自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

winifredwin 發表於 17-5-31 14:35
南丫島

我都覺,不過假期可能反而人多,要往外走

水晶宮

becky_green 發表於 17-5-31 15:46
Discovery Bay, Park Island
same thinking

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

esmehouse 發表於 17-5-31 15:57
深井

我去過朋友屋企,屋宛高層,全海景有會所。無配套,但有專車來往荃灣地䥫站。 比市區樓便宜!
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

Katy3118 發表於 17-5-31 18:31
馬鞍山邊度好?
都分得幾散下
我住開烏溪沙站附近

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

bebebibi 發表於 17-5-31 15:43
馬鞍山好似係美食沙漠
多連鎖店囉,但係,我鍾意自己煮,所以唔關我事
要食好d,可以去西沙/西貢,再唔係石門站都開咗好多小店

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

sfll 發表於 17-6-1 09:57
我去過朋友屋企,屋宛高層,全海景有會所。無配套,但有專車來往荃灣地䥫站。 比市區樓便宜!
...
冇配套我又所謂,配套多咪即係人流多,純住宅好呀,起碼個區冇公屋居屋,又全海,正
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

esmehouse 發表於 17-6-1 10:22
冇配套我又所謂,配套多咪即係人流多,純住宅好呀,起碼個區冇公屋居屋,又全海,正 ...

另外一位住嘅又係便利店都冇一間,腳程最接近是黃金海岸。

你熟這裡嗎?

珍珠宮

住返現居, 市區, 買嘢 / 去行都方便, 唔算嘈

細細地, 打掃無壓力

約朋友, 仔女嚟探我地都方便

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

sfll 發表於 17-6-1 10:27
另外一位住嘅又係便利店都冇一間,腳程最接近是黃金海岸。

你熟這裡嗎?
唔熟,因為我唔係住個區,只係我鍾意對 d 全海、冇公屋居屋嘅地區
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

Katy3118 發表於 17-5-31 19:10
想好似泰國咁
但又怕屋大,要請工人
到時唔醒,就比工人蝦

所以老左仔女結哂婚得2老既話, 其實屋細細, 家務自己慢慢做, 唔洗請工人, 真的唔錯

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kavenzou 發表於 17-6-1 00:26
我已經習慣做市區人,而且老左更加要出入方便,買餸、睇醫、娛樂……所以吾可以太偏遠,之前有諗過荃灣,有 ...

我都係,習慣市區
郊區唔岩我(半個大澳人細個一年幾次返大澳,簡直係童年陰影,咪攪我)

大宅

開心吸收勳章

你見咁多鬼佬住西貢就知正

大宅

Charlotte_mom 發表於 17-6-1 10:40
我都係,習慣市區
郊區唔岩我(半個大澳人細個一年幾次返大澳,簡直係童年陰影,咪攪我)
...
大澳唔好咩? 記得之前大澳推出居屋, 價錢平市區好多, 好多人話買來退休住.

男爵府

回覆樓主:

西貢

版主

esmehouse 發表於 17-6-1 10:32
唔熟,因為我唔係住個區,只係我鍾意對 d 全海、冇公屋居屋嘅地區

想大家注意,因為會員大多未登陸,好可能感受唔到要就嚟退休果種心情。

- 好快冇收入,於是要節省為本,消費諗過度過
- 賣咗間市區樓用筆錢換郊區樓可能面積大一點
- 換樓有剩下來嘅錢可以靈活運用,儲備來緊果十幾廿年
- 因為此時有健康係最重要因素,生活快樂與否和有著健康身體係息息相關
- 所以選取出入上落樓方便兼醫療資源充足唯重要事項

歡迎継續補充

寶石宮

sfll 發表於 17-6-1 11:22
想大家注意,因為會員大多未登陸,好可能感受唔到要就嚟退休果種心情。

- 好快冇收入,於是要節省 ...
我只係講我心中嘅理想退休地區,點解你下下都要講到咁唔好呢?都係睇你有冇錢啫,你有冇去過汀九皇璧?你知唔知個度幾錢一間?

版主

esmehouse 發表於 17-6-1 11:38
我只係講我心中嘅理想退休地區,點解你下下都要講到咁唔好呢?都係睇你有冇錢啫,你有冇去過汀九皇璧?你知 ...

我唔覺得有幾唔好喎!

見識少,唔知賣幾多錢,幾錢呎呀

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

athruzala 發表於 17-6-1 07:21
沙田唔好住,太多大陸人,放假想行下新城市都係人!成街都係急神!

退左休日日都放假,唔洗等假日先出去迫

侯爵府

evip 發表於 17-6-1 11:55
退左休日日都放假,唔洗等假日先出去迫

閒日都係甘多人

水晶宮

回覆樓主:

西貢

首頁

尾頁

跳至