自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

大宅

lovemisha 發表於 21-7-29 13:06
擺廿蚊哩招好高,不過都要你悟性高

我自首果時我媽話我家姐中一果時都有偷
但我家姐係有500偷500 我就偷極都20 佢覺得我係識諗 我家姐面對十張20佢選擇偷曬仲要離家出走 而我就擺低個銀包返學
我媽話我呢個女唔係壞 只係一時行差踏錯 佢一路等我認錯
而果次大家溝通左 我咩都同我媽講,成績差都照講 我媽係好開心我同佢share 無著眼我成績差 因為我媽話我由細屎開 無所謂 哈哈(emoji)

公爵府

2024勳章

Cali0624 發表於 21-7-29 00:01
我check過八達通紀錄,最近我女根本冇增值過八達通

係網上識男仔仲借錢俾人嘅事先啱啱解決,而家又再俾我哋 ...

好明顯你地平時對佢用錢太縱容, 佢應該垂手就可以攞到錢, 佢無乜觀念

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-7-29 12:31
回覆 Cali0624 的帖子

我諗唔係怪自己的時候,而係點可以幫佢

中二其實真係未諗到點克服
如果由細成績叻開果班更加唔識 佢地由細成績好證明腦筋都好 一定係諗左抄/買功課先
要研究下佢抄咩功課 點樣唔識 有d小朋友心性唔輸得 唔識都唔講 或者講完唔識 家長只會話 都叫你努力讀書
佢地唔想聽呢類說話 就唔會講出黎

公爵府

2024勳章

Cali0624 發表於 21-7-29 11:44
我女考全級第一,我相信兩件事係有啲關係

咁又奇怪啦, 如果佢全級第一, 咁佢會請邊個槍幫佢做功課?

大宅

買功課呢個位我反而睇到佢對自己做人有要求 會為成績著緊 只係用錯方法 家長最緊要慢慢同佢講 要答應佢一齊同佢進步 邊個科目唔得就一齊去努力
而家睇奧運係一個好好講道理時間,奧運健兒點有得抄功課?8個人游水決賽金牌只有一個,咁唔通7個泳手無存在價值?要扭轉佢價值觀就要由其他方向著手 而唔係一味jer z住佢見老師
本身你發現d野老師係唔會知 而家你一發現左 就上升去到學校老師 你諗下佢會唔會好焦慮?以後更加收埋自己?
會唔會唔見老師 轉搵社工比社工知會好d?
大人生痔瘡上網開po問都好過同身邊所有親戚講佢生痔瘡啦係咪?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Max20080525 發表於 21-7-29 13:12
我自首果時我媽話我家姐中一果時都有偷
但我家姐係有500偷500 我就偷極都20 佢覺得我係識諗 我家姐面對十 ...

我聽到哩番說話會好感動,你媽媽是個好媽媽,從中學到啲野!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Max20080525 發表於 21-7-29 13:24
買功課呢個位我反而睇到佢對自己做人有要求 會為成績著緊 只係用錯方法 家長最緊要慢慢同佢講 要答應佢一齊 ...

有可能令老師自帶偏見

伯爵府

Cali0624 發表於 21-7-29 01:02

小三俾老師發現,記大過

兩次偷錢你同c6點處理?
剩係識交俾老師?

別墅

Gorgor0612 發表於 21-7-29 13:10
好细個自己同同學出街?佢身邊係咪人?好明顯佢由比保護費開始比人欺凌,佢D錢可能係比人勒索! 要同囡傾, ...

del

水晶宮

Cali0624 發表於 21-7-29 11:39
我上年講咗,呀女只係偷了我c6 $200,課金同請槍係佢自己嘅錢,而家引身出嚟嘅問題就係佢吾識管理錢
...

真實地比佢體會賺錢的辛苦,你照出外面的工資比佢。

佢體會唔到賺錢比花錢難1千倍。10蚊要做幾多野先賺到。

係屋企,用1日請佢做鐘點,用正常大人世間做法,唔駛鬆手,都唔好幫手,清洗廚房,廁所。執碗櫃係指定時間內完成,比佢知現實好殘酷,往往要付出好多先能得多好少的回報。

再唔明,放youtube 片比佢睇,好多人付出好多先得1餐溫飽,佢隋便花的錢係用爸爸的汗水,勞力換嚟,體量吓人地的付出

別墅

Max20080525 發表於 21-7-29 13:24
買功課呢個位我反而睇到佢對自己做人有要求 會為成績著緊 只係用錯方法 家長最緊要慢慢同佢講 要答應佢一齊 ...

del

水晶宮

Cali0624 發表於 21-7-29 13:40
剛剛送咗大女去學校見老師,帶咗我細女去食飯先
剛才同細女傾計,細女都畀老師投訴話我細女夾埋後面同學搶隔 ...

人蝦佢,佢又蝦番人,細女又學左。

最底問題,大女有事比人蝦時佢冇搵你幫佢,佢唔信你會幫手解決。。。
有得教,只要你唔放棄,加油

大宅

剛才同細女傾計,細女都畀老師投訴話我細女夾埋後面同學搶隔 ...

點解呢間學校有呢d rules?睇黎你女係入左一間地下學校,己經具有欺凌的雛形,有自己欺凌制度,一聲令下全班會服從,排外性強

大宅

Cali0624 發表於 21-7-29 13:41
冇得唔見老師,見社工之前一定要見左輔導主任先,班主任話呢個喺學校程序
...

咁無辦法 要見左先
但希望都係勸導為主 唔好罰咁多
女仔去到中二罰得多一定係反手就搵個男朋友,男朋友錫曬得到愛

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

快D轉校,老實講呢間學校風氣麻麻。你介意講係邊區嗎?

大宅

lovemisha 發表於 21-7-29 13:26
我聽到哩番說話會好感動,你媽媽是個好媽媽,從中學到啲野!

我媽打我家姐打到佢走,所以細女吸收經驗唔敢再打 用柔和政策

伯爵府

Cali0624 發表於 21-7-29 00:10
係,係我吾識教女

佢幾大?平時邊個凑佢?

珍珠宮

小三嗰次,你有無好認真咁同佢講過? 當年仲細,仲話有得教
而家我記憶無錯係14歲嗎? 用罰用罵已經無效...
好好兩公婆同個女三口六面講清楚啦!但無得鬧架啦!自己錢銀鎖好啲,唔好放咁多係屋企,對佢要經濟有限度封鎖,唔好俾佢覺得錢好容易就有...
睇佢有無改變,如果有改善,就唔好成日提返佢偷錢呢件事...

子爵府

好媽媽勳章

請問係B2A? 點解風氣可以咁敗壞?

子爵府

回覆 Max20080525 的帖子

中二話大唔大,話細唔細,我覺得呢刻樓主係要重新同個女去建立返正確的價值觀,唔係就好大機會恨錯難退

首頁
56789...11

尾頁

跳至