自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

有啲新抱就係咁,對佢幾好都無用,都係覺得奶奶欠佢嘅,同住更慘,個仔1出門,新抱就咩都唔做,情願叫外賣都唔會洗碗,指明佢啲衫同小朋友啲衫要分機洗,但係又唔會去晒衫。自己大肚突然要急嫁,又唔滿意兩老住大房
想認識多啲屯門友

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

serenakk 發表於 23-8-18 10:12
講真,我父母一直都對佢地最好,我地都做唔到啲咩,但我都想佢地知道佢地好幸福有父母錫,但佢地都唔心足 ...

不需要妒忌

瑪瑙宮

係你父母仆心仆命為個仔, 比我唔會理佢地咁多.

象牙宮

回覆樓主:

你父母要錫新抱,你無計架!第時你都會嫁人,唔通你想你奶奶使死你做工人咩?我以前返奶奶度都係公主架,佢咩都唔使我做 咁睇唔過眼就只可以同你阿哥講,一係索性唔見人囉
不過鬧人就唔岩了

珍珠宮

好媽媽勳章

serenakk 發表於 23-8-18 00:02
由我阿嫂生完個仔坐月就咁喇,老奉唔洗幫手,但個奶奶做到狗咁囉,當時我仲細都唔知咩回事!到而家佢5x歲 ...

你媽媽做到隻狗咁,你都可以幫手㗎,你幫手咪唔使做到隻狗咁囉,點解係都要阿嫂做。

水晶宮

Fishqqma 發表於 23-8-18 10:16
點解你就覺得係阿嫂問題

阿嫂呢個角色係比人當共同敵人。

明明個阿哥都廢,點解不話埋佢?

我記得當年我生仔,我奶奶係都要霸來湊,不比我們請工人,但要收貴過工人錢。買野再另計。但奶奶永沒說佢有收我地錢,人地個女以為老人出錢出力幫手免費湊呀。

咁緊張咁孝順父母,一早大把野幫左父母啦。自己洗自己父母,洗到工人款就不當一回事。

水晶宮

j947 發表於 23-8-18 11:42
冇叫人洗碗,但就要別人自動自覺去洗,咁一個月食幾多晚飯呀?咁你又係餐飯負責d乜?點解唔出街食?出街食 ...

出街食某人要夾錢。

男爵府

serenakk 發表於 23-8-17 23:12
大家好,請容許我中文唔好嘅post係度出現,因為想呻下!

好多人都好羨慕我阿哥阿嫂!

你個case 同我細佬一樣,佢老婆似足你阿嫂

水晶宮

j947 發表於 23-8-18 11:49
吃醋囉,當佢做人新袍就會唔係咁講架啦

同意。尤其未有阿嫂前,阿哥可能有鬆動錢比下,到有阿嫂,佢沒左福利,自動僧阿嫂。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

serenakk 發表於 23-8-18 10:18
如果係仲好呀!希望佢睇到呢個post!
佢呢個妲已令到個仔都變都似佢咁,之前個仔係小學生都要人喂飯(我 ...

你阿嫂唔係要返工咩?

大宅

j947 發表於 23-8-18 11:42
冇叫人洗碗,但就要別人自動自覺去洗,咁一個月食幾多晚飯呀?咁你又係餐飯負責d乜?點解唔出街食?出街食 ...

我地無要求佢自動自覺做呢啲野,只想覺得點解唔係自己屋企都仍然灘係到玩電話連個仔都唔自己睇?
我自問係屋企係幫到手,食餐飯我一定幫手我地都會幫下手,以前佢地個仔我都幫手睇下,呢啲野我無打出黎姐,我結婚未都唔係主要問題囉,如果咁你就可以判斷我無拖拍無結婚咗你中梗六合彩啦😂唔好咩都靠估,害左你自己

大宅

唔該唔好靠估我感情狀況!
我會覺得你同我阿嫂同一類人,講野唔諗下就講

大宅

三國1 發表於 23-8-18 10:30
人哋叫你唔好嘈就收聲,你咁聽話嘅。如我冇理 虧,我唔會咁易收聲

無辦法,生於圍村家庭做女可以點?

水晶宮

一樣照說。

有啲人洗自己父母當工人就好地地;人地老人主動幫手湊孫,就呻個嫂廢人。阿嫂返工就話個嫂不湊仔;到阿嫂做兼職,湊返個仔,就話人賺得少,累個阿哥辛苦。

仲有,未有阿嫂前不識咁孝順父母,到有阿嫂就突然之間好心痛父母。佢自己又不會落手幫,只是識呻外人不幫手。好好笑。

以上是我親身體驗。

littlefunpig    發表於 23-8-18 15:05

水晶宮

一樣照說。

有啲人洗自己父母當工人就好地地;人地老人主動幫手湊孫,就呻個嫂廢人。阿嫂返工就話個嫂不湊仔;到阿嫂做兼職,湊返個仔,就話人賺得少,累個阿哥辛苦。

仲有,未有阿嫂前不識咁孝順父母,到有阿嫂就突然之間好心痛父母。佢自己又不會落手幫,只是識呻外人不幫手。好好笑。

以上是我親身體驗。

男爵府

2024勳章

睇你開頭寫,阿嫂5x歲,又瞓到隻豬咁,係咪佢工作方面好勞動㗎?好少人會咁攰要瞓係床唔郁,不過5x歲更年期後係快老啲。咁你父母都有80啦!佢哋咁辛苦服侍人,可能係好享受照顧人,你要開心父母仲有能力去照顧人。你自己都開心起碼父母好健康。如果有親戚在嘅場合,你當然都在場番,只係獨處就少啲見。

水晶宮

樓主,你寫的野(帖1),正正是我件毒姑經常做的。只係個身份是毒姑,不是阿嫂。

我是人地阿嫂,沒影響到我屋企的野,我話之佢。佢擺爛,我都一樣擺爛,大家斗不做。

佢如果咁而咬住我,話我不孝順,不幫手,我一定拉埋佢落水去講。

你將來或者有機會係做人心抱或阿嫂,到時角色掉轉,可能你又會有另一些體會。終於明點解新一代選擇同居,費事簽紙,做女朋友少過心抱的責任。

大宅

echoo 發表於 23-8-18 12:02
你媽媽做到隻狗咁,你都可以幫手㗎,你幫手咪唔使做到隻狗咁囉,點解係都要阿嫂做。
...

我有打到當時我好細個,你會點預期一個細路女點幫手,當時我都要大人照顧啦!我重申一次我地無要求阿嫂做任何野,更何況佢坐月?

水晶宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好理你父母啦,由佢啦,
唔想佢地自己會say no !
無得攪,一個願打,一個願挨。
我99最錫我叔仔,
但我叔仔玩到佢死,
99自己攞嚟,由細寵到叔仔大,
我99無覺得自己錯架喎,
99覺得正確做法,
無得攪架啦。

男爵府

serenakk 發表於 23-8-18 13:10
我地無要求佢自動自覺做呢啲野,只想覺得點解唔係自己屋企都仍然灘係到玩電話連個仔都唔自己睇?
我自問 ...

你係另一個回覆嘅post話仲有其他兄弟姊妹,即你要阿嫂自動自覺去洗晒你男家聚會d碗先啱,咁你又話錫你媽咪,點解講黎講去都係話媽咪洗碗,其他兄弟姊妹呢?佢地配偶呢?你話媽咪洗,即其他阿嫂姊父,妹父冇洗啦

首頁
56789...12

尾頁

跳至