自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

c9nc6 發表於 19-8-17 09:13
傻的嗎,不要什麼都扯上政治,好嗎?

歡迎閣下子女用普通話去學習文言文,到時候你就知道當中情況

仲有 我已經好知道中文普通話嘅學習情況,你以為我係亂吹的嗎?你應該唔會比我更清楚。

男爵府

回覆樓主:

唔贊成普教中,多一兩堂教普通話就可以。
亦可安排1~2%左右做普教中,讓家長多個選擇

大宅

Kittymummy 發表於 19-8-17 00:46
班人都有病,我昨日睇晒30幾頁,根本唔係佢地咁樣傳. 人地講緊DSE 卷三卷四,係咪應該減省而用校本代替. ...

同意,班人有病,未仔細睇清楚就反對,唯恐天下不亂。

大宅

carrie_piglet 發表於 19-8-17 08:32
我覺得都並非係壞事,以前我做直資學校文職,啲家長都鍾意學校普教中,學校啲學生好多時都係用普通話同埋英 ...

非常同意

男爵府

小小郭夫人 發表於 19-8-17 09:51
其實中普分開兩科,比普教中更有效,兩科可以針對科目重點教/學。

但當然,課時係一個問題,當大家話加普 ...

通識 通識唔應該係必修科

伯爵府

牛年勳章

小學無所謂
中學中文科用番中文教
但的確要加強普通話課程,始終普通話係全世界都越黎越重要

仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

珍珠宮

回覆樓主:

香港行左好耐9年免費教英語教學有成功過?
樓主香港所有幼稚園有英普教都打崩頭個個扭盡六壬為博入英普幼稚園
仲有香港好多直資私小interview 要用英普interview,連父母都要兩文三語去面試校長,所以好K2前巳經有普通話試GAPSK KPCC 高級或以上去砌小一大作戰

樓主你想去普通小學定神校可以考慮下,況且大學一樣有普通話基準試肥左一樣畢吾到業

伯爵府

好媽媽勳章

blee427 發表於 19-8-17 10:29
通識 通識唔應該係必修科

大宅

fibe0313 發表於 19-8-16 23:54
我其實覺得轉普通話教中文不錯的。但不想母語廣東話消失。同埋驚到時只能請國內老師來教普通話。但我也換過 ...

不讚成! 廣東話係本土語言,無可能晤識. 加多幾堂普通話就可以. 小朋友見到個字只係識普通話, 根本load晤到平時講嘅粵語就係呢個字,

珍珠宮

其實普教中目的係乜?
想學好中文,咁多年來已開始有教師反映根本冇大幫助。
想學好普通話,語言要浸,只係中文堂用普通話只係杯水車薪。
仲有師資問題

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

用普通話寫作文會比粵語好!
我覺得可以共存!
廣州人/廣東人咪一樣都識兩種語言!
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

大宅

PY1 發表於 19-8-17 10:24
同意,班人有病,未仔細睇清楚就反對,唯恐天下不亂。

yes. 我都睇哂,內容涵蓋好多野,真係感受到無知既可怕。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我個人唔贊成!

子爵府

迫下迫下就識...

遲早用簡體字啦....

大宅

Honey 發表於 19-8-17 00:26
接受小學&初中普教中,但衹是中文科,其他科除英文用番廣東話,咁就唔會失去用廣東話機會又可多啲機會聽講 ...

我贊成你說法,如果在一間學校可以學到兩文三語, 其實是對小朋友好的

大宅

我覺得用廣東話教中文,其實在於用母語去演繹俾學生聽,易於教亦易於明,而普通話我覺得係當語言黎學,唔需要用另一語言去教中文

況且,師資真係問題

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

我以前係普教中
的確比同年紀人聽得明又講得好
不過細個都中意煲台劇 唔知有冇關

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

唔贊成用普教中, 我係切身受害者, 自普教中後中文成積一落千丈, 好多時不能掌握解文意
我自己本身從未學過普通話, 而操得流利, 皆因同客戶多講, 說話語音一定係練習對話而學到,
但語意嘅掌握一定用番母語 普通話太多同音字, 如果唔同成長語境好難明白

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

普教中無問題, 亦唔影响廣東話, 除非你母語唔係廣東話

我仔學校不止普教中, 仲普教班主任添

大宅

唔贊成!廣東話母語都未學好,學咩普通話。而且老師d水平又可能半桶水,咁教更加唔好。
如果話學多一種語言,每星期上一兩堂已經足夠。

首頁

尾頁

跳至