自由講場

跳至

首頁
56789...13

尾頁

公爵府

mwmyway 發表於 16-10-15 16:05
我係band1邊緣人,一路都好鬼自卑!不過回想返自己d fd都比較有質素

我也是呀,最底那邊,但不會留班或勸退,但亦冇自卑,因為性格上沒有自卑感覺,且父母又錫,亦離港讀書,先發現自己極討厭本地讀書制度,後來畢業於外國不錯的大學,B1的風氣是不錯的,可以一試,若然入到

大宅

Pcleung 發表於 16-10-15 19:45
邊間近自己家咪揀邊間
唔係卦

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:最後回覆+發表於+16-10-15+15:58+ban

原帖由 ccyin 於 16-10-15 發表
好岩!正如HKU畢業定CityU畢業
每間大學都有自己出色的學系:例如: 浸大 : 傳理系;理大:旅遊,設計,物理治療;城大讀law都很好⋯
所以唔一定睇響邊間大學畢業

珍珠宮

環保接龍勳章

hermanmum 發表於 16-10-15 15:34
請jm share 小時經歷及感受

如果靠補習,操卷班的掹車邊先有band1尾,不如揀一間band 2頭. 特別係英文稍遜的,一上band 1中學,除左中文及中史科,全部都是英文,包括通告,早會都是英文,如果英文程度一般,真係好吃力。 日日補習,年年墊底,青少年階段,又正值青春期,自信心建立好重要,萬一冇左呢份自信,好自然會放pair。
有幾多小朋友真係遇强越强?? 我估萬中無一, band 1讀唔掂轉校我就聽唔少。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

1997112 發表於 16-10-15 15:57
唔好太理想化,Band 1 同 Band 2係兩個世界,Band 2就算再勁都唔會跨得入Band 1,唔好忘記你在進步時人地亦 ...

Agree

珍珠宮

回覆 kwanho409 的帖子

咁你個仔有冇打算轉去讀b1,因為英文程度真系好好多,英文好,终身受用

大宅

回覆樓主:

band 2
好多人以為band 1就一定好,但實際band 1 底層果堆人係比老師忽略同放棄既一堆,我自己經歷過,因為愈好成績既學校,佢地愈要keep住嚟緊幾年幾公開試成績,所以校長會不斷向老師施壓,最後老師會放大部分心機比成績比較好既學生,有好多band 1學校既校風雖然好,但係裏面並唔係想像中咁一視同仁,老師亦唔係話特別有愛心(當然係一間間好個人),而且成績成日做中游/墊底,好似努力極都唔及人地天資聰敏咁,係呢個情況底下吽足6年,個人真係好易會頹。反而係band 2,做成績上游既人,得到更多滿足感同埋機會,如:有d咩比賽老師又會搵你去參加,我覺得只要果間學校校風幾好既話,我絕對會搵band2頭既學校。你要明白中學唔同小學,中學最終係公開試,同人地鬥,學校band幾根本影響唔到,最緊要係小朋友讀得開心,學校環境培育到佢上進心自信心

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

band1 都有分a b c ,我女果時我簡左band1 c 既學校,學風好過band2 ,壓力無咁大,讀得好開心
順順利利 大吉大利       

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

睇學校啫,有d band 2 力争上游,都好有壓力㗎

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

企鵝BABY 發表於 16-10-15 16:18
我女今年F1 我們揀了做band2快活人。
亞女入咗band2頭中學,佢考入了英文班,佢話讀得好開心,慶幸無揀錯 ...

同我仔一樣。

水晶宮

hermanmum 發表於 16-10-15 20:35
唔係卦

嚟d近屋企嘅思想,好似我阿媽嗰個年代嘅諗法

珍珠宮

但b1的英文程度好好多,大家又會點簡呢?

大宅

wcandtt 發表於 16-10-15 21:52
嚟d近屋企嘅思想,好似我阿媽嗰個年代嘅諗法。
我就係比呀媽這個想法累了

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

bobosweet 發表於 16-10-15 18:23
人望高處係好, 但另一個現實係, 大抽獎Number唔好, 排得後, 又或者攪錯左band, 而你又太進取, 好易跌落B2甚 ...

因為樓主只係話share經歷同感受,我的經歷係插班入較勁的學校後成績大幅提升,以致考公開試時亦相對地讀輕鬆及有把握。

如果要考慮埋選校策略同步署,就真係要好清楚遊戲玩法同細路的實力,定埋保險線,唔好過份進取了。
請勿打招呼~

男爵府

老實來分析ㄧ定要開學校名先知B1和B2点㨂, B1a 同B2c 已差好遠了!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BAND 1盡力讀, 真係唔得先走.

珍珠宮

畀面勳章

我當年是 band 5 精英。讀書時超有成功感同滿足感, 順利入讀大學

子爵府

TTJTMaMa 發表於 16-10-15 22:47
老實來分析ㄧ定要開學校名先知B1和B2点㨂, B1a 同B2c 已差好遠了!
其實,B1A 同B1C 學生既平均質素已有唔少距離。

男爵府

October. 發表於 16-10-15 23:24
其實,B1A 同B1C 學生既平均質素已有唔少距離。

所以咪難比較囉! ㄧ個B1a學校, 校名ㄧ講出來, 9成人都識, B2c的可能会問多句係边區等, 所以班次唔同, 係B1a 考第尾但可能平均分也有70,80 分。 但B2c 可能有幾科不合格, 但考第ㄧ。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我想呀女成為band 1邊緣人,之後選入band2學校
我自己當年係讀band3,學校內都有乖學生,當然都有壞學生。

首頁
56789...13

尾頁

跳至