影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

係啊.....倆個有緣到不得了, 可惜無份, 我成日重看打小強個段 正到痺
原帖由 0120 於 10-3-29 17:27 發表
下一集去溫泉酒店, 仲正

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 mickeyeva 於 10-3-29 18:07 發表
係啊.....倆個有緣到不得了, 可惜無份, 我成日重看打小強個段 正到痺

我都對呢段印象好深.
好到肉....
其實之前無雙仲係對小草莓有懷疑.
但係, 呢次之後, 佢應該幾肯定小草莓對佢既感情

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 0120 於 10-3-29 17:27 發表
下一集去溫泉酒店, 仲正

咁快就去到溫泉酒店了?
中間好似仲有好多野咁..
好似佢兩個在烤肉店.
跟住打交...
跟住學長又買屋...

哎吔, 唔應該講咁多劇情....

去第二forum,話J2跟住會做"命中注定"喎.
好似係一至五, 七點半.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

單無雙叫小草莓好好聽 廣東話都不是講小早莓, 翻譯譯小子, 無晒個神韻!之後婚姻介紹所女人在bar同學長講這番話都好有feel! 忍唔到口 未睇晒的媽咪, 一定
原帖由 莎莎莉莉 於 10-3-29 18:35 發表

我都對呢段印象好深.
好到肉....
其實之前無雙仲係對小草莓有懷疑.
但係, 呢次之後, 佢應該幾肯定小草莓對佢既感情

琥珀宮

畀面勳章

原帖由 0120 於 10-3-29 10:45 發表
尋晚"廬卡斯"失戀係台灣收視最高果集黎架
睇佢咸到.......

啱啱睇完, 卡司令我好感動, 雖然冇話喊到cc 下, 但我反而鍾意咁, 而家唔鍾意睇太悲傷既劇

我好欣賞篇劇描述無雙和盧卡斯既性格, 好consistent, 如果一般劇肯定又會話卡司接受韓佳佳, 搞到好劇情好冤"葉"啦, 但卡斯冇啊, 佢對自己既感情係貫徹始終既, 唔會因為同情或一時空虛而接受一段感情, 篇劇真係一級捧

琥珀宮

畀面勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 10-3-29 18:38 發表

咁快就去到溫泉酒店了?
好似佢兩個在烤肉店.
跟住打交...
跟住學長又買屋...

好似係一至五, 七點半. ...

好期待下一集, 就黎忍唔住睇左先啦, 我忍忍忍......
命中之前暑假播過啦, 咁快又播?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 mickeyeva 於 10-3-29 18:44 發表
單無雙叫小草莓好好聽 廣東話都不是講小早莓, 翻譯譯小子, 無晒個神韻!之後婚姻介紹所女人在bar同學長講這番話都好有feel! 忍唔到口 未睇晒的媽咪, 一定 ...

係呀, 無雙話佢聽鍾意吃草莓果度超級好笑....加埋無雙個表情,...真係笑翻天囉....

我起初都係想聽下TVB點譯, 但睇左幾集就都係揀番聽國語....有時覺得佢地譯得又過於俗氣...

例如"有感覺"永遠都譯做有feel, 但我覺得唔夠認真囉....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 littlesister 於 10-3-29 23:02 發表

好期待下一集, 就黎忍唔住睇左先啦, 我忍忍忍......
命中之前暑假播過啦, 咁快又播?

果次係翡翠台做, 今次係J2嘛...

不過都唔關我事, 呢個時間(7:30)我都未返到屋企啦.

侯爵府

我幾驚佢真係為左同情佳佳而同佢開始...
好彩無咋.!
原帖由 littlesister 於 10-3-29 23:00 發表

啱啱睇完, 卡司令我好感動, 雖然冇話喊到cc 下, 但我反而鍾意咁, 而家唔鍾意睇太悲傷既劇

我好欣賞篇劇描述無雙和盧卡斯既性格, 好consistence, 如果一般劇肯定又會話卡司接受韓佳佳, 搞到好劇情好冤"葉 ...

水晶宮

果段直頭好笑la
原帖由 mickeyeva 於 10-3-29 18:07 發表

水晶宮

做"命中"oh 又再返黎先haha

原帖由 莎莎莉莉 於 10-3-29 18:38 發表

咁快就去到溫泉酒店了?
好似佢兩個在烤肉店.
跟住打交...
跟住學長又買屋...

好似係一至五, 七點半. ...

水晶宮

d劇情我都同你一樣~識背敢滯, haha,
未睇既mama, 快d睇lu, 我依然會陪你地追架

原帖由 mickeyeva 於 10-3-29 18:44 發表
單無雙叫小草莓好好聽 廣東話都不是講小早莓, 翻譯譯小子, 無晒個神韻!之後婚姻介紹所女人在bar同學長講這番話都好有feel! 忍唔到口 未睇晒的媽咪, 一定 ...

水晶宮

直頭la~tvb 配d人配得好差, 又演繹得ng似, 我聽番國語好過la

原帖由 莎莎莉莉 於 10-3-30 00:10 發表

係呀, 無雙話佢聽鍾意吃草莓果度超級好笑....加埋無雙個表情,...真係笑翻天囉....

我起初都係想聽下TVB點譯, 但睇左幾集就都係揀番聽國語....有時覺得佢地譯得又過於俗氣...

例如"有感覺"永遠都譯做有feel, 但我 ...

瑪瑙宮

每套劇多數聽原音演釋好好多, 在劇中小草莓對單無雙無施奉獻, 正人君子, 所以在無雙心目中佔了好重要的地位

侯爵府

而家煲左4集'命中'... so far so good!
原帖由 0120 於 10-3-30 10:14 發表
做"命中"oh 又再返黎先haha

琥珀宮

畀面勳章

原帖由 mickeyeva 於 10-3-30 16:08 發表
每套劇多數聽原音演釋好好多, 在劇中小草莓對單無雙無施奉獻, 正人君子, 所以在無雙心目中佔了好重要的地位

想問到底點解無雙會叫卡斯做小草莓? 草莓族係咪台灣既潮語

水晶宮

無雙第一日同佢差d上床時比左隻"咖哩雞"盧卡斯ma

原帖由 littlesister 於 10-3-30 19:19 發表

想問到底點解無雙會叫卡斯做小草莓? 草莓族係咪台灣既潮語

侯爵府

小草莓=咖哩雞??

原帖由 0120 於 10-3-31 10:55 發表
無雙第一日同佢差d上床時比左隻"咖哩雞"盧卡斯ma

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Super-Man 於 10-3-31 13:03 發表
小草莓=咖哩雞??

no...

草莓族呢個詞好耐了.
用來形容D外表亮麗, 但係抗逆力奇低的新一代
就像一粒士多啤梨

盧卡斯用今天語言來講, 係一個八十後.
按一般思維, 呢D人係無耐力, 無承擔, 對感情不認真, 一跌就放棄, 起唔番身既人.

但卡斯正正就係相反特質.

小草莓VS盧卡斯, 起了一種反諷的味道

~~個人分析.

瑪瑙宮

我同議莎莎莉莉的解釋, 小草莓=80後, 台灣和香港用詞唔同, 我個人認為草莓族好聽好多, 好似無雙成日話卡斯經常"把妹"=我想話他泡"柳"
原帖由 莎莎莉莉 於 10-3-31 14:09 發表

no...

草莓族呢個詞好耐了.
用來形容D外表亮麗, 但係抗逆力奇低的新一代
就像一粒士多啤梨

盧卡斯用今天語言來講, 係一個八十後.
按一般思維, 呢D人係無耐力, 無承擔, 對感情不認真, 一跌就放棄, 起唔番身既人.
...

首頁

尾頁

跳至