自由講場

跳至

首頁
56789...13

尾頁

侯爵府

esmehouse 發表於 24-4-19 07:45
所以根本就要行返精英制,有啲俾你讀完大學,根本都冇大學嗰個水平,以前中三讀唔到嘅咪出嚟做嘢囉,中五讀 ...

仲要冇料

侯爵府

esmehouse 發表於 24-4-19 07:45
所以根本就要行返精英制,有啲俾你讀完大學,根本都冇大學嗰個水平,以前中三讀唔到嘅咪出嚟做嘢囉,中五讀 ...

認同!西方社會嗰套大學教育普及化、福利主義已經見到弊端處處。周圍都係唔肯工作,只諗權利不顧義務的人。

男爵府

coldpanda 發表於 24-4-18 23:12
一早都話左
今時今日北上人數同鋪租都仲低過疫情前
成日強調北上同業主加租搞死飲食業

如果D移民咁有影響力,又唔見得佢地帶動到移居嘅地方經濟喎!
其實租金係最大問題!
另外疫情時好多食肆做唔住,又或者開工不足,好多廚房師傅自己出來開兩餸飯店、點心店....做得掂嘅仲點會返轉頭去打工!後生嘅寧願去學沖咖啡整餅。自己開間cafe仔,都未必會去打工做學徒。
服務態度唔好。基本上係一直存在嘅文化!內地台灣無論邊度都好,服務態度真係好過香港!

水晶宮

回覆樓主:

大公司多優惠,D有用老人卡9折,又可儲分,細公司多學生送汽水

侯爵府

薯圈 發表於 24-4-19 07:27
我都係睇到咁。 難怪食肆做得差,根本不想檢討,永遠都係人地嘅錯
...

根本好多惡晒態度惡劣嘅餐廳職員係做咗好耐嗰啲,我覺得個老細係點員工都係點,個老細都唔尊重客都係態度惡劣,員工咪跟個態度囉,有啲你感覺到老闆睇得緊嘅,服務態度係正正常常或者唔錯㗎喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

乖寶寶布布 發表於 24-4-18 22:59
識個酒店大廚,佢話教下面啲人都無心學,個個為打份工only,不求進步

定佢唔想教呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

20462046 發表於 24-4-19 00:37
同意,而家 d 後生 DSE 後點都搵 d 嘢讀,左兜右轉都大學畢業

仲邊有人肯做學徒,任你鬧任你丙: ...
我覺得香港有五間大學已經夠,而家成十間,都唔知要咁多大學生嚟做乜,周街都係 BBA
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

回覆樓主:

香港老闆多看為赚錢,午餐一台要坐滿4人,見一張細4人台坐6人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

2015PY 發表於 24-4-19 06:36
綜援人士從來都係惡慣
依班簡直係垃圾啦,除咗真係有需要攞綜援之外
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

baby668 發表於 24-4-18 21:54
https://youtu.be/UncN4gKroIA?si=Ym4F1nEgY6OAdouB

麥文記老闆親自分析,香港大量食店,結業真正原因

有啲行家完全請唔到師傅同樓面?咁就唔好做啦,師傅都冇?煮咩俾人食啊?

侯爵府

2024年龍年勳章

美味 發表於 24-4-19 00:30
咪係,待遇太差無人肯做徒弟,先被迫廢除

其實, 而家職業訓練局都有中西廚學, 呢啲仲好啦, 佢哋時不時出外比賽㗎! 靠啲自私師傅咩都吾想教人, 只想揾著數, 有心學咪系統啲去學囉!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

coldpanda 發表於 24-4-18 23:12
一早都話左
今時今日北上人數同鋪租都仲低過疫情前
成日強調北上同業主加租搞死飲食業

走得果20萬人 ,當中有D靜靜返HK冇得計, 仲有專材輸入,而且每日都有平均100人新移民來港。1年幾萬,3年已over10萬人。

寶石宮

sharebuy 發表於 24-4-19 07:22
個個預科、大學生,邊個肯做學徒呀
考完DSE都尊貴左
教育要改格先可以增加勞動力
諗轉 DSE 嗰個都低能㗎,行返中五、中七、大學咪好囉,家下周街都大學生,但係佢哋又唔係叻喎,中英唔得,真係仲衰過一啲高質嘅中六生

侯爵府

回覆樓主:

以前嘅人有心學捱吓捱吓可以自己開檔開店,佢哋依D麥乜記嘅雲吞麵,咪係阿爺阿爸攞個膽挑街邊賣雲吞麵起家,而家嘅環境根本就打死一世工,退休金都唔知有冇,啲人梗係唔願意做啦

男爵府

回覆樓主:

後生多不想做辛苦的工作,誰想做廚房?時間又長,做都去做酒店,西餐的。我請推廣員,由4x 歲做到而家6x 歲,也沒有年青的想入行。因為要做試食煎野。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

人工。租金真係

侯爵府

brother4 發表於 24-4-19 07:58
香港老闆多看為赚錢,午餐一台要坐滿4人,見一張細4人台坐6人

好有唔係你死就係我亡嘅意境

侯爵府

littlefunpig 發表於 24-4-19 00:26
請外勞又要包食住成本隨時貴過本地

所以,建議港府要吸收新加坡經驗,例如興建外勞宿舍,向僱主徵外勞稅等。香港面對嘅人力資源問題係屬於結構性,再唔正視長遠對成個社會的運作都有好大影響。物價會長期處於高水平,營商環境愈來愈惡劣,失去競爭力。

子爵府

esmehouse 發表於 24-4-19 08:07
諗轉 DSE 嗰個都低能㗎,行返中五、中七、大學咪好囉,家下周街都大學生,但係佢哋又唔係叻喎,中英唔得, ...

讀唔到書咪一早出黎做嘢囉。
今時今日問心如果自己仔女讀唔到書,我都會搵一間最低門檻嘅大學要佢讀到畢業啦,出到黎點都係大學生呀。
諗DSE果個可能有心想香港變成咁,所以取消中三夠分直升原校讀中四、五考會考,全民皆精英。

子爵府

esmehouse 發表於 24-4-19 08:07
諗轉 DSE 嗰個都低能㗎,行返中五、中七、大學咪好囉,家下周街都大學生,但係佢哋又唔係叻喎,中英唔得, ...

會考年代讀到中6、7真係好叻,讀書材料。

首頁
56789...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊