自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

鴨鴨比 發表於 20-12-9 21:52
入得DG屋企都非富則貴,吾會睇得起香港啲大學,牛津、劍橋、哈佛先係佢哋杯茶
...

我話九成係講緊三大or above

如果揀medicine,幾睇唔起都好大機會留港入學

珍珠宮

入得DG屋企都非富則貴,吾會睇得起香港啲大學,牛津、劍橋、哈佛先係佢哋杯茶
...

有間地區名女校上年得一個外國留學

不過DG, 都有唔少只係中產

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

feifei_baby 發表於 20-12-9 21:47
所以我好欣賞啲名津,LS MCS St Mary呢啲,冇篩選,train出嚟嘅小朋友都好叻,有教無類。
...

LS同MCS升中時,已經用成績篩走一班,收返另一班叻人。St Mary一條龍比較無篩選,但小學據講勁demanding,唔易讀。

水晶宮

回覆樓主:

入得基本得3種,1是文曲星2是有財有X3昰凸異功能…跟不上也有人去留學。。。不過學校推薦信入大學好似加分…

珍珠宮

traeh 發表於 20-12-9 21:54
我話九成係講緊三大or above

如果揀medicine,幾睇唔起都好大機會留港入學

今年文憑試誕下7名考獲7科5**狀元,最終僅5人經聯招獲本地大學取錄,其中3人包括香港華仁書院男狀元洪臻、聖保羅男女中學女狀元盧曉晴,以及皇仁書院男狀元吳浩渝均入讀港大醫科。

今年DG女狀元冇揀港大醫科,佢哋傳統外國多啲

大宅

李生都係小學畢業
你個女可以參考下

其實朋友個女入名校,點都係開心
做咩要諗咁多...

伯爵府

女拔小點難入?考核程度好深 - 是否考小一但問小三試題?

珍珠宮

zxzx 發表於 20-12-9 22:05
女拔小點難入?考核程度好深 - 是否考小一但問小三試題?

今年考食一餐飯,拍片

子爵府

以前識有同事係,除了好sociable,覺得意外地「貼地」......

水晶宮

ayalick 發表於 20-12-9 22:03
李生都係小學畢業
你個女可以參考下

你懂的
我囡囡小學有個同學家長
佢個女考第一,我囡考第二
佢都話唔明點解我個女可以考到第二
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

鴨鴨比 發表於 20-12-9 22:02
今年文憑試誕下7名考獲7科5**狀元,最終僅5人經聯招獲本地大學取錄,其中3人包括香港華仁書院男狀元洪臻、 ...

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/500931/dse-%E6%94%BE%E6%A6%9C-2020-%E5%A5%B3%E6%8B%94%E8%AA%95%E7%BD%95%E8%A6%8B-%E6%96%87%E7%A7%91%E7%8B%80%E5%85%83-%E6%B7%B7%E8%A1%80%E5%85%92%E8%B6%85%E7%B4%9A%E7%8B%80%E5%85%83%E6%AD%B7%E5%8F%B25

文科生

公爵府

traeh 發表於 20-12-9 22:00
LS同MCS升中時,已經用成績篩走一班,收返另一班叻人。St Mary一條龍比較無篩選,但小學據講勁demanding, ...

LS MCS 都收返8成,band 2都收,篩走果啲,收返佢都未必係為佢好。St Mary,要求高都係想你能力上到去。我認為DG DB SPCC 同津校比成績意義唔大,前者成績好啲,收生佔唔少因素。

大宅

如果真係百無的確係憑自己實力考入去,自己個女咁叻當然值得高興!至於你話將來會變成點都唔係好關事,唔通個個讀完 哈佛牛津既都要好有成就咩

珍珠宮

好媽媽勳章

feifei_baby 發表於 20-12-9 21:47
所以我好欣賞啲名津,LS MCS St Mary呢啲,冇篩選,train出嚟嘅小朋友都好叻,有教無類。
...

LS MCS 都有篩選㗎,不過都有七成半,算高比例,st Mary先100%直升

公爵府

好媽媽勳章

...

近年我識既讀男女拔小都係背景好好,可能我識得人少,我見父母最窮都係專業人士(e.g.醫生)

珍珠宮

blackypurin 發表於 20-12-9 22:21
LS MCS 都有篩選㗎,不過都有七成半,算高比例,st Mary先100%直升

不過st Mary 小學每級跟唔到都有人走或留班,學校要求係高的。

珍珠宮

好媽媽勳章

bbc2018 發表於 20-12-9 22:28
不過st Mary 小學每級跟唔到都有人走或留班,學校要求係高的。

咁一定啦,讀書不是magic, 唔係揀叻學生入,唯有唔叻train到佢叻

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁
56789...11

尾頁

跳至