自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

bbyou 發表於 24-4-6 19:38
明白你,嗰種無力感好辛苦,
我剛去完旅行咋日返,咋日開始無胃口食飯,訓足24小時,我係到諗點解我身體咁 ...

點解你咁好服侍嘅
咁你細時係邊個照顧你架
你媽點解又要人全天侯服侍呢

伯爵府

2024年龍年勳章

imlcc 發表於 24-4-6 19:34
結咗。

丈夫兒女呢?

大宅

回覆 Tyasnm 的帖子

就係咁喇做仔嘅又有丁名,又有得分,但父母嘅野就唔想理,諗住個妹可以搞掂,最慘我年紀比佢地細好多,搵錢又唔多,所以20歲頭我就想快啲嫁人咩都唔理,到而家嫁左人一樣又係我,下下都要個妹處理,咩都話搵我,仲要怪我付出少,話父母偏心我,真係幾想爆佢兩公婆一獲,兩個人專係蝦我一個,所以而家我當做仔果啲透明,父母嘅野佢地唔想理就算,我做好自己,過到自己就算,有時都唔好勞氣呀

侯爵府

RAY媽 發表於 24-4-6 20:50
丈夫兒女呢?

我女都中四喇, 我盡量都唔想將佢哋牽涉當中, 阿媽始終係我自己的。 以前唔開心諗住同老公呻下, 都冇諗過叫佢幫手, 點知佢聽都唔願聽, 所以我依家已經唔會再同佢講, 同朋友講,上網講, 有時甚至匿埋喺廁所自言自語鬧,反而可以抒發下鬱結, 同佢哋講,受到冷漠對待盞自己更加激氣。

大宅

回覆樓主:

我都身同感受,
我婆婆身體轉差,要24小時照顧,我媽咪`兩個呀姨及我輪流照顧婆婆
我兩個舅父剩係識指指點點,一個由外國返黎即刻話要加名落婆婆公屋到,兩兄弟係到攪事。
我婆婆有6,7個孫,其本上無個出聲幫手。
我有時都唔開心,係辛苦,夜晚唔敢食安眠藥,要睇實呀婆,第二朝要直落返工,其他孫乜都唔理。
但我盡左自己能力,幫到幾多得幾多。

珍珠宮

回覆 imlcc 的帖子

玫瑰菊花個d 中醫個logic 蔬肝解屈有無用我唔知, 人人體質唔同

香香地,幾啱女仕試下

珍珠宮

相信你哥哥有責任為你分擔,提供經濟支持係最基本,可以搵佢直接傾傾,父母大家都有份,應該為媽咪請個工人,哥哥應該可以負責俾錢,你負責監管

侯爵府

sjnl43 發表於 24-4-6 21:42

玫瑰菊花個d 中醫個logic 蔬肝解屈有無用我唔知, 人人體質唔同

無呀,呢排係上網睇下熊貓, 睇下人拆盲袋, 自己買埋一份, 估唔到有啲幫助, 好似真係可以忘記少少唔開心嘢。

珍珠宮

imlcc 發表於 24-4-6 21:45
無呀,呢排係上網睇下熊貓, 睇下人拆盲袋, 自己買埋一份, 估唔到有啲幫助, 好似真係可以忘記少少唔開 ...
要時間消化, 如果果個外人, 無咁激心

比d時間focus 自己開心既
你唔掂, 你呀媽你自己頭家,點算?
女都中四, 自己身體都要保養

me time行下街, 放空個腦
橡根長期拉太緊會斷

男爵府

莫講你哥哥係大陸,即使有親人係香港,有些人覺得你做左就老馮,佢哋都可以唔理。

男爵府

唔好再做蠢人啦!妳好脾氣!我唔會做。妳媽媽偏心你哥哥,叫她跟你哥哥住。真心話。

licpd    發表於 24-4-6 22:37

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

imlcc 發表於 24-4-6 14:03
我為外家勞心勞力,事事打點,好多時連自己頭家都忽略埋,而我阿哥就長期喺國內,連佢頭家都喺國內,香港阿 ...

對自己好一啲
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

JasmineWW 發表於 24-4-6 14:18
明白你,但我是為自己屋企
無動力生存
人性係自私的, 父母都有私心, 你最緊要顧掂自已頭家!

你阿媽對你的付出覺得係想當然, 唔一定感激你, 無畏想太多自已激親.

降低對親人的期望, 距地似乎唔係好似你甘甘有同情心.

子爵府

如你媽現在活動能力O K就由得佢照顧自己,最多請個鐘點上去支援下。我現在學識"看心情"吧,不會事事太勞心,你都需要me time。

男爵府

miss321 發表於 24-4-6 22:03
莫講你哥哥係大陸,即使有親人係香港,有些人覺得你做左就老馮,佢哋都可以唔理。
...

識幾個朋友抵得諗接左媽媽/奶奶同住,其他兄弟姊妹就當一天光曬咩都唔理,同住果位講明壓力爆煲,要求兄弟姊妹分擔下輪流每星期同阿媽食餐飯,其他兄弟姊妹都當聽唔到,結果同住果位一拍兩散要求媽媽搬走,卒之其他兄弟姊妹先睇下媽媽

大宅

回覆樓主:

性格改變命運

侯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

唔識say no 就自己辛苦

大宅

做人有時真係有無力感

侯爵府

imlcc 發表於 24-4-6 15:55
我阿媽嗰次跌斷手, 原因就係佢驚工人打斧頭, 所以自己推架車仔去買餸, 結果喺街市嗰度仆親, 依家好返 ...

恕我直言,你可能都係似你老豆性格,先會比你阿媽呢種人食住,其實你都係縱容緊佢。

呢種人,你要企硬D,比佢選擇,一係請個工人比佢,一係送佢入老人院,理由係我自己都有家庭,真係無時間事事照料佢老人家。

你自己一定要狠心D同set 底線,唔好屈服。佢發癲千祈唔好妥協,你只要忍到佢初期發癲,表現得無動於中,仲要佢自食其果,忍一段時間,唔好比佢得逞,呢種人好快就學精,唔會同自己過唔去。

我眼見會比屋企咁樣用到盡,而少少都唔會對佢感恩嘅人,都係嗰D自己唔企硬,忍唔到唔理而會妥協的人,縱容出老奉同帶比自己痛苦的家人。

子爵府

Fatima_melanie 發表於 24-4-6 23:17
識幾個朋友抵得諗接左媽媽/奶奶同住,其他兄弟姊妹就當一天光曬咩都唔理,同住果位講明壓力爆煲,要求兄弟 ...

兄弟姊妹長假期永遠唔見人, 照顧老人家全家連旅行都去唔到, 出錢出力照顧唔感激都唔緊要, 最悲哀係周圍同鄰居親戚唱你。 反而冇照顧佢, 只係得閒同佢飲餐茶已周圍讚孝順仔。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊