自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

Vana 發表於 21-12-4 07:48
Yes, 而且好鍾意收 repeat 小一,身邊好多 case...... 之後仲要應付得好好,無論學術上定處理其他問題上
...

比例上repeat 小一每班2-3人,但超大B係多

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

C.Humphrey 發表於 21-12-4 08:58

我唔知比例每班2-3人咁多 不過真係咁岩識幾個

我地圍來 9個出來玩,一個repeat 小一超大,另 4 個即 total 5個超大,所以感覺大既係多

主要想講男仔係 peer 入面做大,性格冇咁依賴,各方面亦穩定d ready d

侯爵府

C.Humphrey 發表於 21-12-4 08:58

唉,其實,有小朋友嘅媽媽,細心留意,所謂一線直私
班上壁報板,唔少都有生日之星,睇睇生日月份嘅分布,就心裏知多d
五,六,七月生日之星,每班可以係近乎零呀!

珍珠宮

李露眉 發表於 21-12-4 07:03
到小學無人care你大細
但有樣不容忽視,如果係女仔
佢都好mind人地話佢高大,姐姐

我女雖然全班最細。。 但老師話佢成個大家姐咁。。
會管同學,幫老師維持秩序。。 又會照顧低年級學生。。
所以好彩無做超大b.. 如果唔係會好老成。。

翡翠宮

牛年勳章

Vana 發表於 21-12-4 09:19
我唔知比例每班2-3人咁多 不過真係咁岩識幾個

我地圍來 9個出來玩,一個repeat 小一超大,另 4 ...

男仔細一年真係好bb(初小階段),即使學術好但行為思想係好細個,尤其男女校會見到個分別更大,我女係班長,老師會請佢幫手照顧下坐附近既男仔,咁啱都係「細b」。

翡翠宮

牛年勳章

sisbro 發表於 21-12-4 09:58
唉,其實,有小朋友嘅媽媽,細心留意,所謂一線直私
班上壁報板,唔少都有生日之星,睇睇生日月份嘅分布, ...

我去親學校都會留意壁報板生日之星

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 21-12-4 13:21
男仔細一年真係好bb(初小階段),即使學術好但行為思想係好細個,尤其男女校會見到個分別更大,我女係班 ...

我大仔係比較bb,但我覺得佢係性格問題。因為我二仔5歲時行為思想都已經成熟過我大仔7歲時。性格有問題就算repeat都解決不了-_-因為佢份人本身就係咁,中意玩,搞呢搞路

珍珠宮

回覆樓主:

有offer我會讀,仲有成半年,可以好好訓練自理。我侄仔都係細B,happy school幼稚園,返小學學術係跟吾上,但個原因係佢本身對讀書無興趣,同年齡無關,就算留多年都吾會成績好。至於BB feel,我仔小四啦,舊年佢同佢啲同學仔仲好BB,係今年感覺好啲咋。

侯爵府

C.Humphrey 發表於 21-12-4 13:22
我去親學校都會留意壁報板生日之星

所以,現實就係現實!

水晶宮

kavenzou 發表於 21-12-4 13:53
有offer我會讀,仲有成半年,可以好好訓練習自理。我侄仔都係細B,happy school幼稚園,返小學學術係跟吾上 ...

我侄仔都係,小五突然大個左

子爵府

學校岩岩攪左一二月生日會,原來班上有成1/3人係一二月生日之星

水晶宮

做超大B啦,一來香港讀書壓力大,相差一年心智可以相差好遠,除非本身係天才。二來你仔5歲都未上到大人廁板,證明佢係一個小心謹慎嘅人,唔鍾意冒險,比較保守。我仔3歲未夠嗰陣已經自己擒到上大人廁板poo poo
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

12月尾真係超細B, 但除非小朋友宜家已經明顯跟唔上其他同學進度,以致影響自信心,否則的話,與其repeat K3,不如留返個buffer日後repeat小學/中學/大學好過。

伯爵府

appledai 發表於 21-12-1 15:03
超細B,12月尾,本來之前想好再讀一年幼稚園 會轉明我或等龍幼如果有位,家姐舊基,但自行都未報名。家姐小 ...

成世人流流長,讀多一年幼稚園做大b好啲。返學有自信心,成個人生都會唔同。

珍珠宮

做大唔做細

水晶宮

超細B,12月尾,本來之前想好再讀一年幼稚園 會轉明我或等龍幼如果有位,家姐舊基,但自行都未報名。家姐小 ...

我仔細b,照5歲多上小學,也跟得上,一直班頭幾名,現band one school.主要看小朋友能力。

但呢幾年香港疫症,小朋友少左上堂,考慮又會多些。如正常情況,小朋友早讀及讀到,係可以省到一年時間,將來gap year或慢慢找工都好。

侯爵府

2024年龍年勳章

Vana 發表於 21-12-4 07:44
原來唔係架,蘇小好易入,幾個港島區朋友直頭話有呼吸都入 咁我諗佢誇張左,但佢地真係一班 k 考 ...

同意, 男仔一定做大, 女可以睇資質做細

伯爵府

+3金熱血

本人都係細人一年, 仲係細到下一年的3月。年年班上只得我同學(1月)和我係細足整整一年有多。但我同我同學就係一直精英班的頭2-3名。

不過,我認為做細女大女無咩特別分別,係讀書時會有人知你細仔細女又另個有些自豪感外,出到來工作就無人會計。

我覺得讀得上就唔洗repeat. 將來讀得差、或者要轉校留級都有buffer.

大宅

回覆 786 的帖子

個人認為:
若果有得選擇,女做細B,因為青春時間較短。男仔則可以慢慢,梗係做大B啦。

伯爵府

+3金熱血

dcnmxw 發表於 22-1-16 09:56
回覆 786 的帖子

個人認為:

個人喜好啦。

我個位1月超細B同學係男仔,現在在政府做高級,不錯。

首頁

尾頁

跳至