自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

mizuho 發表於 19-11-26 14:45
如果要讀體制內的學校,學費是平但紅包不少都係真。
上海、北京都一樣,現在小學大概15-20萬都差不多。體 ...

所以我的意思係 個社會體制係咁樣 學生會點呢?小朋友唔係只係返學 生活係國內都會被呢種思想包圍住 輕則學校 大則工作

我係覺得內地學校環境唔好係指人的軟件唔好 而硬件好係非常基本的事

珍珠宮

ahpoo 發表於 19-11-26 14:34
真心想知國內父母心態,表面睇佢地都有愛國家既心,而且各方面資訊都話俾大家知國家各級水平也不遜於其他 ...

唔少。一般嚟自1、2線城市。2018大概有66萬人,而且低齡留學越來越流行。因為陪讀原因已導致唔少家庭問題,是否值得,就因人而異。

伯爵府

72leelily 發表於 19-11-26 13:42
有個實情好予盾
班做生意港人話愛國
都是送子女放洋留學

錢人送子女去外國好正常,事事如讀到名校再加英語流利將來競爭力會比本地生高;正如有錢人隨時可以去外地旅行買幾個名牌揹上身一樣,同愛不愛冇關係

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

Ocean419 發表於 19-11-26 12:09
對深圳邊方面有保留?我地正認真研究transfer 去深圳office 但税後人工一定會減同小孩讀IS支出又高左好多: ...

最近剛好看到東莞松山湖(華為在松山湖有個R&D基地)這家學校,覺得有點意思,給大家參考。

任正非談話中提到的清瀾山學校,全文連結:
https://shenzhen.m.ieduchina.com/education/201905/42055.html

節錄:

清瀾山學校是由華為投資控股有限公司和清華大學附屬中學合作舉辦的一所國際化學校,由華為投資控股有限公司出資,由清華附中負責學校教育教學和運行。

清華附中清瀾山學校採用清華附中國際課程,以中西合璧的教育理念,博採中國教育和國際教育之所長,保護中國文化中的精髓部分,提供扎根中國、清華特色的國際教育。

清瀾山學校的招生對象主要為學前班至12年級的學生。

珍珠宮

lalang02 發表於 19-11-26 14:50
所以我的意思係 個社會體制係咁樣 學生會點呢?小朋友唔係只係返學 生活係國內都會被呢種思想包圍住 輕則 ...

在國內接觸很多畢業生,感覺家庭教育和環境更重要。我有幾個下屬跟我大大話話8、9年,我換公司、城市一樣一齊走。典型大陸家庭出身,有錢嘅有、一般嘅亦有。都係體制內長大,但有好好嘅成長。當然亦有不少浮躁短視、看風使舵的人,香港一樣見唔少。
話說回來,我在美國多年工作,外國人唔係一定就好,現實kiss-ass出爾反爾的事,英國、美國人做得絕對出色,論貪心無恥,唔少印度人出類拔萃。但並不代表所有美國、英國人都好似Trump咁,微軟的CEO就絕對係徹頭徹尾的good & fair leader
所以,即便是國內讀體制內的學校,如果家庭教育係健康嘅,點都唔會有壞孩子。人性本來就無分國界地域

weldrick    發表於 19-11-28 15:04
bopomofo2405    發表於 19-11-27 00:48
yim_yim    發表於 19-11-26 20:27
小詠    發表於 19-11-26 16:55

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-11-26 15:07

明白,謝謝!

下次幫你問問朋友,唔係呢方面專家唔咁亂講

子爵府

detox6066 發表於 19-11-26 00:23
唔明點解哩度d 家長話有能力就要小朋友去外國讀書,難道國內學校好差咩?香港學校真係教壞小朋友,尤其名校 ...

你有冇身先士卒?

大宅

mizuho 發表於 19-11-26 15:24
在國內接觸很多畢業生,感覺家庭教育和環境更重要。我有幾個下屬跟我大大話話8、9年,我換公司、城市一樣 ...

我同你一樣有著外國/內地/香港 經歷
我曾經見的都係完全相反 不敢講無你口中的人
但我見過的 基本上到處都是

不過我明白 人人的際遇不一 俾小朋友見識各方面的現實未必唔係好事

不過我對國內這種 送禮歪風道德 真係實在不太認同 感覺走關係比 能力更重要一樣

伯爵府

IloveJJ 發表於 19-11-26 15:06
深圳租樓目標那區呢?價錢大約多少?

要搵到學校先再附近搵屋租,所以都未開始搵屋。我都係求其在上Q房網sesrch車公廟站(深圳中心發展成熟社區),1萬蚊已經有2房600尺以上。

伯爵府

平平常常 發表於 19-11-26 15:21
最近剛好看到東莞松山湖(華為在松山湖有個R&D基地)這家學校,覺得有點意思,給大家參考。

任正非談話中 ...

謝謝

珍珠宮

lalang02 發表於 19-11-26 15:39
但我見過的 基本上到處都 ...

絕對明白,亦知道各人經歷有異,所以冇話對錯,只是大家分享。我都有唔少奇葩故事,碰瓷都試過2次
可能年紀大了,感覺沒有所謂嘅烏托邦,都是一個give & take。所以我一直覺得唔應該神化國內嘅一切,亦唔可以一刀砌話國產一定唔好。

曾經想過搬回香港方便照顧家人,但實實在在放不下國內的朋友、手足。我做高科,時常要打仗咁款,所以大家之間嘅關係都好似家人,連我屋企個阿姨(姐姐)都知道佢哋啲口味。攞咗2個香港offer,最後都係捨不得,所以繼續留低。

大宅

mizuho 發表於 19-11-26 16:27
絕對明白,亦知道各人經歷有異,所以冇話對錯,只是大家分享。我都有唔少奇葩故事,碰瓷都試過2次:igiveup ...

我承認國內的人比香港人更重情重義
無香港人個種冷漠 我最好的朋友都係老實上海人
我不認同係國內的制度 但並不是每個人都係質素差 我幸運遇上的人都做到朋友 但都見過為上位 出賣自己同 上年紀的老男人一齊 正正就係
你有關係就是黃道 哎 無奈

水晶宮

teambuilder 發表於 19-11-26 00:35
國內讀書唔差架,可以體驗社會主義生活,21世紀呢d國家買少見少。我d uncle 都唔建議我d小朋友第時讀中大, ...

讀到先講啦

大宅

lalang02 發表於 19-11-26 15:39
但我見過的 基本上到處都 ...

送禮呢個問題我都問過國內朋友,其實中小學係勁普遍,而且話有D課程要另收補習費先教你,但呢D係國內文化,如果接受到都冇問題

另外親人話國內學校英文冇香港咁好,所以佢地選擇去香港讀書,其中一個仲要係北京讀國際學校,轉到係香港分校讀

我個人覺得國內大學要小心選擇,因為唔係所有學校D課程受海外認可,例如技術移民時要求認証你個學位,如果唔承認就浪費時間去讀,呢個只係一個例子

最後,唔同地方讀書都有優點缺點,父母了解多D先可以選擇到適合既學校

禁止訪問

禁止訪問

大宅

小飯團仔 發表於 19-11-26 16:42
送禮呢個問題我都問過國內朋友,其實中小學係勁普遍,而且話有D課程要另收補習費先教你,但呢D係國內文化 ...

我覺得做老師咁樣唔太好囉
德育問題 會俾小朋友有錯誤認知
可以靠物質去討好人 走關係 走捷徑 等等
我見過契女老師 好容易就得到家長出錢買iphone 俾佢做禮 我真係覺得好誇張

但我明 接受到就可以 因為都係錢作怪

首頁

尾頁

跳至