自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:+本帖最後由+sunnymama2+於+17-1-16+09:10+

原帖由 sunnymama2 於 17-01-15 發表

我出post預左人插了。
我睇過怪獸爸爸呢個post,原來係你

咁我都明白你點解咁depress同想離婚,佢地真係太怪獸,但你想唔想個仔好? 如果想佢好既,就算離婚都要帶埋佢走,咁細都仲有得教,如果你唔帶走佢既,佢就以後都係咁架喇

男爵府

sunnymama2 發表於 17-1-16 09:20
冇食藥好耐,每次2000,一個月4000蚊,唔捨得

有情緒病晤食藥梗係唔得啦!為了個仔及頭家,貴都要睇! 我哥都有情緒問題,睇私家一個月$2000 內,個醫生好好,我可pm 你。

你只要情緒病控制得好,你就慢慢地可湊番個仔,可帶佢去多d戶外公園,跑下跳下,咁老公唔會話啦係咪?個仔長期有病?點長期法?一個月病幾多次?我有一個媽媽group, 佢地d小朋友有氣管敏感或哮喘,真係不停病,又聞氣又哮喘又入院,經常發生。又有d小朋友有自閉或智力有問題,做媽咪嘅咪仲辛苦,要有無窮耐性!做媽媽就係咁辛苦㗎啦,唔好輕言放棄,唔好為小事向小朋友發脾氣或喊, 佢地睇在眼裡係明,係會影響你地嘅關係㗎。

伯爵府

樓主如果有情緒病
私家付擔大可以去排政府
你而家情緒起伏得咁緊要唔係你本意
去搵專業意見幫下自己

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

排正苦睇e生,如果有情緒病要醫、要正視個病,我都系覆正苦睇精神科

男爵府

sunnymama2 發表於 17-1-16 09:13
係就好,可以番火星

我不是講你呀,樓主。我看不慣有些人有事又就說大陸人。我有留言給你,我理解你的想法,但是做是另外一回事,希望你能快點調節好自己

公爵府

YEOMORGAN 發表於 17-1-15 18:09
我以為係你

x2
人生沒有劇本,沒有固定的線路,但我相信每一條路上都能看到雲起雲落,只要我們耐心而堅持!------鳳凰衛視著名主持人-陳魯豫

侯爵府

畀面勳章

sunnymama2 發表於 17-1-15 16:26

我知話放棄仔仔係好不負責任的做法。其實阿仔唔係有“長期病”,係長期有病,憫c6唔 ...

你自己都知有病,最重要係食藥控制情緒。
Nice to meet you!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

樓主,送一句金句俾你:「相信現在已經是最好的安排!」

男爵府

回覆樓主:

樓主我以前看過一本書,講心理學,說一種人是黑白想法,比較容易走極端,我其實就是這一種,覺得非好即壞。其實生活往往就是徘徊在黑白中間。你把很多事情都攪在一起,看起來就很複雜,需要慢慢理清楚,你講的不是離婚一件事情。有婆媳關係,有夫妻關係,還有子女教育問題,而你可能心情不好,就會歸咎於婚姻一件事情。比如你對孩子,要麼就希望他好好,做運動,喜歡你,要麼就完全放棄,這些都是黑白思想。
你平心想一想,做媽媽也可以是輕鬆的,陪伴他,兒孫自有兒孫福,我覺得就算是個平凡的人生但有母愛,也比缺乏母愛的孩子好吧。
至於夫妻關係,外人無法參與。但我feel到你老公不是太差,你嘗試多經營一下,否則很難再找一個樣樣符合你的老公。當然不能為了孩子委屈自己,但我覺得你們不至於那一步,能有個完整的家庭還是努力吧。
我其實也有你這樣的問題,長輩看bb也很多問題,後來索性我就看開了,我就相信老公,日子很長,你把自己情緒管理好,大把時間可以influence小朋友。記住,人生不是非黑即白,但不要放棄小朋友。

侯爵府

畀面勳章

sunnymama2 發表於 17-1-15 16:26

我知話放棄仔仔係好不負責任的做法。其實阿仔唔係有“長期病”,係長期有病,憫c6唔 ...

你唔睇醫生又唔食藥,你真是離左婚只會怨第二d野!
Nice to meet you!

伯爵府

回覆 sunnymama2 的帖子

其實你覺得自己無問題咪得囉, 駛乜介意人地話你唔識湊仔?你C6保護得太周全, 但你建議的玩意, 應該你個仔都會中意架.
你比你個仔佢中意的活動, 佢就會開始對你改觀.
你企O係度, 乜都唔做, 淨係埋怨, 你個仔係唔會中意返你的。

男爵府

婚你絕對可以離,離夠10次100次都得
但個仔,你點切點割,你都唔能夠否認佢同你既血源關係
呢種關係直至你瞓入棺材個刻都係

我以上講得咁口臭,係想樓主你明白
有D事,唔係就咁掩耳盜鈴走左去就覺得件事完左
他日,就算離左婚,
阿仔有咩事,你都係佢媽媽,佢出世紙永遠都係填緊你個名
唔通離左婚真係可以咩都唔使理解決左?
既然佢有個咁奇怪既爸爸已經好慘
你係媽媽都唔埋佢,咁佢可以點?

好好考慮清楚,唔好做左先黎後悔
與天下間所有父母共勉之

珍珠宮

回覆樓主:

情緒病係咪婚後先有?
睇下搵社工幫唔幫到?
咁既男家 無病都搞出病喎

大宅

如果私家太貴就排政府啦,情緒病一定要醫架,唔係同其他病一樣都會惡化

子爵府

回覆樓主:

你去政府睇精神科

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

妳有精神病但老公都肯和妳一齊喇,妳自己有病想法同其他人一定有分别,妳覺得對的可能係自己個別想法(活在自我中心),人哋未必有錯,去睇醫生食番藥喇,貴到要睇,病情唔可以壞落去,我相信妳老公和呀仔對住妳都唔好過
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

會否能夠帶個仔回娘家安排節目玩幾日? 或者自己帶個仔去玩一日。
我唔信個仔會無啦啦話唔鍾意媽媽,妳試下問佢點解唔鍾意?

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

sunnymama2 發表於 17-1-16 09:19
對唔住,勾起你傷心事。

世上只有媽媽好,唔一定啱的,喺我仔心目中,世上仲有好多人比媽媽好。

世上未必只有媽媽最好,但可以肯定是有媽媽疼的孩子是個寶

每個媽媽對住子女都會有唔同問題,唔好放棄

公爵府

sunnymama2 發表於 17-1-16 09:21
點練EQ? 話比我知

我之前無留意妳以前的post,現在才知妳有情緖病,不過這不是妳輕易放棄兒子的借囗。
首先放下我執,檢討自己究竟有無地方要改善。
如果c6真的不懂教仔,請妳拿出勇氣,狠狠的爆妳c6一次(當然要有理據,及不要在呀仔面前),妳有冇唸過,妳c6咁怪獸,妳自己都有份縱成佢咁?乜野叫做自己無話事權?無,咪爭取囉!唔好一面扮白燕受委屈,轉頭又開post 要拋夫棄子。
不過,大前提是,妳仍愛丈夫及兒子,否則,幾多jm開解妳都side氣嘅!
唔好怪我咁直接,我只係唔想妳再鑽牛角尖。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

伯爵府

回覆 sunnymama2 的帖子

一家唔知一家事, 感情問題無人能夠幫到你, 最後都要自己去面對! 但你仔仔....你帶咗佢嚟如果你走咗佢會點? 佢成長會更開心嗎? 如果佢跟爸爸又會點? 佢仲細, 會唔會比多少少時間大家, 等佢大D先再考慮? 做女人, 有時好多嘢係要犧牲

首頁

尾頁

跳至