自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

呢D惡菌要專家搅
普通婦科未必掂
玩具萬歲!

琥珀宮

hsmhsm_ho 發表於 21-1-31 18:23
check埋無尿道炎呀,但我而家係 esbl大腸桿菌,呢隻係對廣效抗生素有抗藥性,好難有藥對付到,所以都好擔 ...

我之前尿道炎都試過驗到隻勁菌對好多抗生素有抗藥性,醫生話無食用藥可用,可用既抗生毒只得醫院有,要入院住一星期打抗生素。

大宅

skippy 發表於 21-2-1 16:58
有無浸過灰錳氧?

未試過,有聽過,有興趣試下呀,請問你試過嗎?

大宅

回覆樓主:

點解而家咁多藥都有抗藥性架,女人病真係好辛苦,又唔可以同人講,有苦自己知

大宅

fitfish 發表於 21-2-1 17:54
呢D惡菌要專家搅
普通婦科未必掂

係呀,我諗住睇左街症先,再睇下會唔會轉其他專科,婦科好似真係唔係好識處理呢d惡菌

男爵府

hsmhsm_ho 發表於 21-2-1 18:43
未試過,有聽過,有興趣試下呀,請問你試過嗎?

灰錳氧,又奧妙又萬能,陰道口外浸一定有幫助,陰道裡面真係只可靠塞藥,可能作用不大嚕

大宅

hsmhsm_ho 發表於 21-1-31 22:14
我覺得分泌好水,好watery, 無咩黏性,經期果時同之後會特別唔舒服,想試下忍下唔睇醫生,但都忍唔到,都 ...

希望你可以快d 返!

複式洋房

我都係陰道分泌物種菌有大腸桿菌,2月份懷孕出血小產咗,然後一路都有去QE、私家醫院複診,都話子宮恢復正常返了,但3月尾開始分泌物增加透明色好似排卵期咁,然後肚仔隱隱地痛,QE幫我驗咗分泌物就話有大腸桿菌啦,然後開咗抗生素俾我食一個星期,吃完之後未好返然後有發燒,腰酸、肚子隱隱地痛,再去驗都話仲有大腸桿菌,然後又開咗三種抗生素俾我食咗兩個禮拜!到咗5月好似好返D,冇乜肚痛,但係上個月開始又好多透明分泌物,經期前後都多,基本每日都有,透明白色好似排卵期雞蛋清咁,我今次轉去佐敦私家婦產科醫生睇,睇左兩次又食咗兩次抗生素,第一次又係未好返,宜家第二次吃完最後一日了,今晚訓到訓唔到,腰酸肚仔唔舒服,我簡直要癲了!種菌又係有幾個藥又抗藥性!唔知點算好,我原本係要計畫7月準備懷孕,宜家⋯⋯無奈到喊爆

複式洋房

有時唔舒服真係訓都訓唔到,我之前已經試過係咁訓唔到!我有三個特徵,一係分泌物增多透明好似排卵期咁啦,二係腰酸、三係肚仔隱隱地痛,唔係好痛,但好辛苦咯!醫生話可能係小產後體抗力低,一唔注意入咗D菌入去!我都由3月份搞到宜家!

男爵府

你有無轉下其他醫生睇下呀,我幾年前都係度出過Post求救,又係睇咗成年醫生,好多方法都試過,陰道炎再加又痕又種痛,晚晚痕到訓唔到,朋友介紹咗個醫生我,係大窩口,女醫生黎,我其實都無抱咁大希望,因為都睇過好多個醫生,起碼10個8個,最後呢個醫生醫好咗我,又收得唔貴細心,呢幾年我有反發過兩次到,都即刻搵佢,都好快無事,所以我覺得都要夾醫生

子爵府

abbylawlaw 發表於 21-7-15 04:00
有時唔舒服真係訓都訓唔到,我之前已經試過係咁訓唔到!我有三個特徵,一係分泌物增多透明好似排卵期咁啦, ...

我前排都係咁
透明分泌,肚痛,下面唔舒服
原來係B鏈
其實我10年前驗過已經有
原來唔會斷尾
食左一星期抗生素
感覺上好返好多

子爵府

checklok 發表於 21-7-15 09:15
你有無轉下其他醫生睇下呀,我幾年前都係度出過Post求救,又係睇咗成年醫生,好多方法都試過,陰道炎再加又 ...

可以pm我嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

abbylawlaw 發表於 21-7-15 03:56
我都係陰道分泌物種菌有大腸桿菌,2月份懷孕出血小產咗,然後一路都有去QE、私家醫院複診,都話子宮恢復正 ...

你睇吓試唔試我嘅方法啦,要做晒三樣嘢

後腰痛,睇中醫調理,要身體好啲先有能力去抵抗病菌

食埋cranberry ,益生菌,維他命C

好多分泌: 可以勤換棉條,你試過就會明點解咁處理,用咗係即刻嗰日都冇咁痕

棉條可以配合芳療師嘅配方油,幫助殺菌止痕,(就算唔配合油,呢個方法都有幫助嘅,有配方油就更好咁解)

以上給大家參考(純分享,不作產品及醫生介紹)

複式洋房

candycakee 發表於 21-7-15 10:44
我前排都係咁
透明分泌,肚痛,下面唔舒服
原來係B鏈

我已經食咗四次抗生素啦,心情好焦慮!

複式洋房

mariefish 發表於 21-7-15 11:21
你睇吓試唔試我嘅方法啦,要做晒三樣嘢

後腰痛,睇中醫調理,要身體好啲先有能力去抵抗病菌

我食咗四次抗生素,兩次中藥,都係唔得,琴晚一夜未訓,睇到呢個貼之後我覺得應該學習去增強抵抗力等,準備開始食益生菌等等!

複式洋房

abbylawlaw 發表於 21-7-15 11:34
我已經食咗四次抗生素啦,心情好焦慮!

我有一次去QE,更加搞笑,急診室要我住院打抗生素,然後等咗足足7個鐘上到房之後,幫我做埋超聲波檢查話我唔嚴重,可以即刻出院,俾藥我食(emoji)(emoji)如果果次俾我打針可能唔會拖咁長遠幾個月未好返!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

abbylawlaw 發表於 21-7-15 11:36
我食咗四次抗生素,兩次中藥,都係唔得,琴晚一夜未訓,睇到呢個貼之後我覺得應該學習去增強抵抗力等,準 ...

嗰陣時我反而冇食過西藥,初頭只試中藥唔足夠治癒,就三管齊下了,你預一兩星期完全好返,記得戒口,甜凍奶都唔好食

複式洋房

mariefish 發表於 21-7-15 12:02
嗰陣時我反而冇食過西藥,初頭只試中藥唔足夠治癒,就三管齊下了,你預一兩星期完全好返,記得戒口,甜凍 ...

多謝你嘅分享,希望我可以早日好返啦!

翡翠宮

abbylawlaw 發表於 21-7-15 12:04
多謝你嘅分享,希望我可以早日好返啦!

唔洗客氣,祝快啲好

大宅

abbylawlaw 發表於 21-7-15 11:43
我有一次去QE,更加搞笑,急診室要我住院打抗生素,然後等咗足足7個鐘上到房之後,幫我做埋超聲波檢查話我 ...

會唔會係盤腔炎呀?同埋如果係咁耐,食藥都唔好,可唔可以睇私家入院打針呀

首頁

尾頁

跳至