自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

禁止訪問

伯爵府

咁我好興幸姑仔唔係呢類人。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

而似我甘嘅例子,阿爸70年代來港,我和弟妹80年代出世,甘我地仲計唔計新移民?
xxxxxxxx

新移民唔係指來左冇耐既移民咩?來左三四十年仲係新移民?以你既理論,只有原居民唔係新移民,怪唔知得佢地咁惡啦!

伯爵府

我識既新移民多數都係好勤力x2。
不過我識嗰啲唔係早排雙非嗰班,我識嗰啲啲仔女都十幾歲。

子爵府

米糕妈咪 發表於 16-12-7 11:37
發現bk成日有人發帖鬧大6人鬧新移民,話佢地唔做野,旨意政府養,旨意排公屋,麥津貼物津貼都邏齊。
我覺得 ...

只可講句樹大有枯枝,我認識既有部份超懶,亦有部份非常勤力和好人

大宅

honeyhonry 發表於 16-12-7 11:53
大家都係中國人, 有著數個陣咪咁講囉, 試下叫佢淘寶免運?

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

stagea 發表於 16-12-7 11:52
以70-80年代既人, 偷渡來港都願做願捱, 仲可以做老闆!
唔可以同現在相提並論!

講得啱!

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

stagea 發表於 16-12-7 11:52
以70-80年代既人, 偷渡來港都願做願捱, 仲可以做老闆!
唔可以同現在相提並論!

Agree

大宅

414928 發表於 16-12-7 17:50
你自己估都可以當真。

如果新移民質素係掂旣,政府仲唔打鑼打鼓咩。就係因為大部份咬綜援霸公屋先唔夠膽公佈。

band1中學間間公佈入大學率,band3中學冇一間公佈。你自己唸下係咩原因啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

cool2000hk 發表於 16-12-7 19:02
如果新移民質素係掂旣,政府仲唔打鑼打鼓咩。就係因為大部份咬綜援霸公屋先唔夠膽公佈。

band1中學間間公 ...
政府好多野都無公開數字的,你肯定全部都係如你所「諗」咁樣?當然你點「諗」我無權過問,但我唔會當自己「諗」的野都係事實。

伯爵府

回覆樓主:

Jm, bk潛規則,鬼聲鬼氣帶外國口音的是籃血,普式口音的是瘀血;講英文著低胸是性感,講普通話著背心是慾感;新移民不工作是死罪,但有工作都唔啱,因為口音影響上等港人顧客胃口。 仲有好多,等樓主慢慢發掘,這貼回應不會少

男爵府

jeremylui83 發表於 16-12-7 12:34
我其實真係唔想歧視你地,
但你地有啲人真係對香港毫無貢獻之下,無lala落黎攞我地啲社會資源,做事不擇手 ...

你講果類人只系好小一部分,勤力返工,自力更生果大部分人難道你地見唔到嗎?例如: 地盤工、清潔工、飲食業工人、老人院護工等等,多數係新港人先肯做肯挨呢類苦力工。食綜援果班多數系唔願返工兼返大陸取老婆既男人同部分單親家庭。我同我好多親戚都系二千年申請落來香港定居既新港人,慶幸個個都勤力揾食,大部分家庭住自己買的樓。請不要一竹篙打沉一船人。

侯爵府

回覆樓主:

伯爵府

sabrina_cherry 發表於 16-12-7 14:37
正想講 多左咁多大陸女人落來都係多得班港男

係啦~有日見個阿伯送個小朋友返學,以為佢阿爺,原來係老豆. 平時大陸媽送的,好後生,冇諗過個老豆係阿公咁款

珍珠宮

2024年龍年勳章

魔怪媽媽 發表於 16-12-7 11:59
上一代新移民個個努力工作, 果時邊道聽到鬧過佢地, 點可以同依家呢班新移民相提並論
...
以前嘅香港無縱援、無福利,個個人要生存就要靠自己自食其力時移世易,宜家福利制度越來越好,咁多左人鑽空子攞著數咁囉,明未?

伯爵府

樓主係咩年代?
你唔好講返孫中山時代
你講你阿爸阿媽個年..有冇綜援拎?
有冇自由行有冇雙非

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:zaza0829+發表於+16-12-7+11:43+唔好

原帖由 米糕妈咪 於 16-12-07 發表
你見親嘅都係?定係你覺得係?
見親都係

周街見到

子爵府

回覆樓主:

唯有講今時唔同往日,以前嘅人肯搏肯做,我所見所識現時嘅20歲出頭嘅多數湊仔唔做野,多錢洗

侯爵府

米糕妈咪 發表於 16-12-7 11:37
發現bk成日有人發帖鬧大6人鬧新移民,話佢地唔做野,旨意政府養,旨意排公屋,麥津貼物津貼都邏齊。
我覺得 ...

樓主你80 年代在香港出世?我都係 80 後,我大部分朋友也是80 後香港出世,但未見過中文好似你咁,好明顯你打出來的中文係國語轉化出來。

朋友圈親戚圈個個人不同而矣。

你都唔需要介懷。

子爵府

畀面勳章

回覆 kellychan1 的帖子

咁你落黎係為左乜??2010年,香港出生嬰兒有8萬8人,內地孕婦嬰兒有4萬1!佔左47%!! 因此果陣根本唔夠床位俾本地孕婦,有啲要訓醫院走廊!香港人多地少,資源已經有限,你地落黎不停生,勤力工作咁又點?你地落左黎咁耐總共交過幾錢稅?你地貢獻出黎係應該的唔好講到好似好偉大好勁咁,但可以肯定你地得到的更多吧。。如果唔係你地都唔會不擇手段落黎啦。。

首頁
56789...10

尾頁

跳至