自由講場

跳至

首頁
56789...21

尾頁

男爵府

littlefunpig 發表於 20-8-29 04:18
係樓主想人畫公仔畫出腸
其實樓主都係想岬講,佢幾咁深思熟慮,為左唔想要生另外一個人面對死亡而選擇唔生 ...

社會經濟可能有問題, 但係其實唔會冇野食, 基本的食物需求, 其實用機器已經做到. 用好少人力.

而家再製造人類, 啲人都係從事啲服務行業呀, 旅遊, 之類.

未來AI /機器發逹, 估計需要的人力會少好多.

咁我又肯定唔係偉大, 只不過係冇製造更多負面影響, 我都冇打算做好多正面影響
同埋自己承擔返自己生命的問題, 例如人生覺得空虛, 沒有意義感, 怕孤獨終老的問題.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

tsmtang 發表於 20-8-29 03:59
樓主嘅天真係喺佢執著於點解而家啲父母要冒險生小朋友,其實佢冇諗過嘅係而家啲父母唔係冒險,只係因為佢 ...

好明顯⋯⋯
有得避孕又點避孕唔代表人人會執行首先
有統計台灣墜胎數字比出生數字大幾倍
3-4個被製造既生命當中,只有一個幸運兒先可以順利來到人世

香港就無統計數字,唔同地方有得做無總數據、聽過有人墜左幾次都繼續落,落完4個再生4個都有。不過我估香港可能好過台灣既,教育程度略高性相對而言都仲叫保守

所以話有「避孕」就有選擇=人人都會執行=人人會深思熟慮而生,唔會唔覺意有左而生只可以形容似一個傻白甜既思維

花生蘿蔔    發表於 20-8-29 11:16

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

littlefunpig 發表於 20-8-29 04:18
係樓主想人畫公仔畫出腸
其實樓主都係想岬講,佢幾咁深思熟慮,為左唔想要生另外一個人面對死亡而選擇唔生 ...

如果咁樣諗唔生都係自私,因為唔生咁自己嘅'仔女'就唔會痛苦,但係如果個個都唔生呢個世界就會滅亡,咁享受生命嘅人就冇機會去享受。呢個問題要深入咁探討嘅話,真係好覆雜。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 01:40
明明係人都會怕死,咁點解會捨得生個肯定會死, 會怕死的人類出來?

你可能會話,咁個子女如果成世都健康 ...

直接問你父母,問完,麻煩舖番個答案出嚟

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 04:32
社會經濟可能有問題, 但係其實唔會冇野食, 基本的食物需求, 其實用機器已經做到. 用好少人力.

而家再製造 ...

其實好多被製造既生命係主要消費群

人由未出已經有一大堆消費,由產檢、買傢俬、衫,奶粉、尿片、入學等等,再早一點吧,要結婚、買樓,更大更重要既開支。

呢一堆消費代表緊咩? 係企業既收入=政府收入

可以再白啲咁講,啲人無生產力都唔緊要架,有機器取代,但佢哋提供消費力=提供收入。帶動經濟。

雖然你唔結婚生小朋友都可以照買樓,但需求無咁大,照樣住父母屋企到終老。經濟發展響你就停了。

不過政府都預計埋有人生有人唔生,生既補埋唔生既人既quota,或者輸入移民。

你見經濟發達既地方。有邊度會人煙稀少?無咁多人出世,哪來消費提供收入俾企業俾富裕階層俾政府?

男爵府

tsmtang 發表於 20-8-29 04:34

如果咁樣諗唔生都係自私,因為唔生咁自己嘅'仔女'就唔會痛 ...

世界冇左人類唔會滅亡的. 個地球仲O係度

仲在生的人活埋今世, 冇下一代. 好簡單.

侯爵府

雖然我怕死,生命中亦有起有跌,有喜有悲,但我慶幸能有機會欣賞到呢個美麗的世界,亦都可以從身邊嘅人嘗到愛的滋味,所以我好感謝父母帶我嚟到呢個世界,比我有機會去品嘗人生的甜酸苦辣!我亦希望我嘅下一代,可以同我一樣有咁嘅機會去體味人生!

翡翠宮

tsmtang 發表於 20-8-29 04:34

如果咁樣諗唔生都係自私,因為唔生咁自己嘅'仔女'就唔會痛 ...

唔同角度可以討論,人生又唔係淨係死亡一樣,因為經歷死亡既「痛苦」就將人生其他美好一切蓋過。未免睇死亡睇得太重

大宅

somesome2020 發表於 20-8-29 04:45
世界冇左人類唔會滅亡的. 個地球仲O係度

地球仲喺度,但人類會滅亡。自己有份令到人類滅亡,咁係唔係一種自私嘅表現呢?(前題係自己選擇唔生,唔係冇得生嗰啲)

大宅

littlefunpig 發表於 20-8-29 04:48
唔同角度可以討論,人生又唔係淨係死亡一樣,因為經歷死亡既「痛苦」就將人生其他美好一切蓋過。未免睇死 ...

唔好誤會,我從來無認為死亡係痛苦

男爵府

我問過我女,我話生你出黎要受苦,要老,又病,要死。你有嬲我生你嗎?

佢初中,佢話無,佢係怕死,但佢話自己咁靚,應該係要出世嘅

其實佢都知,佢將來條路,只要做佢想做嘅野,無經濟負擔。咁佢出世,都唔係覺得苦。

但我同意樓主講,有d真係可以避免出世嘅小朋友,點解要帶佢黎呢個世界?(例如嚴重遺傳病...呢種我真係接受唔到,連自理能力都無,講咩有權利出世)

如有冒犯,在此先道歉

翡翠宮

tsmtang 發表於 20-8-29 04:53
唔好誤會,我從來無認為死亡係痛苦

我係指樓主姐

珍珠宮

asd456 發表於 20-8-29 02:45
第一:點解你覺得全世界嘅人都活得唔開心?

第二:人生入面有好多經歷,包括快樂,悲哀,仲有性愛都有無比 ...

其實唔係全世界人都咁唔開心, 但有好多人唔開心, 點解日日都有人去了結生命, 好多人說如果有下世不想做人

第三:好多人唔信輪迴

珍珠宮

yoko_hau 發表於 20-8-29 04:55
我問過我女,我話生你出黎要受苦,要老,又病,要死。你有嬲我生你嗎?

佢初中,佢話無,佢係怕死,但佢話 ...

其實問小朋友係無乜意思, 因為人生仲係食瞓玩讀書, 人生好多事都未見真章, 搵工, 人事關係, 際遇, 遇唔遇到可以真愛......

水晶宮

其實你個前設係錯的,就是「人是怕死的。」誰說人一定怕死?死只是結果,最重要是活著的過程。

花生蘿蔔    發表於 20-8-29 11:19

水晶宮

回覆 somesome2020 的帖子

你有冇問下你父母?

大宅

回覆樓主:

我覺得是人類的自然吧。 避孕本身就違反了自然啦。 所以全地球的生物都沒有出生與否的決定權。

又可能系:你父母要生bb,.出生個個都唔一定系你。 可能是因為你自己要出生而選了這對父母。

呢d問題沒有結論的,可以輕輕想一想,但是要適可而止,我有時都會想,但是一打click 就會做其他事情,例如運動,看電視等。否則我覺得同精神問題只差一線

珍珠宮

回覆樓主:

樓主好似有好多假設
1。係人都怕死
2。 死係痛苦

咁點解人一定怕死?死一定痛苦呢?

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

在佛教角度,來到呢個世界做動物係業力牽引,係自己業力帶動不斷輪迴,完全唔關父母事。
今生唔到地獄、唔做餓鬼、畜牧已經萬幸。所以你要珍惜今生,多念(南無阿彌陀佛),承佛願力往生淨土,不再輪迴。

翡翠宮

回覆樓主:

生同死都不是最重要,
是生和死之間的人生裏做過甚麼、
怎樣面對困難同誘惑等,
好似考試的成績表,
考完人生這場試,
仲要再去面對另一種存在(天堂/地獄/六道輪迴)的挑戰.

不要怪你的父母,你不是生出來做人,而是做其他種物,可能會更痛苦.

做人要學識苦中作樂

別太灰,再仔細想下,在死之前,你可令這世界變得更好嗎? 可幫下比你情况更差的人嗎?你對陌生人的一個微笑,可能已有蝴蝶效應,令世界變得更正面、更美麗..

首頁
56789...21

尾頁

跳至