自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

adam112 發表於 17-10-16 14:35
甘又唔奇,D國際學校學期尾呀,聖誕前,D鬼個個都係請晒假一早返老家,學校又唔會理,反正上少左堂學少左野 ...

呢樣真,好似氹波鐘湊夠上課日數咁,成2個星期係咁,唔嗲唔吊咁

男爵府

bb560 發表於 17-10-16 17:12
我可以預期,個小朋友唔會讀得好書!.......個小朋友會被教成,"玩緊要過讀書"......,,個家長自己受返咋 ...

完全認同。大人為咗買平機票,幫小朋友請假去旅行,美其名-增廣見聞- 咪又係貼哂fb 呃Like ,細嗰已經咁樣教育小朋友可以請假去旅行,完全冇責任心,小朋友大嗰咪射波去玩唔返工囉!

男爵府

無話可說 發表於 17-10-16 14:11
係老闆口中得知,佢親戚因為買到平機票,所以就同個小朋友向學校請2日假,目的係去旅行!聽返黎原 ...

就算學校真係知情,記咗小朋友缺點,減左操行分,嗰阿媽唔通會公開咩? 貼旅行相要緊,其他不要問

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

yeunghung 發表於 17-10-16 16:23
事實學期尾考完試返去既活動都無聊,有時仲係返兩,三個鐘,根本無謂,我覺得一家人難得一齊去旅行,請一,兩日假 ...

同感

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

叔仔老婆之前就係咁,猛揾淡季平機票,終於比佢揾到11月,佢就梗係冇所謂啦,佢個B淨係返托兒,但要我個仔請成個星期假我就表明一定唔得,D大人就係咁,顧住自己揾平機票,但灌輸咗壞觀念比小朋友,搞到佢哋覺得去旅行重要過返學,如果係考完試我仲可以考慮,但喺十一月,我第一時間say no。

大宅

yeunghung 發表於 17-10-16 16:23
事實學期尾考完試返去既活動都無聊,有時仲係返兩,三個鐘,根本無謂,我覺得一家人難得一齊去旅行,請一,兩日假 ...

死板!----非常同意你咁講!香港教育特色,我小學都係香港讀,升中去了外國,教育很大分別。。。外國只要唔係考試失蹤就OK,旅遊都係一種體驗學習,返黎仲會與老師同學分享見聞。。。
香港考完試仲要返學,無野做都要返,點解?D人咪話教處規定一年幾日幾日假,點解規定?咪方便D家長law,你地睇下暑假D留言!一到暑假有人話咩"困獸鬥...一放假對住D細路想死...煩死...一起身係惡夢...終於開學唔使煩",有人仲話不如取消暑假,返工都無暑假啦.....呢D人真係不如唔好生啦,生左又唔想湊,學校係托兒所?

記得係香港讀小學時,冬季校服就一定要穿校褸,咁接近4-5月轉熱又未正式換夏季時,一定要穿全套冬季校服,OK,咁熱我唔穿褸,你學校規定要我全套,我帶返去,但早會迫我地要著褸上身,我真係成身汗,再著我會暈,死都唔著,就話我犯校規見家長,呢D咩玩法?
而家呢代都係GA,好似冬天羽絨,規定幾度幾度著,其實凍咪著law,人人體感溫度唔同,學生唔係機械人,你set佢幾度會凍,幾度會唔凍?你學校自多規定顏色款式law,我見我朋友個仔12度先可穿,12.5度佢仔凍都嘴仔都紫埋,岩岩先氣管炎好病好,都無得傾,唔除褸唔比入學校,記佢校服不整,有時香港學校D所謂規舉係為咩而定?好無人性!

香港教育,發揮唔到小朋友創意,係讀書機器,為分數而活,自理能力差,家長都有問題,下下咩都要消毒,唔好掂地,泥沙污糟,書包唔好放地下,樹葉唔好執,狗會咬人,唔好行埋去咬死你,香港生活已經石屎森林,唔好成日都困住D細路-補習-學野-興趣班,多D行山戶外活動,接觸大自然小動物,運動,旅遊,真係的,佢地接觸見聞闊,視野闊,思維空間都會闊D,同樣教小朋友讀書要盡力,玩都要盡情...
香港課程緊迫,平時返少一日學?唔好話學少左野丫,正係一日十樣八樣功課要補做都做死你啦,點敢請假去旅行呀?!但考完試一年課程完曬都唔請得假去旅行?點解國際學校D小朋友學校又會OK,本地教育就唔OK?係規限定規矩?聽話既就係好孩子嗎?都無錯,我眼見香港既教育就係要小朋友-->聽話

用戶要求終止服務

bb0930 發表於 17-10-18 01:41
完全認同。大人為咗買平機票,幫小朋友請假去旅行,美其名-增廣見聞- 咪又係貼哂fb 呃Like ,細嗰已經咁樣 ...

係呀,仲要覺得老細不滿係唔啱

大宅

iyoyoi 發表於 17-10-18 05:52
死板!----非常同意你咁講!香港教育特色,我小學都係香港讀,升中去了外國,教育很大分別。。。外國 ...

同意,最近多左家長想推行小學半日制,原意都係想小朋友多d時間玩,父母多d陪伴,但點解當父母有時間陪佢時,請一兩日假去玩都係罪呢?
有d父母嘅工作未必可以遷就學校長假,只要唔係考試請,我覺得影響不大,反而比小朋友對玩有期待,學習可能會事半功倍。

象牙宮

2024年龍年勳章

無話可說 發表於 17-10-16 14:11
係老闆口中得知,佢親戚因為買到平機票,所以就同個小朋友向學校請2日假,目的係去旅行!聽返黎原 ...

間間學校唔同,你睇果間興德,冇返幾年都得

用戶要求終止服務

couchpotatoes 發表於 17-10-18 07:40
同意,最近多左家長想推行小學半日制,原意都係想小朋友多d時間玩,父母多d陪伴,但點解當父母有時間陪佢 ...

我校長話齋,點解唔可以家長遷就學校,咁多公眾假期,聖誕復活新年暑假去呢?

子爵府

garfield_pooh 發表於 17-10-16 14:23
大把人係咁啦, 就算學校講明唔比唔建議咁做, 但都好多家長會照請假同小朋友去旅行, 我識得有個家長每逄一考 ...

請兩日咪算收斂,我仔個同學,九月中開學就請左一星期去旅行,話剛開學未有咩學,又可以平飛
雖然只係幼稚園,但旅行唔係放假先做既咩?請成個禮拜真係唔知講咩好,成個暑假流流長,嫌貴咪最多去盡d先開學,既然覺得剛開學咁冇野學.....

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

himhim0502 發表於 17-10-16 17:08
SAME SAME, 我真係唔明, 呢D根本係校規, 點解而家講到好似唔比放係學校嘅問題 ? 而且, 為人父母, 點可以為 ...

agree!
學校係學守規則嘅地方,
連家長都唔以身作則守規矩,
仲要話只係學校死板
執仔之手 與仔偕老

禁止訪問

用戶要求終止服務

忌廉寶寶 發表於 17-10-18 08:17
請兩日咪算收斂,我仔個同學,九月中開學就請左一星期去旅行,話剛開學未有咩學,又可以平飛
雖然 ...

係囉,暑假成個半月唔去,過年聖誕成十幾日唔去。復活節成個星期唔去,偏係開學上課日先去。
咩平機票喎?!食平啲,去少次迪士尼都喺度啦,買少個煲都慳到啦,再唔係,去足幾日郊野公園囉,一定要外地旅行咖咩。
對學校,點講都講唔通。

用戶要求終止服務

叉燒媽 發表於 17-10-18 08:23
agree!
學校係學守規則嘅地方,
連家長都唔以身作則守規矩,

這些家長見慣不怪。唔like咪走去搵間自己鍾意嘅學校囉。要留就要守規矩咖啦。
每間學校都有規矩,唔係只聽唔聽話問題,而係牽涉津貼同撥款。假如今日畀請3日,出年就有家長要求請1個星期,後年有人請1個月,再之後,考試先露面囉,咁好未?
咁學校點保證這班學生有接受正規教育? 而且所有資源用緊納稅人嘅錢咖。
學校評一個學生可唔可以升班 ,除了考試測驗,仲有平時分,所有功課都有校長睇,又有人嚟視學 (特別係官校 教育局經常有人嚟睇)

大宅

happybebebe 發表於 17-10-18 08:41
這些家長見慣不怪。唔like咪走去搵間自己鍾意嘅學校囉。要留就要守規矩咖啦。
每間學校都有規矩,唔係只聽 ...

就唔講旅行請假呢D小事,睇香港教育制度真係不予置評,D傳統小學功課,考試,評核多到,真係迫死D細路,唔怪得咁多學生自殺,其實你地讀傳統學校家長點睇?覺得香港教制無問題,適者生存?定無奈接受?

珍珠宮

回覆樓主

間間學校唔同,一啲學校當曠課,一啲學校冇所謂.睇佢讀邊間
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

用戶要求終止服務

iyoyoi 發表於 17-10-18 09:30
就唔講旅行請假呢D小事,睇香港教育制度真係不予置評,D傳統小學功課,考試,評核多到,真係迫死D細路,唔 ...

我哋又唔覺得好大壓力喎
抗逆力自小要培養。
要有堅毅精神先可以達成自己想要嘅嘢

子爵府

虎到金來勳章

學校講明請假去旅行當曠課, 小朋友上小學後冇諗過為去旅行而請假

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

adam112 發表於 17-10-16 16:01
一年要返185日學
其實學校安排好D,就唔駛出現返學冇野做既情況,重要係學期未只返半日黎充數

講得好!!

首頁

尾頁

跳至