自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

LekGirl 發表於 21-6-29 08:29
我同你一樣!有時大班人食飯,主要係見下面聚一聚。如果有唔啱食嘅放正喺前面,又唔想吓吓叫人幫自己夾d鍾 ...

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mother904 發表於 21-6-29 08:28
中式餸多數係圓碟,同一方向不會只有一舊兩舊餸,唔岩食一舊可以夾第二舊,但不飛象過河的原則是每碟都只夾 ...

水晶宮

joeyjoeycc 發表於 21-6-29 08:44
我奶奶嗰邊都係唔用公筷,有啲直頭“含“一“含“對筷子先夾,食魚就一定有隻鐵羹匙,跟住就“叉“到爛晒 ...
Same

水晶宮

回覆樓主:

叔仔一家都是唔理人,做節食飯個隻雞,兩公婆食左兩隻肶。如果食盆菜,個女鍾意食魚蛋,就俾個女食晒,很怕跟他們食飯。

子爵府

BK Milk勳章

Juniecat 發表於 21-6-29 01:14
原來咁多人唔明飛象過河嘅意思,以為只可夾面前嗰碟,重合理化鍾意邊件就夾邊件!
我男家嗰面就係呢D人,全 ...

我姑奶個仔都係咁,例如咕嚕肉,明明前面自己都有,但就夾空人地面前嗰啲,咁當然,我可以夾中間嗰啲既,都成二十歲,都係“含一含“筷子先夾,其實佢呀媽真係無教既,咁多年入屋都係唔叫人,早幾年我結婚,試過衝入黎新娘房話要去廁所,嗰時我換緊衫,好彩我姊妹即係㩒住度門,我姊妹即刻鬧佢,你唔入得黎,出面有廁所,你走入黎仲乜

水晶宮

MariaTsui 發表於 21-6-29 08:51
叔仔一家都是唔理人,做節食飯個隻雞,兩公婆食左兩隻肶。如果食盆菜,個女鍾意食魚蛋,就俾個女食晒,很怕 ...
真係大開眼界

唔理無人教未會咁囉,下下都夾自己鐘意果嚿佢地成家食晒喇

公爵府

我一直都係咁、同長輩食飯一定食近自己果邊+唔靚果D例如雞一定唔會食雞胸雞髀、因為長輩食、食食下會剩曬最靚果D、我6299成日叫我夾D肉、可能我細個時食慣咗骨變咗e+都係鍾意吮骨、習慣咗留最好嘅比人食!我細妹就一直教唔到、成碟餸了來了去、有一次我妹來我家食飯比我62偷偷同我講、你教下你細妹、佢咁樣出嚟好修家!我哋冇所謂⋯⋯

水晶宮

joeyjoeycc 發表於 21-6-29 08:52
我姑奶個仔都係咁,例如咕嚕肉,明明前面自己都有,但就夾空人地面前嗰啲,咁當然,我可以夾中間嗰啲既, ...

係囉,唔大嚿唔多肉都唔會夾....夾起少少原來咁少肉架又會放返低,同一碟餸夾2、3次.....最後都係飛過黎你度夾你面前果嚿

水晶宮

michelle071180 發表於 21-6-29 08:54
真係大開眼界

唔理無人教未會咁囉,下下都夾自己鐘意果嚿佢地成家食晒喇

有次我女想食雞肶,就是俾叔仔兩公婆食左,叫女食雞翼,又俾叔仔個女食左,最後唯有自己個女食其他。

公爵府

回覆 michelle071180 的帖子

細個阿爸教、教唔聽果晚冇飯食!真係成碗飯倒曬㗎!仲有筷子夾埋D飯都唔好發出聲音!一定要齊人先起筷!

子爵府

BK Milk勳章

michelle071180 發表於 21-6-29 08:57
係囉,唔大嚿唔多肉都唔會夾....夾起少少原來咁少肉架又會放返低,同一碟餸夾2、 ...

我當然唔會出聲啦,佢呀媽都唔覺得有問題,我出聲只會俾人覺得我奇怪,真係最肉酸係含一含對筷子先夾。

水晶宮

castle100 發表於 21-6-29 08:55
我一直都係咁、同長輩食飯一定食近自己果邊+唔靚果D例如雞一定唔會食雞胸雞髀、因為長輩食、食食下會剩曬最 ...
都係架,就算係話自己一家食飯無所謂,耐咗佢就會覺得唔係問題我係屋企一樣都係咁食架喇,食咗咁多年都係咁....但呢d行為出到去就唔得喇,真係睇到人地眼都凸埋

珍珠宮

睇同邊個食,分得好開...
同同事食,我好少夾食物,因為唔知人地鐘意食乜,得兩三件,人又7,8個以上... 淨多既,我會夾黎食.. . 唔會特登企起身夾人地嗰邊啲食物
同家人食飯,無咁拘謹,我唔會食哂所有美味食物,但都會夾啲自己喜歡既... 一家人一齊分
...
我媽媽會專登留低好美既俾孫食,所以啲孫有好野,都一定預埋婆婆,都係身教一種!

水晶宮

joeyjoeycc 發表於 21-6-29 09:01
我當然唔會出聲啦,佢呀媽都唔覺得有問題,我出聲只會俾人覺得我奇怪,真係最肉酸係含一含對筷子先夾。
...
我都費事再厚多士,真係人地亞媽唔教唔同我同佢教?我費事比人話....都係佢地一家受返,果個所謂小朋友將來都係佢受返

珍珠宮

birdbird 發表於 21-6-28 22:47
點解唔用公筷呀?

用公筷同飛象過河夾餸,喺兩樣嘢嚟(衛生同禮貌既問題)。

你咁講:即只要用公筷,就可以盡情飛象過河,盡情摷餸,簡自己中意食個舊?!

水晶宮

crazypaper 發表於 21-6-29 09:03
睇同邊個食,分得好開...
同同事食,我好少夾食物,因為唔知人地鐘意食乜,得兩三件,人又7,8個以上... 淨 ...
無錯吖.....到而家我都係留最好味既野比亞仔,食到最後一嚿佢都會問媽咪你食唔食呀?不過多數都係比埋佢

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

michelle071180 發表於 21-6-28 23:01

係囉,我既意思就係咁.....好多人都唔明飛象過河係 ...
根本而家現代人的父母都唔會教呢啲, 因為父母都唔識, 點教呢?, 只會教仔女執輸行頭慘過敗家

唔會再有人留雞脾比長輩, 佢地只會話你老土。可能唔係唔識係唔想做, 唔想蝕比你囉

結論係: 我做好自己, 管好仔女就算, 唔會理人, 眼觀鼻, 鼻觀耳, 耳觀心, 難得清靜。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

我都有姻親屋企人係咁,去到大學,甚至結咗婚,有仔女,都改唔到呢個習慣。

水晶宮

畀面勳章

michelle071180 發表於 21-6-29 09:04
我都費事再厚多士,真係人地亞媽唔教唔同我同佢教?我費事比人話....都係佢地一家受返,果個所謂小朋友將來 ...

細細個父母就教出外食飯,唔好揀餸有邊嚿食邊嚿,屋企唔係無得食,鍾意食嘅自己屋企煮食到夠。

依家雞真係咁貴咩,個個圍繞喺隻雞度??

大宅

回覆 Mrs.Chan 的帖子

最曾啲人撩黎撩去

首頁

尾頁

跳至