自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:早幾年參加團試過領隊差, 投訴時cs回覆, 你

原帖由 yuen 於 15-09-15 發表
早幾年參加團試過領隊差, 投訴時cs回覆, 你係可以唔比小費, 到時領隊要同公司解釋. 因為你比得小費即係你滿 ...
你意思係報團時講明每日$100(例如)可以唔比?真的嗎?又學到嘢

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:勝x遊旅行團, 一肚氣, 比我呻下

總有離別的時候

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:回覆+BBHHO+的帖子你以為全團人少呀,+全團2

原帖由 jojomum 於 15-09-14 發表
回覆 BBHHO 的帖子

你以為全團人少呀, 全團27人, 小費係$1680 x27 , D人一路比一路罵, 賤熊就軟皮蛇, 老 ...
如佢係咁樣,我係一定唔會俾導遊費,等你公司交待好呢件事,先會再後補俾番

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:參加了勝x遊旅行團,+真一肚氣,+覺得倒錢入

參加了勝x遊旅行團, 真一肚氣
, 覺得倒錢入海, 仲蝕了假期, 很激氣話說去巴爾幹半島呢D歷史國家旅行 ,諗住 ...
最後你們有焗比足小費嗎?

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章

kikiboy 發表於 15-9-15 13:17
你意思係報團時講明每日$100(例如)可以唔比?真的嗎?又學到嘢
上次我返嚟之後好幾個團友一齊投訴, 我話佢服務咁差, 真係唔想比小費, 咁個cs話我知若我覺得領隊服務差, 我係真係可以唔比小費, 因為領隊到時交數時, 要解釋清楚點解我哋唔比, 而我已經比咗小費, 亦等同覺得領隊服務ok, 咁個cs想不了了知, 拖到最後話已通知個領隊, 會提醒佢要注意服務等等.反而若我當時唔比小費(大半團人) 咁cs就唔可以則則膊, 一定要做野 .

公爵府

2024年龍年勳章

jojomum 發表於 15-9-14 22:38
, 覺得倒錢入海, 仲蝕了假期, 很激氣話說去巴爾幹半島呢D歷史國家旅行 ,諗住 ...
向生果報投訴,
一上報紙佢地就知驚!

大宅

畀面勳章

回覆 PSCHUNG2009 的帖子

係啦!第一次報貴團,諗住衝出亞洲吾好博平嘢。千揀萬揀,希望大家都吾好揀左爛燈盞啦!

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

舊年和今年分別跟過呢間去西葡和阿拉斯遊輪,安排和領隊/導遊都幾好

男爵府

carbonegg 發表於 15-9-15 13:55
回覆 PSCHUNG2009 的帖子

係啦!第一次報貴團,諗住衝出亞洲吾好博平嘢。千揀萬揀,希望大家都吾好揀左爛燈 ...
完全一樣

男爵府

引用:參加了勝x遊旅行團, 真一肚氣, 覺得倒錢入

好似如有一半團友一齊投訴領隊,就可以退小費。請向旅行社查詢。

男爵府

My family and I joined Kuoni to Tasmania last year, the tour guide was very good!!!

伯爵府

咁衰

公爵府

上前跟永X去馬來西亞又係咁, 導遊態度冷淡, 過半唔去自費公園之後仲更加採取落閘放狗政冊, 準時收工到就咁劈低你係商場附近, 手指指教你點行去商場然後就收工. 全程無介紹馬來西亞, 一咪講自己對仔女點點點. 返嚟投訴旅行社連覆都唔覆. 以後唔參加囉, 咁把巴唔洗理客感受

男爵府

引用:參加了勝x遊旅行團, 真一肚氣, 覺得倒錢入

我打算報團十一月頭去德國和瑞士,諗緊勝景遊或翠明,點好呢

子爵府

咁差,真係冇下次喎!
BTW, 我好欣賞樓主呢句 “ 物先腐而後蟲生 , 要有臭草, 必先有臭坑之道理”

大宅

bonnie991 發表於 15-9-14 23:16
你真係唔好彩有個咁差領隊, 我今年復活節跟佢地去西歐個領隊好好, 有經驗、細心、係車上講歷史行程由我未 ...
係呀..我都試過領隊把口大把貨, 講到睏都堅持照講...
不過我個團係縱橫遊....

子爵府

引用:回覆 BBHHO 的帖子你以為全團人少呀, 全團2

回覆 BBHHO 的帖子

你以為全團人少呀, 全團27人, 小費係$1680 x27 , D人一路比一路罵, 賤熊就軟皮蛇, 老 ...
唔俾得唔得呢?

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 jojomum 的帖子

http://www.consumer.org.hk/website/ws_chi/news/press_releases/p45201.html
http://www.consumer.org.hk/p452/full.pdf

節錄自消費者委員會
..............

有部份受訪者誤以為小費是規定要全數支付的,可見現行的小費制度對消費者而言仍欠透明度,在溝通上仍需要改善,增加客戶的警惕及了解。 旅行社應向參團者清楚說明服務費屬自願性質,金額為建議之上限及僅供參考。由消費者自行決定是否支付小費,以及支付的金額,相信此舉有助提升服務質素。

同日的新聞報導
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140617/18763225

【本報訊】消委會的調查顯示,旺季外遊旅行團更改行程的安排仍非常普遍,最常見是更改觀光景點,其次是更改住宿安排。在各個旅行目的地中,最多臨時改行程投訴的是往內地的旅行團。有受訪內地團本地旅客更表示有被強迫購物。
記者:麥志榮

消委會今年1至5月接獲有關旅行社的投訴共101宗,比去年同期86宗,有上升趨勢。

消費者委員會於今年2月3至12日農曆新年期間,在香港國際機場禁區內的行李領取處進行調查,訪問了12間旅行社,共2,514名參加旅行團者的意見。在旅客整體滿意度方面,以5星為滿分,東瀛遊獲4.5星,是12間旅行社中最高分。而星晨旅遊評分最低,只有3.5星。其他旅行社全部獲4星。

調查顯示,旺季旅行團在旅程中更改行程的情況仍然十分普遍,在所有受訪旅客中有8.8%表示旅行社更改了行程。最常見是改觀光景點,包括臨時改往其他景點及刪減景點。其次是更改住宿、改出發及回程時間、和改膳食。

在內地、歐洲、台灣及日本四個旅遊目的地中,更改行程以內地團最普遍,大部份是刪減觀光點。日本團的更改出發日期情況較多。

受訪者表示其他不滿包括購物活動時間太長,旅遊期間加插自費活動,膳食種類少、份量少、質素欠佳。當中有受訪內地團旅客更表示有被強迫購物,曾被安排到昂貴的商店購物,且逗留時間太長,令人有不買不好意思的感覺。亦有受訪者表示在同一行程中曾先後兩次被帶往同類商店購物。

小費制度欠透明

另有7%受訪者表示小費金額不合理,包括定額過高,並未與領隊或導遊的服務質素掛鈎,大人小孩同價亦不合理,及即使當天沒有行程仍需支付小費。

歐洲團受訪者對小費的不滿程度較明顯,每人每日$140。以一個四人家庭為例,為期10天的行程便要支付$5,600。有部份
受訪者誤以為小費是規定要全數支付。消委會認為,現行的小費制度對消費者而言仍欠透明度,在溝通上仍需要改善,增加客戶的警惕及了解。

伯爵府

翠X那些領隊都唔得
我跟翠X去西班牙,葡萄牙
家人去東歐
兩個團領隊都質素差,

首頁

尾頁

跳至