自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:judychungpuiyan 發表於 16-3-15 15:

原帖由 YOKIOK 於 16-03-15 發表

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

9歲,從來無打過

大宅

回覆:長期糧尾子 的帖子

除了樓主的統計我有興趣知,我也想知:
1.本年你(或子女)有否接種流感疫苗?(Y:有 / N:沒有)
2.打了本年流感針的你(或子女)有否出現副作用?(Y:有出現副作用 / N:沒有出現副作用 / 0:本年未曾接種流感疫苗)
3.患了流感的你(或子女)是否本年已經接種了流感疫苗?(Y:有接種 / N:沒有接種 / 0:本年未曾患上流感)
4.本年已打流感疫苗的你(或子女)目前為止有否患上流感?(Y:本年仍然患上流感 / N:本年未曾患上流感 / 0:本年未曾接種)
5. 接種何種疫苗(三價/四價)?

大宅

引用:除了樓主的統計我有興趣知,我也想知:1.本

原帖由 fhchanalex 於 16-03-15 發表
除了樓主的統計我有興趣知,我也想知:
1.本年你(或子女)有否接種流感疫苗?(Y:有 / N:沒有)
2.打了本年 ...
1.Y
2.N
3.0
4.N
5.四價

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

回覆:统計一下:你們仔女有冇打流感針嗎?

公爵府

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

BK Milk勳章

有打,怕因為冇打而中招會後悔莫及,打左都中招就冇得好講

大宅

回覆:長期糧尾子 的帖子

有打,四價.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有,由n班開始打,現在小二

水晶宮

全家都無打

公爵府

引用:Quote:原帖由+Joball+於+16-03-15+發表我個

原帖由 babygirl2004 於 16-03-15 發表
請問咩事要入院?
呼吸困難
肺積水

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

No

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大宅

回覆:fhchanalex 的帖子

提提大家:(資料來自香港衛生防護中心)
最新的監測數據顯示整體流感活躍程度持續上升,預期流感活躍程度在未來數周仍維持在高水平。  衞生防護中心(中心)由2016年1月29日起與醫院管理局和私家醫院合作,重啟加強監測季節性流感嚴重個案機制,即年齡為18歲或以上與流感相關而需入住深切治療部或死亡的個案。截至3月9日,本中心共錄得198宗成人嚴重流感個案,包括73宗死亡個案。
另外,中心於同期錄得11宗兒童流感相關的嚴重併發症/死亡個案(包括1宗死亡個案)(年齡小於18歲)。 
流感可於高危人士引致嚴重疾病,而健康人士亦會受影響。基於季節性流感疫苗安全有效,除有已知禁忌症的人士外,所有年滿6個月或以上人士均應接種流感疫苗以保障個人健康。

珍珠宮

好媽媽勳章

仔3歲時全家人身痕走去打,點知果年完密病+中甲型流感,自此唔再打,無再中過,仲明顯少左病

男爵府

三歲,第一次打

大宅

引用:Quote:lyanbing+發表於+16-3-15+11:13+有,

原帖由 littlecake 於 16-03-15 發表
jm, 請問下點解要打兩針? 我去嗰間診所佢又冇話要打兩針?
醫生話 第一次年需要打兩針(隔3個月打)

大宅

回覆:fhchanalex 的帖子

誰人需接種兩針?(衛生防護中心資料)
為確保對季節性流感產生足夠的免疫力,凡9歲以下從未接種過季節性流感疫苗的兒童,建議應接種兩劑季節性流感疫苗,而兩劑疫苗的接種時間至少相隔4個星期。
在2014/15年度或以前曾接種季節性流感疫苗的9歲以下兒童,在2015/16年度只需接種一劑疫苗。

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

今年無

放下自在

首頁

尾頁

跳至