自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

sisia 發表於 23-5-25 21:43
回覆 小mama 的帖子

https://www.bochk.com/m/tc/insurance/medical/comprehensive.html

謝謝資訊

大宅

X銀醫療綜合保障計劃(系列一)不足之處係一到76歲就無咗附加重症住院,變咗很大機會包唔足,買到plan 3先有D用,如果保費全城最平,但代價係保單持有人日後好大機會要補錢,這可以說是一個唔太差嘅選擇。而另外自選門診保障方面,條款苛刻,不保慢性疾病、不保癌症、不保持續三個月以上的病,那麼傷風、感冒又睇得幾多次呢,可以說是輸硬。但門診保障保費係相對其他平,可以考慮,搏吓保險公司唔check。大家應該知道癌症手術後,要5年監察住,每月一次左右,專科醫生收費$1xxx,另加抽血,檢查等及化驗費⋯⋯,一年幾萬基本,鏢靶藥另計,所以基本上最金嗰part佢唔包,唯有手術之後睇翻政府醫院,所以退休人士索性唔買也是人之常情。我個人建議一份高端醫療保險設有高自負額,有事每年只要俾自負額及保費,唔會失預算,門診排政府,閒時用醫療卷,或者可以考慮全城唯一終身續保嘅獨立門診保險,XSBC。

大宅

Chace 發表於 23-5-27 21:21
X銀醫療綜合保障計劃(系列一)不足之處係一到76歲就無咗附加重症住院,變咗很大機會包唔足,買到plan 3先 ...

但政府專科門診是否要排幾年的?

大宅

回覆 magyu 的帖子

人滿為患

男爵府

sisia 發表於 23-5-25 13:56
我幫父母買中銀

https://www.bochk.com/dam/insurance/med_comp_one_tc.pdf

要驗身及申報病史嗎?

大宅

回覆 natnatbaby 的帖子

間間醫療應該只有申報、所以早買早過關。危疾、人壽大額先至驗身,有錯請指出,🙏🏻

子爵府

回覆 natnatbaby 的帖子

我買左好多年了,好似驗身唔使,health declaration 好似要填

首頁

尾頁

跳至