自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

Fatima_melanie 發表於 24-3-6 21:31
其實唔係,若婚姻無裂痕,第三者跟本插足唔到,起碼我身邊認識的已婚男女本來都係正經人家,同異性保持恰 ...

睇晒你嘅分享,你將你爸出軌合理化,理由係阿媽無做好老婆角色,唔煮飯...人無完美,既然你爸結婚後先發現你媽唔識煮飯咪離婚囉,想搵過其他女人無問題,但前題係先離婚,唔係大條道理去背叛婚姻,一樣還一樣,你爸點都係錯嗰個,唔好將其合理化,你媽唔完美有缺點係事實,人邊有完美,你爸識佢前唔知佢缺點咩?
你媽選擇離婚無話啱定錯,人人唔同,未經他人苦莫勸他人善。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章

aidan08 發表於 24-3-7 00:46
其實你呢個論點,我成日覺得,唔多唔少係D出軌男女馬後炮,合理化自己不忠嘅一堆籍口。一段關係,即使係朋 ...

侯爵府

Fatima_melanie 發表於 24-3-6 15:32
長大後我開始多角度反思父母當年的事,劇中黎燕珊對陳自瑤講得啱,女兒係唔會原諒堅持離婚的妳。幾十年婚 ...

睇你呢段自白,有個疑問,點解你咁了解你爸爸出軌的原因?係你自己諗,定係你爸爸同你剖白過?

睇完你呢段文字,我諗起自己的家庭背景。

我爸爸做生意,屋企環境幾好。而我媽就有少少似你口中形容的母親。不過,我媽唔係不修邊幅,佢好貪靚,呢個唔多唔少都係佢嫁比我老豆的本錢。其他嘢,例如以唔識煮飯,不解溫柔自居都係同你媽一樣。我媽仲要係一嫁已經無做嘢,人生從那時起可以自然醒,有工人代理家務,湊仔。

你爸環境好,想晚晚有飯食,點解唔請個工人?
你媽性格,婚前不是這樣嗎?
如果你媽全心只想搵人養,咁點解仲去返工?

我爸爸都試過出軌,我媽選擇原諒。

比起選擇離婚,我媽唔係更似唔捨得有長期飯票而去忍嗎?

以上問題,只係出於好奇,點解你會對你媽嘅睇法咁負面。我內心完全無諗過我媽係因為唔捨得長期飯票而選擇唔離婚。我D問題,唔知會唔會令你反思一下。咁啱我就係一個家庭環境相似,而母親被背叛無選擇離婚的孩子。

我媽有個朋友,小朋友幾歲同老公離婚,佢無要小朋友,從此以後仲要完全斷絕來往,當無生過。

你媽媽離婚後選擇帶住你嗎?有冇再婚?一路帶住你,一個女人都唔容易,如果無再婚,咁佢想搵人養呢點,咪好失敗?如果真係想搵人養,唔離婚會唔會更正常?

我婚禮上都有多謝我媽,佢對維繫家庭的付出。而講真,我媽事實係一個幾懶嘅人,教養照顧小朋友都唔係算好用心。不過,我仍然感受到佢愛我,同埋當日被背叛的痛。

我同我爸關係都好好。我最欣賞佢從來無為當年出軌找籍口。佢要算在我媽頭上的話,其實好輕易。

男爵府

snow.white 發表於 24-3-5 19:48
係TVB有冇其他靚女可以演到呢個角色呢?又要同謙謙襯。何依婷?陳星妤?
...

我諗反骨琪,蔣家雯都岩做,但另一邊又要配羅天宇,就無咩CP 感,因為係馬子仁同馬子妮

侯爵府

分明搶人老公喎。

大宅

咩叫敢愛敢限?咁有冇唔敢愛唔敢限?

子爵府

aidan08 發表於 24-3-6 19:55
男同女本質上就係好大分別,根本無可能平等,事事兩者撈埋講,其實係好唔現實。

就正如老婆如果結咗婚唔 ...

冇嘢係冇可能,
而家唔係封建時代,
男女平等好正常。

正正就係呢啲舊式思想,
仍存在現今社會,
令到男性有藉口出軌⋯⋯

另外,人類本質唔會一直不變,
係會因環境、社會制度而進化。

再唔係遠古時代
男耕女織……..

侯爵府

siufans 發表於 24-3-7 09:52
冇嘢係冇可能,
而家唔係封建時代,
男女平等好正常。

男女平等係某D人理想啫,唔講有冇可能,至少而家點進步都唔係平等。男同女本質上就係有好大分別,講平等其實無視咗現實。正如貓同狗會唔會平等?狗要散步,貓根本唔需要,逼隻貓去日日散步或要隻狗無得散步,都係唔現實。

如果有睇我上面的comment, 你會發現我唔係贊成出軌,我嘅觀點係,對出軌呢件事,如果明白男女有別,處理方法會比較理智。

子爵府

aidan08 發表於 24-3-7 10:09
男女平等係某D人理想啫,唔講有冇可能,至少而家點進步都唔係平等。男同女本質上就係有好大分別,講平等其 ...
人類本質唔會一直不變,

再唔係遠古時代
男耕女織……..

你舉的例子不是人類本質
而是動物本質

侯爵府

siufans 發表於 24-3-7 10:17
人類本質唔會一直不變,

人係動物,有動物本質,社會點變,先天嘅本質仍然存在。身體構造,心理特質,基因都會流傳。

你可以選擇無視呢D本質,但咁可能會阻礙你去理解男女關係。俗D講,即係唔化,人可以唔化,可以理想主義,可以強求平等,只係自己會辛苦D。

伯爵府

cecelc 發表於 24-3-5 16:15
總之人地有老婆,自己就應該避忌啦。

同意

子爵府

aidan08 發表於 24-3-7 10:21
人係動物,有動物本質,社會點變,先天嘅本質仍然存在。身體構造,心理特質,基因都會流傳。

你可以選擇 ...

公平原則之下

你亦可以選擇堅守呢D本質,
去優化出軌行為。

俗D講,即係搵藉口去原諒對方,
美其名令自己好過D。
在別人眼中
其實用本質去解說,
真係好自欺欺人⋯⋯
活得好辛苦

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

老公同小三都有責任,大陸好多雞湯影片成日都提住既邊界感,出軌男一定冇,否則外面女人如何插足都唔會出事,要怪就要先怪老公後怪小三破壞家庭。明知對方家庭出現裂縫,真係關心就建議人地去婚輔啦,真係真心鍾意左對方咪等人地走到離婚之後先一齊囉,有咁急咩?等唔到咩?
女人為難女人,真係難聽,邊個為難邊個先?針唔吉到肉唔知痛,雖然我被未吉過,但我會有同理心先

piggy0101    發表於 24-3-7 15:56

翡翠宮

畀面勳章

敢愛敢恨同搶人老公不矛盾
日日是好日

水晶宮

佢咪唔諗人哋囉,調轉係佢個老公被其他女人咁關心會點呢

水晶宮

rabbit_liz 發表於 24-3-5 16:14
咁講真佢一開頭又真係冇做D咩, 只係關心下個男人
最後又係老公做左主動先一齊左...
你地點睇?

佢主動獻身仲唔係賤

侯爵府

siufans 發表於 24-3-7 14:12
公平原則之下

你亦可以選擇堅守呢D本質,

呢D本質無得話堅唔堅守,係內在咁影響每一個人。就正如你無得選擇係男定女一樣。

執著公平,何嘗唔係自欺欺人?年紀大咗,就知道呢個世界從來都無公平,呢個係現實。

原唔原諒根本唔係重點,每個個案都不同。原諒同唔原諒嘅原因都不盡相同,兩者都有人有好結果,有人結局不如人意。另一半出軌,原唔原諒都係件痛苦嘅事,係睇自己點去消化件事,點去處理問題。

珍珠宮

rabbit_liz 發表於 24-3-5 16:14
咁講真佢一開頭又真係冇做D咩, 只係關心下個男人
最後又係老公做左主動先一齊左...
你地點睇?

瓜田李下,佢有做主動勾引男,男已經講咗幾次叫停

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

帶埋男人上屋企, 仲話無做啲咩? 拎雞蛋話整早餐, 捱埋去男人心口, 叫人上馬, 引導男人同自己咩喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實一個負責任嘅人夫根本唔會咁樣容許有上單身女人屋企嘅機會,仲要係明知個女人咁主動! 根本係默許出事! 多情係天性,專一係選擇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊