自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

真係替今屆班考生擔心,希望佢哋順順利利能如期開考。

珍珠宮

過份,唔通論點係躺平同清零?
呢啲點比粉呀

大宅

kittylam 發表於 22-3-5 13:14
努力發聲,打電話去教育局,寫信比議員,未必有用只可以儘力 。

教育局打唔通,梁美芬同鄧飛在Facebook 留咗言,仲有冇建議

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Superwoman 發表於 22-3-5 16:35
教育局打唔通,梁美芬同鄧飛在Facebook 留咗言,仲有冇建議

,可以做嘅做咗,結果係點唔係我哋控制,有個咁嘅政府,好憤怒又無奈

大宅

kittylam 發表於 22-3-5 16:40
唉 ,可以做嘅做咗,結果係點唔係我哋控制,有個咁嘅政府,好憤怒又無奈 !
...

我會不斷咁send希望可以幫到佢哋,教育局局長的政務助理都中招,好多高官秘書都中招,司機又中招,咁高中招率令人好擔心。

珍珠宮

Superwoman 發表於 22-3-5 17:03
我會不斷咁send希望可以幫到佢哋,教育局局長的政務助理都中招,好多高官秘書都中招,司機又中招,咁高中 ...

可以聯絡下學校,我諗band1學校都會覺得唔公平,由學校反應力量比家長大。

大宅

hellokitty2002 發表於 22-3-5 14:49
3年高中嘅努力. 唔通真係咁樣就唔比佢地考?
考文憑試已經好大壓力.
究竟政府和考評局有冇認真考慮點樣去 ...

係咪已落實?定密切接觸者仲左都唔考得?
:-D :-?

男爵府

traeh 發表於 22-3-5 12:33
但DSE無guarantee 4月開考,考評局已出咗plan A五月同plan B六月開考方案,一延期,你朋友個女就有機會計 ...

中左有12星期抗體,相等於3個月,如果5、6月考都cover到

子爵府

kittylam 發表於 22-3-5 14:59
唔比考,用學校評分最高得都係5 ,點唔迫死班尖子考生 ?
...

其實公平唔單尖子無**,有啲校本評核比分有機會bias, band1尾學生發力,band2學生band3學校比band1學校因跟全校學生成績而被拉低了,好多好多,我囡學校考mock第一天考完有職員學生中咗第二天叫學生唔好番學,跟住又話改為網上考,有同學無printer要揾手抄試卷考,點考呀大佬,如真系跟學校成績評核,真系暈!

子爵府

Kitty1230 發表於 22-3-5 18:07
中左有12星期抗體,相等於3個月,如果5、6月考都cover到

想考試啫而家真人好煩好頭痛,第一關...唔跟政府疫苗通行證打晒針又驚到時唔比入試場,考試局到而家都講唔到比學生聽唔跟疫苗通行證時間表打針可唔可以入試場,突然改咗都打唔切!入到又到第二關...self test一條線先比入,到第三關自求多福唔好中第二天又要考試!今屆dse生真系壓力大到爆

男爵府

其實考試時帶哂口罩,中六生應該打哂針,點解要佢地臨考做快測,而唔係好似入商場,甚至食肆(仲高危),打哂針就入得?

珍珠宮

ychan^ 發表於 22-3-5 19:50
其實公平唔單尖子無**,有啲校本評核比分有機會bias, band1尾學生發力,band2學生band3學校比band1學校因 ...

係對全部考生都有影響,差別大與小,其實規定學生用n95,kf94,kn95高防護口罩,座位距離遠d,考場內不得除口罩已經可以。
而家係冇一個絕對安全唔會感染嘅地方,屋企都唔係絕對安全,咁安排一定安全過食市同搭公共交通工具,出街隨時都會遇見有人除口罩吐口水或食煙

子爵府

ahmi 發表於 22-3-5 20:09
其實考試時帶哂口罩,中六生應該打哂針,點解要佢地臨考做快測,而唔係好似入商場,甚至食肆(仲高危),打 ...
本身佢哋已經好大壓力, 仲要臨入去之前做個快測又有一堆壓力, 佢哋又唔係運動員, 平時都冇 訓練 平衡心理 狀態 ~灰~

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

每一區都有社區會堂或者搵小學校舍做後備考場,比啲陽性考生去考試囉!唔比佢哋考真係冇天理

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我相信肯定有確診者繼續出街,就算困喺屋企都有機會中,所以唔俾考試完全係荒謬,除非政府本身做得好好,否則佢憑乜嘢剝奪左考生個考試權,政府要佢哋打針,佢哋又已經打咗,到底要玩佢哋玩到幾時。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

好媽媽勳章

政府抗疫失敗, 要考生負責,真係冇天理!

珍珠宮

TSZWING 發表於 22-3-5 21:27
每一區都有社區會堂或者搵小學校舍做後備考場,比啲陽性考生去考試囉!唔比佢哋考真係冇天理
...

學生十幾歲人仔,用十幾年讀書就係為咗入大學,而家話唔畀佢哋考試,簡直凌遲緊班社會未來,一個政府居然對學生下手,仲要係毀滅式,天理不容

珍珠宮

真係好難唔會咁唸。只有中佐一次,先可以確保考試期間唔中 好慘啊!

子爵府

kittylam 發表於 22-3-5 21:00
係對全部考生都有影響,差別大與小,其實規定學生用n95,kf94,kn95高防護口罩,座位距離遠d,考場內不得 ...

絕對系啦。而家就算中招政府都系做家居隔離,無病同染病者困獸鬥嗰10日8日,我識人全部成年一家4口,做足帶口罩(都系帶1個), 消素酒精漂白水,其他人都無被傳染到病。考試都系嗰幾鐘啫,隔離染病考生去隔離課室考試都唔比!又或者比佢哋補考用後備試卷考啦!

男爵府

Bloomberg 發表於 22-3-5 10:05
中咗唔一定有病徵囉!

咁中咗又好病果啲點?
駛唔駛又再細分無病徵可應考同好病唔考得?

首頁

尾頁

跳至