自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

D人真係痴痴地, hk 有得執咩, 個個都要來搶, 唔好話 200,000人, 我覺得1個都"嚴" 多....:;pppp::;pppp:

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:外傭組織已承認有200,000人會申居港權

今日同我bun姐講起,佢話加拿大做滿兩年都可入藉,之後仲可申請屋企人團聚。佢話佢啲姐妹其實想去加拿大多啲,不過,如果香港有居留權,就梗係好啦!起碼唔使係家鄉捱窮。
Bun姐仲話佢嫂係香港做咗十一年,已返咗家鄉,但如有居留權,佢嫂一定會返黎,仲話小朋友係香港點都好過耕田,你話死未?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

男爵府

klm402 發表於 11-8-8 17:09

你低估D小菲公主, 佢地點止有兩個小朋友, 還有佢地來到香港再生, 天主教國家閒閒地7/8個細路.
香港就死.

20萬人.....單頭計就20萬jei.....當佢地每個人都有1老公+兩仔女...少極都80萬...香港呢單真係好杰.....唔該 ...

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

FennieMan 發表於 11-8-8 21:05
今日同我bun姐講起,佢話加拿大做滿兩年都可入藉,之後仲可申請屋企人團聚。佢話佢啲姐妹其實想去加拿大多 ...

咁叫佢哋快啲入籍加拿大啦! 香港無加拿大咁多福利架!

子爵府

Bun姐講留在加拿大都唔及在香港好,因加拿大抽重稅,賺埋唔會有好多錢剩,而且地理大撘車唔方便,所以佢地姐妹間不能每星期相聚,所以有好多bun bun唔會去加拿大打工,太悶!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲有,加拿大唔似香港,係賓都去得,佢哋對賓有要求,唔似香港接收得咁濫,唔容易去到,係香港先係水魚港,加拿大知佢哋需要啲咩人,係唯才是用,唔係俾佢哋去到攞福利。

侯爵府

環保接龍勳章

伯爵府

之前睇新聞話基本法所講的住滿七年有居港權係要視香港為永久居住地先得架喎, 但係啲工人嚟香港時都係諗住老咗退休後會返鄉吓架喎, 佢地都唔係視香港為永久居住地, 咁都冇遺憲. 而且基本法唔係講得好明確, 工人係唔可以有居港權架咩? 咁點解政府好大機會會輸的, 請指教.

大宅

hinhin_ma 發表於 11-8-8 12:56
一人一電郵,請求人大釋法
http://www.sskyn.com/thread-3389-1-1.html

努力...

靠人不如靠自己....唔試又點知得唔得?? 我昨晚SENT 左啦...

我剛剛都sent咗, 希望集合香港人力量可以爭取政府勝, 今次一定支持政府.

男爵府

f18686 發表於 11-8-8 11:32
唔係幾多人既問題!!!係一個都唔可以....點解係黎做野.....會變成可居留????唔明唔明???
邊個國家邊個城市會 ...
無錯!!
公文袋只係係道轉移視線!!

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

大宅

chanwendy 發表於 11-8-9 10:37
之前睇新聞話基本法所講的住滿七年有居港權係要視香港為永久居住地先得架喎, 但係啲工人嚟香港時都係諗住老 ...

其實我都有此問題, 因合約講明約滿要返原居地, 有哂聲明, 點解我地好似輸硬o甘. 同埋大家(包括法官)都知道外星臭蟲不過係黎打工, 佢地一開始都冇想要留香港居住. 係而家班賤黨教唆先話要爭取居港權, 我諗過法官唔會突然老人痴呆症判外星臭蟲得直掛. 如果係既話個官肯定食左"米田共".mouth:

大宅

邊個帶頭話外傭可申領居港權嘅捉佢出嚟鞭

公爵府

係咪睇個官既心情判???
會唔會好主觀,或諗著事不關己亂判架!!!
做得官都搵埋搵埋退休有後著,理得HK死。
好驚呀

子爵府

一睇呢啲新聞就好嬲~~香港真係比人搞到不知所謂~~
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

chiuchingm 發表於 11-8-9 15:29
一睇呢啲新聞就好嬲~~香港真係比人搞到不知所謂~~
X2~睇到好鬼燥~

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

e家睇見d bun bun yan yan and big 6, 都好眼冤.

侯爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

再係咁攪,遲啲香港人嘅活動範圍得番公司同屋企,成條街都比賓蝗霸佔哂
幸福就是平淡

首頁

尾頁

跳至