自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

pauline_c 發表於 24-4-4 12:21
會唔會係當運動咋 ~ 我都係行路返工

步行半小時內ok (但計埋來回一日行三小時返工放工)如果日日甘做,
西環- 中環,步行30 mins

尖沙咀-奧運站,步行45-50mins

預計1.5 小時(如果計埋等船搭船時間近2 小時)
計佢放6 時,返到屋企近8 點
當然佢自己接受便可以,不過外人看,佩服

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-4-4 11:38
肯拎過去啲親友又係傻。

聽講話一兩件風扇仔,點知去到一大袋,之後我親戚勁嬲

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

象牙宮

Karenlaw2 發表於 24-4-3 22:45
發覺楊千嬅套慳錢家族現象呢2年又普及返,識得一對couple會去餐廳拎糖拎鹽拎牙籤,紙巾都見過
另外識一個舅 ...

父母生活穷慳錢, 全家都慳錢。我出生后, 家庭生活才富裕。但是家庭都好慳家; 全家我算是最浪費。我仔更加浪費。
慳不浪費 = 美德, 慳不表示拎着數。慳不是取小便宜。慳但不貪小便宜。 慳錢還有好多方法, 慳是需要學習。能慳D錢, 就慳吧。高CP值 = 慳 = 精明消費。

餐廳拎糖, 拎鹽, 拎牙籤, 紙巾。食餐價包含了。
旅遊我也會拎。方便有時需要。
旅行歐美, 多包番茄醬, 要买的。明吧? 快餐店之 辣醬, 茄醬, 鼓酒 可以keep 國外旅遊, 傭用有用的。
帶水係習慣性。國外餐廳, 飲水都要錢。公園L水裝。自帶就是。

月光族 vs 慳家。 ( your choice)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

pochaccohk 發表於 24-4-4 11:55
我同事天天穿同一對波鞋,穿兩年,爛了才買一對新的!每個星期日去家姐屋企食飯,裝滿五個飯盒,星期一至 ...

相信家姐一定好錫佢先會咁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

iamiam 發表於 24-4-4 13:05
聽講話一兩件風扇仔,點知去到一大袋,之後我親戚勁嬲

畀我直接同佢講冇位

公爵府

Karenlaw2 發表於 24-4-3 22:45
發覺楊千嬅套慳錢家族現象呢2年又普及返,識得一對couple會去餐廳拎糖拎鹽拎牙籤,紙巾都見過
另外識一個舅 ...

這些唔叫做慳、 應該是貪心!

大宅

mrscatcat 發表於 24-4-4 01:50
之前返工
有個同事日日帶個空飯盒
去帶飯既同事到 逐個R飯菜

呢個人人品有問題喎,咁樣同日日迫人夾錢請佢食lunch有咩分別

水晶宮

Cathy1121 發表於 24-4-4 11:50
同意!生存為左慳錢做奴隸,自己零享受
簡直浪費一生

我嗰一條村有一個婆婆日日都執紙皮執到夜晚十二點幾先返屋企瞓,有一日佢過馬路畀車撞死咗,新聞都有報道,原來呢個婆婆有成三百幾萬存款唔捨得洗,為乜咁慳

水晶宮

Astra00 發表於 24-4-4 12:31
我本人已改用肥皂一段時間,進一步減廢。少啲包裝。係家人未改變到。

我一家轉晒了!
順便問下大家,邊度買會再平d,暫時我喺藥房買,$25/5件滴露!

珍珠宮

newlifenewholy 發表於 24-4-3 23:13
我有個親戚屋企住私樓,500呎左右,屋企冇冷氣佢話沖完凍水涼就得,冇熱水爐,冬天煲一煲水嚟沖涼,冇洗衣機,全 ...

係唔係環保人士呀?

珍珠宮

Etcetc 發表於 24-4-4 00:37
我買熱飲唔加糖,但如果餐廳/店舖夾埋糖包俾我,我真係會帶返屋,因為屋企工人用砂糖用得好快,帶返屋企畀 ...

我都會攞埋嚟用,佢反正已經塞咗俾我,掉咗好浪費。

大宅

有個同事每日返工拎三大舊尿袋返黎叉,平時老細請食茶,會叫2-4個餐,午餐一個,晚餐一個,可能留一個再拎返屋企

男爵府

一隻鴨鴨 發表於 24-4-3 23:27
親友

洗頭水、沐浴露用完加水

頭兩樣我係咁做

男爵府

回覆樓主:

如果無仔女,我都可以好慳

侯爵府

Cathy1121 發表於 24-4-4 11:45
見識過一位中年的男人(single) 返工西環,住西九奧運站那邊(公屋可租可買),他會步行去中環搭船下層過尖 ...

呢個好誇張,
日日咁行,
只係表面慳咗錢,
但時間就浪費了,
除非佢覺得佢時間唔重要

大宅

spikenard 發表於 24-4-4 08:32
好辛苦。。。。賺咁多唔洗bye bye 左比人洗就好笨

佢又唔算唔駛,佢會去旅行,但真係純觀光,唔會買嘢比自己,當然都唔會買比人或幫人買,去旅行會食,但都係求其食,例如去日本,唔會食魚生唔會食和牛,好少去一間餐廳食飯,最叻嗰次係食放題,多數去便利店買嘢食,佢媽同外母跟過佢去旅行,返嚟呻到樹葉都落 可能佢想將啲錢留比佢老婆嗰邊嘅人啦,但知佢有立遺囑,佢自己男家嗰邊都會分到啲,其實佢點用錢真係唔關人事,我都好佩服佢可以忍到冇冷氣同冇熱水 雖然我都覺得搵到錢唔享受係好笨,仲要只係50歲左右咋

水晶宮

Cathy1121 發表於 24-4-4 11:45
見識過一位中年的男人(single) 返工西環,住西九奧運站那邊(公屋可租可買),他會步行去中環搭船下層過尖 ...

無問題,以前東鐵過海段未通車,我朝早喺尖東站行去坐船返中環,一程用多15分鐘,而家通車相差半小時,我就少坐船了!
坐船一來慳錢,二來當做運動,記住健康係自己,唔係話做運動一定健康,但健康是要累積的,做運動是令身體健康的方法!

大宅

Ononluk 發表於 24-4-4 14:37
係唔係環保人士呀?

又唔算特別環保嘅,但佢好少搭車,就算返工放工都係行路,佢住銅鑼灣,係西環返工,之後搬咗去天后,但又去咗北角返工,佢話又冇嘢做,咪行下當運動,佢工餘時間就去學整水喉整電嗰啲,基本上佢乜都識整,家族入面有人需要整嘢都會搵佢,佢都用親人價幫你整

公爵府

2024年龍年勳章

lingliing_023 發表於 24-4-4 14:43
有個同事每日返工拎三大舊尿袋返黎叉,平時老細請食茶,會叫2-4個餐,午餐一個,晚餐一個,可能留一個再拎 ...
老細請食TEA,唔係公司幾多人就幾多份?
仲可以嗌多幾個咁好

首頁
56789...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊