自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlemelody 發表於 16-1-14 00:01
咁之前離職公司的reference letter 重要吗?我不是次次都有攞

都要架, 點解唔拎O既?

公爵府

引用:Quote:littlemelody 發表於 16-1-14 00:01

原帖由 good_pig 於 16-01-14 發表
可能因未quit前已有offer, 也不記得了...可能開心得滞;不過有入職offer letter及last date termination benefit letter.

子爵府

引用:回覆 familyking 的帖子我做merchandizing

原帖由 QUEEN314 於 16-01-13 發表
回覆 familyking 的帖子

我做merchandizing . 之前做M M , 被裁了只有找S M 做,SM 亦低於市場所比之前份 ...
Merchandising 呢幾年收縮得緊要。我做開 executive assistant, 仲要間大公司及跟鬼佬,所以轉工時多些面試機會,但現在好多要大學畢業甚至外國畢業及流利國語,雖自問國語可以,但跟內地人有分別,唉!人到中年白事哀,超過一年都未找到。

侯爵府

引用:我請人請到癲,約左no+show,+請左都no+show

原帖由 momoballs 於 16-01-13 發表
我請人請到癲,約左no show, 請左都no show, 無分乜野後
咩行業咩職位?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-01-14 發表都

原帖由 littlemelody 於 16-01-14 發表
可能因未quit前已有offer, 也不記得了...可能開心得滞;不過有入職offer letter及last date terminat ...
咁應該ok既

水晶宮

2024年龍年勳章

cmsm 發表於 16-1-12 17:27
其實我個人一向都覺得做女人揾工係好難.....
後生時 - 怕你唔定, 淨係掛住溝仔
適婚年齡時 - 怕你要結婚
全中.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

請問什麼是NGO?

我最近有留意求職市場, 發現我呢D已經4X後, 做左幾年FTM, 又得中五學歷, 係完全被淘汰, 睇來只可去考個保安牌, 或做下陪月咁, 否則要在家望住4面牆等變老鬼.

珍珠宮

引用:Quote:Angel_Rose 發表於 16-1-13 22:32 IC

原帖由 good_pig 於 16-01-13 發表
都係架,.老又話老, 細又話細, 平又驚冇料, 貴又比唔起
一語中的。

大宅

老實講, 我覺得3X 果陣都唔係易搵, D人永世想請後生女

寶石宮

引用:老實講, 我覺得3X 果陣都唔係易搵, D人永世

原帖由 NATNATFAT 於 16-01-14 發表
老實講, 我覺得3X 果陣都唔係易搵, D人永世想請後生女
但係細果時又話冇經驗

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:littlemelody+發表於+16-1-14+00:01+

原帖由 good_pig 於 16-01-14 發表
我有份工都無,果間公司由女魔頭負責admin HR,我地關係破裂所以.....

寶石宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-01-14 發表都

原帖由 Charlotte_mom 於 16-01-14 發表
我有份工都無,果間公司由女魔頭負責admin HR,我地關係破裂所以.....
其實有得拎當然最好,我拎過一份,錯漏百出添

伯爵府

回覆:4x歲找工難

去到呢個年齡,真係
你的cv如何,你的求職也必如何
舊公司請admin,睇中一位四到尾的女士
無他,做過大公司吹得下(不過clerical位)
本身亦有進修(master)...
不過未及2nd in人地已有其他offer...

水晶宮

畀面勳章

OKC 發表於 16-1-13 07:57
我係外國工作多年,年齡歧視不常見,但HK好obvious!尤其女性大年紀D就被人discriminate!
...

我亞媽,6x,返咗美國定居。 搵工搵咗一個月,一in 就請咗。 雖然佢完全未接觸過嗰個行業(保險公司),但咁既年紀都照請。 喺香港?退休啦你~仲嚟見工!

禁止訪問

大宅

我都好擔心揾唔到,已有7年無做野,諗住年中出返來做,我38,有degree,唔係好想做服務業。。。。。。文職人工低D無所謂,至怕人地都唔請。

子爵府

我都係70後,做左3年幾ftm後轉埋行由低做起,而家又幾ok喎!我嗰行一向缺人,呢輪都接連喺LinkedIn 收到employment agency 問我想唔想轉工,更上一層樓,但我自問唔捱得,唔可以OT,所以都係一動不如一靜!
我覺得我地呢個年紀,最大問題真係唔捱得!邊有可能仲晚晚做到8、9點!所以公司嫌我地年紀大可以理解!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我80後,3字頭,而家做文職工,中五學歷。
最近諗緊自己的市場價值,我呢類人一街都係,點可以增值自己不至被淘汰?
諗住過兩年個女上中學,我去讀再培訓,學做陪月或者技工,至少多一條出路。
大家加油!

珍珠宮

先唔好俾咁大壓力自己,取易捨難。最後,祝君好運

珍珠宮

Mrs.Kangaroo 發表於 16-1-13 17:40
个亞头咁口臭

個位臭口男貴為當時VP Finance, 第一句開口講「你都好後生!」我心想Espirxx貴為大公司,竟然有如此質素高層!我好後悔無話番佢

首頁

尾頁

跳至