自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

香港炒碟菜都接近100元」,變相拉低私人消費數字,
港人消費模式改變,多了在家煮飯及買外賣,並常到外地吃喝玩樂

不如變模式 :政府官減薪。樓跌。租金跌。
澳門人去內地消費。
星加坡人去馬來消費。

北歐人去 東歐, 中歐, 南歐 消費。.... 东欧那边比如匈牙利,捷克,波兰,物价要低很多。
中歐、東歐、南歐的一些國家經濟相對落後。消费低,小镇很多很有特色,教堂也不少,捷克还不错
旅遊風向變中東歐漸取代西歐; 中歐東歐和巴爾幹半島等區域
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yan_yan_mummy 發表於 23-8-1 17:59
港蛙過唔到羅湖橋,咪由得佢哋留港「豪」食黑面,我哋繼續「窮」食珍饈百味
...

窮食珍饈百味,好句

水晶宮

2024勳章

我呢啲窮鬼去一次深圳都係幾百蚊咋,去十次深圳都唔夠人地去一次日本歐美

男爵府

回覆樓主:

日日都話衰衰衰,大家如常生活,買名牌食好西去旅行,有幾衰

pansy888hk    發表於 23-8-1 22:52

男爵府

waic 發表於 23-8-1 10:51
真係,我都發覺愈來愈多吉舖,重要係市區旺區

我都覺得,好似仲衰過疫情時。

男爵府

香港工資高,物價較鄰近地區貴係正常!
風繼續吹,不忍遠離...

水晶宮

she007 發表於 23-8-1 19:15
最得人驚係起明日大魚同北都,點解唔起一樣就算?
之前睇過報道,話大魚呢類項目有唔記得幾多成機會係爛尾 ...

財赤,佢前排講明起大魚會發債。昨日有學者講好大機會會沉降。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

香港係大陸嘅一部分嘛,何解突然要計算啲人留港定係北上消費

子爵府

2024年龍年勳章

點衰點退,我都走唔到著
努力生活囉,香港人

子爵府

babyf 發表於 23-8-1 20:21
其實去大陸消費同在香港消費係無咩衝突囉,基本上工作和生活都在香港的家庭,就算一個星期有一兩天上大陸消 ...

以一個居港家庭,大部份支出都係在港,淨係交通費今年都唔知加左幾多,平時柴米油鹽大部份都係HK買,去一轉超市小則二百,多則六七百,重野唔會淘因運費貴,寧願HK網購包送貨。如果要租樓,我相信個每個月都未必有20%收入係外地消費,所以影響係咪真係咁大呢

子爵府

czl115 發表於 23-8-1 20:42
我呢啲窮鬼去一次深圳都係幾百蚊咋,去十次深圳都唔夠人地去一次日本歐美
...

咪係,但旅行去日本歐美移民搬大資產去外國無人鬧,講到尾咪又係反中,內地消費先鬧

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

KOKOMAN 發表於 23-8-1 18:19
我和老公係敏X冰室食早餐,星期日8点幾冇乜人大把位都要我地坐埋一邊卡位,張枱又细,一邊根本放唔晒兩份早 ...

就算有好多枱都好,總之等你坐得唔舒服,拿拿聲食完好走,坐得舒服怕你坐多十分鐘既心態。

珍珠宮

sman 發表於 23-8-1 12:17
而家好多舖頭話,捱得過疫情,捱唔過通關,而家五,六,日條街靜晒,D人走晒,以前D人落黎購物,而家落黎打 ...

OH~即是國內人來HK都只是拍照??

不過我見到尖東仍超多遊客呀? 條街迫到就來呼吸唔到了~收工坐MTR迫爆個站......

珍珠宮

caa 發表於 23-8-1 12:36
拱手相讓俾新加坡

子爵府

回覆 pansy888hk 的帖子

係law邊有咁衰

pansy888hk    發表於 23-8-1 22:54

子爵府

hnh_mami 發表於 23-8-1 22:43
以一個居港家庭,大部份支出都係在港,淨係交通費今年都唔知加左幾多,平時柴米油鹽大部份都係HK買,去一 ...

仲有大把資產係香港,返工,交稅,做定期,睇私家醫生呢。呢啲「貢獻」佢哋唔講?返深圳食下嘢就鬧無貢獻香港,搬晒啲資產去外國移民就話人地自由,咩人講嘢心照。

伯爵府

czl115 發表於 23-8-1 20:42
...

咪係,成日有班人衝出嚟矛頭直指返大陸低消費者影響香港經濟。又唔話下自己去外國的高消費係返大陸既幾十倍

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

JChan 發表於 23-8-1 19:22
我試過坐低咗
伙就 大大聲叫我 坐去第二度
我企起身 行出門口

我試過lunch 一個人入間茶餐廳,入去我都企起度唔敢亂坐,有個阿姐叫我坐去張無人既6人枱,我即刻話我一個人咋,佢叫我坐啦,我啱啱坐低比另外一個阿姐好凶咁話你一個人做乜坐6人枱,快D起身⋯⋯咁我就起身行出門口去第二度買外賣算,自此無再幫襯過,總之最後可以幫襯既餐廳越來越少。

子爵府

babyf 發表於 23-8-1 23:00
咪係,成日有班人衝出嚟矛頭直指返大陸低消費者影響香港經濟。又唔話下自己去外國的高消費係返大陸既幾十倍 ...

仲有班賣樓辭職去貢獻外國添,果啲又唔鬧 反而鬧香港辛苦返工供樓交稅果班。

子爵府

yuyueng 發表於 23-8-1 23:01
我試過lunch 一個人入間茶餐廳,入去我都企起度唔敢亂坐,有個阿姐叫我坐去張無人既6人枱,我即刻話我一個 ...

你咁好人既。我會大聲兇返佢阿邊個叫我坐既,先走。對呢d人客氣咩。人善被人欺。

首頁

尾頁

跳至