自由講場

跳至

首頁
56789...23

尾頁

珍珠宮

SKB 發表於 22-9-25 21:58
其實調轉比香港人揀可返上去醫,返上去讀咪唔洗嘈囉,唔洗煩囉。

贊成,移船就磡

珍珠宮

醫管局公布大灣區醫療人才交流計劃,醫院管理局聯網服務總監鄧耀鏗表示,今次計劃目標是希望將內地醫護知識、專業帶來港,提升本港水平,透過交流計劃,亦可讓內地醫護熟悉本港醫療系統,有需要時可來幫忙,得益的仍是病人。

鄧耀鏗在本台節目《千禧年代》表示,今次交流計劃有4個範疇,包括醫生、中醫、專科護理及放射技師交流計劃。目前已收到內地提名8名醫生來港,他們都是經驗豐富,在內地屬於主任或副主任醫師,等同本港的顧問或副顧問醫生。當核實他們的證書後,會交由醫護委員會批出有限度註冊,便可來港交流及工作。

另外,護士方面,預計會安排300名大灣區的護士來港交流,首批有70名,會安排到臨床及不同專科工作。

鄧耀鏗說,由於雙方的醫院人手也緊張、有自己的工作,因此交流時間不會長,一般是10個月至12個月。他說透過交流,可以做到優勢互補,例如香港的專科培訓好,內地的智慧醫院、智慧病房發展出色。來港交流的醫護人員,會先安排到老人科及急症科工作。

珍珠宮

bongbongpatty 發表於 22-9-25 22:02
唔係吾支持
但請先考試合格先啦,

記憶海外醫生包括外國的,考香港執業試合格率都是不高,如果護士真要考,恐怕一樣不高。

珍珠宮

范鴻齡亦指出,經計劃引入的內地護士不會在香港註冊,因為不是永久在香港,他們只是參與醫療計劃互相交流,至於會試行的醫院暫時未有定案。

男爵府

Jameskey 發表於 22-9-25 20:59
你都識講一線,大陸仲有好多二線城鎮醫院,果啲護士質素或者好好,但醫療差距,香港嘅設備同謹慎態度佢哋 ...

謹慎?上星期先講調亂嬰兒

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

內地專業人員代替係香港人就係遲早既事,
但有冇人教下我點封紅包?
每次都要封?每次封幾多?
真心唔知價,比得太多不如住私家醫院,比得小又驚唔好睇得罪佢地.....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

bongbongpatty 發表於 22-9-25 22:03
沒分別

大家文化根本唔一樣

唔計個d 私家診所
係得公立同私家醫院工作嘅內地醫護, 資格一定被認可

乜野叫"遇過既大家真係心照" ?
Local 香港醫護無發生過醫治事故?
Local 香港醫護就唔一定hea, 仁心仁術?

珍珠宮

julieko 發表於 22-9-25 22:10

暫時不會,長遠就要觀察

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

一罐可樂 發表於 22-9-25 22:12
唔計個d 私家診所

大家心照啦~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

julieko 發表於 22-9-25 22:10

你當香港ICAC 消失咗?

珍珠宮

大力大力 發表於 22-9-25 22:14
大家心照啦~

佢就應該照吓個腦, 睇吓係唔係痿縮咗

珍珠宮

回覆樓主:

唔駛再俾黑護威脅

珍珠宮

陳小龜 發表於 22-9-25 22:14
香港依家邊有黑護呀 你所講既黑護人地去左外國做啦

黑護淨識遮住隻死人眼去罷工, 去到外國簡直係當地人災難

男爵府

回覆 sochui 的帖子

點會唔洗我小朋友學普通話個老師都要收,醫護點敢唔比
命仔緊要,自己入院都話識照顧自己,一老一嫩唔識照顧自己嗰d邊有得慳

伯爵府

回覆樓主:

憂乜呀,啲護士唔係已經去晒英國做洗碗咩

珍珠宮

julieko 發表於 22-9-25 22:20

點會唔洗我小朋友學普通話個老師都要收,醫護點敢唔比

學普通話要收?什麼學校?
我不信

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

珍珠宮

一罐可樂 發表於 22-9-25 22:12
唔計個d 私家診所

心照啦

呢度十個有九個po都投訴本地公立姑娘態度惡劣,掛住傾偈嘈住病人休息,呼喚佢哋又黑面不耐煩,從來唔幫老人轉身片又懶換由得佢壓爛pat etc。

同埋而家內地醫護係嚟交流,唔係永久,已有香港醫生分享去美國交流也不需要考試。另外引入海外醫護之前已經講咗有相關規定,早前亦已公佈院校名單。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/779085/%E6%B5%B7%E5%A4%96%E9%86%AB%E7%94%9F-%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E6%89%B9%E8%AA%8D%E5%8F%AF%E9%86%AB%E5%AD%B8%E8%B3%87%E6%A0%BC%E5%90%8D%E5%96%AE%E5%87%BA%E7%88%90-%E5%BE%A9%E6%97%A6%E6%88%90%E5%85%A7%E5%9C%B0%E9%A6%96%E9%96%93%E4%B8%8A%E6%A6%9C%E5%A4%A7%E5%AD%B8

男爵府

緊係補習啦~不過我懷疑上年就係我冇比學校個普通話主任,所以佢口試唔合格
利申,我仔年年都合格

首頁
56789...23

尾頁

跳至