自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

HAPPYBOBB 發表於 23-9-30 11:31
如果好似K11 musea 咁,我覺得麻麻

我每次去MUSEA都覺得周身唔聚財,好有壓迫感。以前仍是新世界中心,無呢種感覺

男爵府

Airside 感覺上啲舖頭都唔係好啱行

別墅

大宅

回覆 Sebastian@ 的帖子

可能商場環境太高級反而有離地感覺
令人唔舒服掛

大宅

回覆 purpletwinstar 的帖子

最想City'super 開呢

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我覺得佢似係搞藝術多,我見好多好似文青的舖,個場應該唔係家庭客為主
反而覺得mikiki 好行左,起碼大部分都啱行

男爵府

星期日去過,啲舖頭都唔貼地,當參觀吓一次半次就算

cat_koo    發表於 23-10-7 11:19

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

啟德諗住起中產城,點知越起越多公屋、居屋 仲要新移民勁多,啲商戶話今次大鑊啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

esmehouse 發表於 23-10-3 09:07
啟德諗住起中產城,點知越起越多公屋、居屋 仲要新移民勁多,啲商戶話今次大鑊啦 ...

正想講,最怕真係旺丁唔旺財

子爵府

啟德諗住起中產城,點知越起越多公屋、居屋 仲要新移民勁多,啲商戶話今次大鑊啦 ...

但佢哋真係好有錢㗎,我見蘇屋村啲人攞hermes ,Chanel.......
一年仲去幾次外國旅行, 由頭到腳都係hermes

大宅

回覆 mloved0210 的帖子

私樓業主肯定比公屋有錢多了尤其啟德果班
不過行出街,公屋果班通常成身名牌
但私樓果班就較簡約樸素

子爵府

mybeebee 發表於 23-10-3 12:56
回覆 mloved0210 的帖子

私樓業主肯定比公屋有錢多了尤其啟德果班

唔一定, 可能住喺公屋嗰班人有幾層啟德私樓

大宅

回覆 blackypurin 的帖子

想知天台個到上唔上得多d,好似好舒服

珍珠宮

好媽媽勳章

咁都ok嘅,附近仲有好多office㗎嘛,同埋個商場都唔算好high end啫,都無名店 其實佢都係apm 咁上下格局啫,話晒東九無乜大型商場,我覺得佢唔好做爛個場,咁除啟德住客外,都可以吸引到東九嘅市民去行嘅

大宅

回覆 esmehouse 的帖子

啟德大約6成係私樓,2成居屋和首置,餘下2成公屋,佔比上,商場也有考慮各階層的需要呢!

男爵府

回覆 mybeebee 的帖子

公屋300呎住3至4人? 私樓1500呎都係住3至4人。
亦可能係公屋細,好多住户都吾鐘意响屋企,會成日落街,老人亦多去商場坐慳電費,就算只得4成公營房屋,成個社區感覺會好吾同,慢慢中產嗰班住响啟德但吾會成日留响airside消費。

公屋當然有有錢人,但絕大部份有錢極係吾會有錢過住私樓既,起碼我識既公營房屋既人,只係識扮有錢,住私樓既,就扮冇錢。

男爵府

畀面勳章

啱啱行完,我自己就麻麻地個商場,好似大部份文青店,冇名店行,餐廳都係嗰啲,應該冇下次

大宅

回覆 GreenMaDad 的帖子

點都好啦!商場還是睇錢,只要你花得起錢就是好客。理得你住私樓,住居屋定公屋呢!

大宅

Skytree1000 發表於 23-9-30 16:42
Agree, k11 個埸又嘈又暗,
加埋d 強.勁vanilla 味,
感覺奇怪邪氣

我都覺得陣味太甜
聞到好辛苦

男爵府

GreenMaDad 發表於 23-10-3 14:34
回覆 mybeebee 的帖子

公屋300呎住3至4人? 私樓1500呎都係住3至4人。

完全同意你的分析,買得啟德樓不是基層,什麼要供樓無錢消費亦不成立,買樓mortgage 要過stress test,供完樓肯定仲有幾剩,只係人家需唔需要顯示自己的身家

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊