自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

我有工人我媽幫手湊我女, 我得一個女, 如果佢將來需要我幫手, 我一定會幫佢

男爵府

eggcarol 發表於 19-5-4 19:40
我會幫,我自己請埋工人幫手都冇所謂

子爵府

issactmaria 發表於 19-5-4 10:29
日後仔囡長大成家立室後,你又是否願意幫忙照顧他們的子女?有見新一代揾食艱難,住屋細又未必能夠請外傭, ...

幫手湊一件事,如果幫自己個女湊還可,如果係內孫咁就一定要受心抱氣,而家d港女心抱咁老溤,又自我中心,幫完佢重多多不滿,又話以後唔比見孫咁,即係又辛苦又受氣,為乜先?

大宅

月希 發表於 19-5-4 10:47
將來既事...話唔埋....
又要睇關係如何,經濟如何...

活生生例子:
我同事同我講佢媽咪有一年無見過對孫
但同事又怕老婆唔敢私下帶對仔去見自己阿媽
佢老婆係我中同... 朋友圈知佢一向唔妥99連家用都唔俾老公俾... 完來連對仔去探嫲嫲都唔俾...
而同事同佢老婆又會用盡外父外母,唔請工人要佢地幫手湊孖b......
如果預期自己個仔同新抱係呢類人,我打死都唔會幫手湊...

侯爵府

Chansc0107 發表於 19-5-5 14:51
活生生例子:

其實好多老人家一雙情願幫後生凑,但有冇諗過自己年紀大、凑唔凑得掂、而家年代又唔同以前、唔係就咁比飯佢食、凑返放學就得,而家小朋友會學好多嘢、又要考好成積同人競爭!
又嗰親友嘅例子係兒子離婚、咁佢幫手凑孫、由5歲凑到15歲,嗰孫學壞咗、佢兒子埋怨佢、一年都唔願見呀媽一次、嗰孫搬走亦唔願意見亞嫲(話亞嫲好煩)
所以我媽醒、如我旅行、暑假等、會幫手睇孫幾日又可陪佢,每次見孫又會比零用錢、瘋狂打电話及帶佢食好嘢、所以孫兒都超喜歡去婆婆到、仲一放假問幾時去

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

日後仔囡長大成家立室後,你又是否願意幫忙照顧他們的子女?有見新一代揾食艱難,住屋細又未必能夠請外傭, ...

如果經濟緊張,會勸下一代唔好生小朋友。

經濟正常,可以請工人,我會幫手睇吓孫。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我沒長老幫忙,
知道自己湊好辛苦,
但將來幫手一日半日就得,
長期沒能力啦!

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 issactmaria 的帖子

將來他們應該不會問我, 因為我現在 (仔女未拍拖) 已經清楚表明 ~唔會湊+ 不同住

子爵府

我仔女出世後係我兩夫婦湊(有請工人),
老爺奶奶縦到出面我怕仔女被壞,所以我冇比佢地湊超過三個鐘頭,
公公婆婆雖然不算老,但我唔想佢地辛苦,我也沒有比佢地湊超過一日,
日後仔女有B,如要應急或旅行,我一定肯幫手,但長期湊就唔會,我唔恨抱孫,希望佢地衡量自己能力之後至生啦。
我冇同四大長老住,日後我也希望仔女自己有能力搬開住。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Chansc0107 發表於 19-5-5 14:51
活生生例子:

我諗..如果係你同事既外父外母...
應該都冇得SAY NO唔幫手湊孖B..
可能唔湊..又係孫又冇得見..家用又冇架啦..

聽你講你個中同咁強勢...

所以我覺得..都冇得諗定...
到時都係睇環境....唔會有太多選擇...

男爵府

長期幫就唔好嘞, 好易有摩擦!

另外, 如果係幫自己個女湊孫, 都好少少, 較少女婿會對長老湊b有好大意見.

不過, 我個係仔, 如果將來幫佢湊仔女, 我覺得隨時好容易得罪新抱, 咁多一事不如少一事, 佢地自己諗得掂至好生, 唔好旨意我, 呢個也絕對不是我的責任.

珍珠宮

回覆樓主:

我願意架!
不過我老公話,佢地需要幫手先算啦~

珍珠宮

回覆樓主:

而家唔係有奶奶幫手湊小朋友,我唔可以安心返工搵錢。

所以將來仔有需要要我幫手,幫到就幫。

男爵府

Happybabyhbb 發表於 19-5-4 12:03
我會肯湊啊!

我自己兩個,➕陀住一個,我爸媽都好樂意幫手!日日帶佢地去飲茶,去公 ...

咁你洗唔洗俾多些家用媽媽?
我第日都唔知要俾幾多家用媽媽至夠,俾佢湊我個小朋友。佢和爸爸都無收入的。

男爵府

點解咁多人話唔幫,自己有能力一定幫

大宅

月希 發表於 19-5-5 16:03
我諗..如果係你同事既外父外母...
應該都冇得SAY NO唔幫手湊孖B..
可能唔湊..又係孫又冇得見..家用又冇架 ...

佢話怕咗佢老婆啲喊功,所以寧願有時攞半日去睇自己父母都唔敢叫老婆移玉步。
我地就大家都鄧佢外父外母慘,退咗休生活費都係依賴少少退休金同個女俾嘅家用。
有次gathering中同話佢會以$60一晚一個人咁計人頭俾返媽咪,而兩個仔仲細未食大人飯所以唔計使計住。
計一計,佢地搵兩老湊小朋友仲平過請兩個工人仲要晚晚有飯有湯。
如果俾我知我個囡咁對我我會覺得臨老過唔到世...

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

Chansc0107 發表於 19-5-5 19:44
佢話怕咗佢老婆啲喊功,所以寧願有時攞半日去睇自己父母都唔敢叫老婆移玉步。
我地就大家都鄧佢外父外母慘 ...

外父外母教出咁嘅女都叫做自食其果,但99就最無辜

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

如果佢哋另一半ok,我會凑架。

首頁

尾頁

跳至