自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

ada_fung 發表於 20-8-28 16:51
執一個企理D,少雜物響後面的位置比佢上堂就ok。
上堂時,其他人咪唔好講野咁大聲,唔好行去附近囉,咁樣 ...

其實我都係咁做,本來我張書檯後面係一堆九唔搭八又舊的傢俬,自zoom後我將書檯移去對住個新衣櫃,咁上zoom時咪好睇d羅。

我曾經諗過拉塊布響後面,辦法總比問題多。
希望每天開心渡過 ;-)

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實公屋裝修下..都可以好靚..

係FB成日都見...羡慕死我..
裝修得靚過私樓冇難道....

其實上堂..冇房咪冇房囉...
搵個位...背向牆...咪冇人睇到間屋係點囉...

用得黎上堂的..唔係NOTE就係TAB/PAD果D架啦...
又唔係大電腦搬唔郁...

有比較唔出奇....
但...又唔係真係乜大不了的問題...

男爵府

Zoom可以set背景圖,整張靚圖就搞掂喇

珍珠宮

帽子家族 發表於 20-8-28 16:37
朋友個仔今年中二,自從中一開zoom上堂,就話見到人地間屋又大又靚,而且同學有房佢自己就無,搞到阿媽好傷心。 ...

儲錢搬 不如裝修啦 裝得靚靚既 邊睇到係咪公屋

子爵府

帽子家族 發表於 20-8-28 16:37
朋友個仔今年中二,自從中一開zoom上堂,就話見到人地間屋又大又靚,而且同學有房佢自己就無,搞到阿媽好傷心。 ...

亞媽應該襯機教吓個仔價值觀依家嘢,再大啲出黎做野,仲多嘢同人比較,唔開心同自卑得幾多次吖

水晶宮

白玫瑰 發表於 20-8-28 20:51
幾大

升大三
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

用虛擬背景咪得囉
換個豪宅做背景

伯爵府

littlepieces 發表於 20-8-28 20:01
今時今日 啲細路係識架喇!
幾歲都識,何況咁大個

唔係個個小朋友都知公屋私樓分別㗎。
我女由出世都係住私樓,依家3年級,唔知公屋係咩,因為屋企人同身邊的人無提過有公屋呢一樣嘢。

同學仔應該有些住公屋嘅(我估),不過唔會比較住邊

男爵府

回覆 帽子家族 的帖子

凡事兩面睇,希望個細路有目標和動力,向私樓出發,都未嘗不是一件好事呢!

男爵府

傻太 發表於 20-8-28 18:24
唔係啩,果10年經濟都不太好,除咗03特別平,夠勇就可以買平d

00 01 02 03 當經濟唔好,
但 05 06 07 一定唔係差,
07恒指仲3萬點。

2000至2010 果10年 係香港近40年買樓最易果10年,
有埋95按,打份文員工都上到車,
真係無咩可能買唔到樓。

珍珠宮

回覆樓主:

可能以前大家都窮,冇咁大對比。而家D小朋友個個都富養,十幾年前,我補習見到四年級男仔會數自己旅行去過邊個國家,然後笑另一小朋友連海洋公園都未去過。我唔識教,放學佢爸爸pick up 佢我直接同佢爸爸說他睇低另一個小朋友

爸爸個頭dup 到落下巴

伯爵府

(sorry與主題無關)我見幾多媽媽話zoom時睇唔到背景,想問下你地既仔女係用notebook定ipad定desktop?定係仔女高小以上大隻啲可以擋住個鏡頭? 我小朋友5歲班上大部分應該用ipad,背景都望得幾清楚,所以有啲好奇。

另唔係間間學校都俾用virtual background架,因為用左有時想睇小朋友既功課係睇得唔清楚

男爵府

我又唔覺得住公屋有幾差.
去過呀女同學仔屋企(30+年樓齡公屋)裏面裝修得好靚,一啲都唔似公屋.反而我自己住私樓,買完已經冇錢裝修.屋企好舊,牆紙都係淘寶自己貼

大宅

唔教返佢有正確思維反而仲鼓勵佢咁樣諗嘢係啱...

伯爵府

回覆樓主:

現今小學生已經要同人比 ...

珍珠宮

回覆樓主:

我都會羨慕d人屋企有泳池有會所,不過唔緊要,我屋企隔離有公眾泳池,有大小運動場,有地區大會堂可以學野,有室內運動場,有2間健身室,有室內兒童遊樂場,有圖書館,大部分步行1-2分鐘距離,最遠都係行5分鐘,設施仲齊全過豪宅
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

2024年龍年勳章

Ritala2012 發表於 20-8-28 19:50
咪玩啦,我買咗20年餸啊,從來冇一個菜檔,魚檔老闆問過我住喺邊?私樓定公屋
...

但係香港唔係得你同你幫襯開的菜檔,同埋可能你比較 cool 所以唔想同你講甘多野。見到好多熟客同檔主都好熟,距地見得閒少人d都會傾計,好 friend.

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

住边度都無所謂,最緊要三餐一宿,先可以好好生活。最怕是租樓冇安全感。

珍珠宮

莫失莫忘 發表於 20-8-28 22:31
(sorry與主題無關)我見幾多媽媽話zoom時睇唔到背景,想問下你地既仔女係用notebook定ipad定desktop?定係 ...

我女用laptop,睇到亂七八糟既背景架 但我冇理咁多,想乾淨整齊自己都要郁手收拾下!
佢d同學勁有錢但冇人話過睇唔起佢,反而佢好多朋友,因為d同學覺得佢好nice又會幫助別人(d同學仔自己走來同我講架 做阿媽聽到真係好開心),交朋友的話,人格魅力比家庭背景重要!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

首頁

尾頁

跳至