知道生仔生女係無得㨂。

我所以反感,係有些價值應該寸步不讓。打個比喻: ...
個point係只係講下而唔係真係做!難道吹水貪污都要拉!

而家人地有權鍾意講乜都得,杏兒真係想生仔又如何?同是否專重女性有咩關係?
你會唔會話一個口講想生女的人話佢唔尊重男性?性別歧視果位係你!

公爵府

好媽媽勳章

喺bk呢度唔可以話恨生仔,講吓都唔得,會受千夫所指,但係恨生女就得,仲會贏盡掌聲

其實生仔同生女的意願都係好個人,總有人鍾意女或鍾意仔,點解唔比人恨生仔啫,恨吓講吓自己意願都唔比就真係有點那過囉

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

生仔生女,係個人選擇,講到明想生仔咁都唔得??

咁我嗰陣問奶奶同媽咪想我生女定生仔,佢兩個都想我生女,咁係咪重女輕男??係咪算合理呢?

其實只不過係性別問題,不要太敏感。

男爵府

引用:一啲大家都認為封建,不合時宜的思想,唔應

一啲大家都認為封建,不合時宜的思想,唔應該為攪氣氛,討好老人家而合理化。

有啲價值(如男女平等)係經 ...
Agree! 呢d敏感話題,拎黎攪氣氛唔太適合

子爵府

畀面勳章

哄下老人家姐

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

入門大日子,氹下老人家啫relax

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

人哋生仔生女,唔洗你批準呀

大宅

回覆 mrskidult 的帖子

身為時代女性係2016年仲要講呢D笑話,我聽到都有D硬耳
其實我覺得佢係講真,吾係冇啦啦講呢D野,又吾見係外國婚禮有人講D咁既笑,某程度係將重仔的精神延續落去

大宅

回覆:一生中最愛 的帖子

做人不要太離題

男爵府

引用:講幾同說話,乙米 下老人家開心,好小事,

原帖由 iriswy 於 16-01-02 發表
講幾同說話,乙米 下老人家開心,好小事,楼主relax

伯爵府

講下姐,學樓上話齊,氹下老人家開心姐,唔洗咁激動下話!

大宅

回覆:fabsum 的帖子

有jm話佢只係照稿讀,咪玩啦,呢番話佢對住99講㗎,佢會唔知個意思?

大宅

引用:下+氹下99姐,樓主唔洗咁講野呀下 +

原帖由 最後回覆 於 16-01-02 發表
下 氹下99姐,樓主唔洗咁講野呀下
\'樓主唔洗咁講野呀下\'..........我講咗邊句說話或者用錯咩詞彙中傷佢呀?請指教。

首頁
56789...14

尾頁

跳至