自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

男爵府

亦舒睇得多,會令你覺得好多嘢都好俗氣,着衫都會偏向白,杏,灰

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Jane1983 發表於 23-3-30 15:02
我係中學果陣睇,一時間想起比較好睇的有:珍珠、朝花夕拾、我的前半生、她比煙花寂寞…

...

朝花夕拾,睇到我不能自拔。
拍成電影,幻想破滅

水晶宮

回覆 Onlok 的帖子

哈哈,我都記得當年睇過,係差好遠。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

LekGirl 發表於 23-3-30 18:48
你好叻!咁耐都記得本書講乜,我睇過咁多其實只記得好少好少,以下兩本已經算好清楚內容了。
圓舞:男主角 ...

其實我係不停翻睇再翻睇, 無野做果時又拎黎睇下, 而家搭車都仲會睇佢 d 短篇 (網上睇) 所以仲記得

圓舞個名好有意思, 有種舞叫圓舞, 跳果時會不停轉舞伴, 但轉下轉下又會轉返去原本果個的身邊, 就好似男女主角咁, 中間不停同其他人, 但最終都會返到去原本果個度.... 不過後來錯左, 轉唔返去, 好唏虛同埋覺得好可惜

嘆息橋我一般, 覺得唔夠浪漫 講個大陸落黎的靚女搵到有錢佬鐘意的故事, 鐘意佢又唔娶得佢

大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

mikinana 發表於 23-3-30 17:53
有傳聞話後期嘅書係其他人代筆,唔知真唔真,但後期啲書嘅筆風真係唔同之前,差咗好多
...

係都唔出奇, 聽講佢有好多徒弟..... 後期果 D 書係好悶, 完全唔知佢想表達 D 乜

珍珠宮

REANA 發表於 23-3-30 21:31
我最喜歡係風信子,故事內容係非常特別

呢本我都覺得好睇呀, 但係太慘了, 結局好慘 同埋其實我想問, 果家人係咩人, 佢寫到好隱晦.... 有錢到咁.... 係以前皇帝果類野, 即係江澤民定鄧小平果類?

珍珠宮

cammy_t 發表於 23-3-31 09:47
亦舒睇得多,會令你覺得好多嘢都好俗氣,着衫都會偏向白,杏,灰

你講得好岩
睇佢 D 書真係影響我好大, 搞到我好唔現實! 尤其係中學時期睇, 中哂毒..... 男友一有咩差錯就係唔夠愛你, 真正的愛情係唔會令你流淚............ 搞到一嗌交就即刻分手, 覺得佢唔係真愛 然後好多野都不屑去做, 剩係得心頭清高, 而家先覺得呢種思想好離地, 其實唔係咁好

珍珠宮

mrs.aj 發表於 23-3-30 15:48
而家我又追返衛斯理,倪匡真係好有智慧

我都想睇衛斯理系列, 但我無從入手

係咪由01開始睇, 我又見佢好多版本, 內容都係一樣?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果鍾意朝花夕拾+科幻+虐+有腦嘅女主角
我推介桐華「散落星河的記憶」,好睇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Hailey_Lam 發表於 23-3-31 11:06
我都想睇衛斯理系列, 但我無從入手

係咪由01開始睇, 我又見佢好多版本, 內容都係一樣?

由01開始睇,睇幾本知道人物設定後就可跳嚟睇

珍珠宮

cupid0627 發表於 23-3-30 23:05
當年無看電影版
若果現在有人再拍,應該好好睇

電影版我之前網上搵到睇返, 覺得D對白好老土

男爵府

朋友近期介紹佢老公睇亦舒(新書),他話以後亦舒的書作都係佢首選.

水晶宮

ShingLing88 發表於 23-3-30 14:44
新丁睇這作家,雖然有一把年紀,有種太遲睇亦舒作品的感覺,其實讀書果陣應該多讀書,有點老眼昏花,不如大 ...

我十多歲已看。有一個書櫃放左百多本。很多改為影視作品。另一個,梁鳳儀我也喜歡。

珍珠宮

kmbb519 發表於 23-3-31 10:51
其實我係不停翻睇再翻睇, 無野做果時又拎黎睇下, 而家搭車都仲會睇佢 d 短篇 (網上睇) 所以仲記得 ...

嘆惜橋的而且確係唔夠浪漫,但亦舒嘅風格就係比較現實,唔似一般愛情小說咁童話,亦未必係happy ending.

珍珠宮

Onlok 發表於 23-3-31 10:21
朝花夕拾,睇到我不能自拔。
拍成電影,幻想破滅

小說好睇,但電影就唔係果回事⋯⋯

伯爵府

2024年龍年勳章

ysiadxjt 發表於 23-3-30 15:16
其實咩係劍眉星目呀?

岳華咁囉。

子爵府

LekGirl 發表於 23-3-31 11:28
小說好睇,但電影就唔係果回事⋯⋯

最憎加咗場床上戲,破壞曬成個故事

子爵府

VenusNLK 發表於 23-3-31 11:15
朋友近期介紹佢老公睇亦舒(新書),他話以後亦舒的書作都係佢首選.

咩名?等我去打下書釘先

民房

回覆樓主:

網上介紹亦舒,佢好多時,是用真人做藍本寫書,比如玫瑰的故事,佢就係用前 B嫂做藍本,仲有好多故事,都係用女明星做藍本,妳們不防上網看看介紹亦舒嘅生平,好有趣,現在我家中,都仲有三百幾本佢嘅書。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-3-31 11:07
如果鍾意朝花夕拾+科幻+虐+有腦嘅女主角
我推介桐華「散落星河的記憶」,好睇

見到佢有幾部,第幾部最好睇?

首頁
56789...11

尾頁

跳至