夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 等運到 於 10-7-31 15:32 發表

樓主講左幾次離婚~~! 初初都話肯比錢樓主, 但而家又死唔肯比話唔會離婚!
唔肯離又唔解決同29件事, 你話系咪擺明要做齊人!

我反而係怕樓主老公,一味拖到BB出世,想睇睇邊個生到"仔"再作決定!咁就想落都無得落,樓主,要快D決定嘞!!!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 醜樣豬 於 10-7-31 18:41 發表

我反而係怕樓主老公,一味拖到BB出世,想睇睇邊個生到"仔"再作決定!咁就想落都無得落,樓主,要快D決定嘞!!!

就系連樓主都唔知佢老公想點, 所以乜都假, 錢到為首~~!

樓主, 我地咁緊張有原因咖, 或者我分享下我朋友個case

我朋友同佢老公係青梅足馬來, 佢地讀完書出來做野幾年, 佢男友同佢講想創業做生意, 咁我朋友就將佢自己辛辛苦苦儲返來ge廿萬比佢男友做生意, 同我朋友講,將來如果有好日子, 佢一定會好好照顧佢!好la....

捱左幾年....點知又真系比佢做起左wor, 愈揾愈多! 事業穏定, 有車有樓, 就娶我朋友la, 佢男友好識做, 對我朋友好好, 佢將所有車樓, 錢都放我朋友一個人名啫!我朋友就一心唸住收成, 當日付出總算值得, 結婚後佢就辭左份工唔做野,享下夫福..

點知系結婚前一個星期, 我朋友系架車到揾到個安全套!佢就問佢男友, 佢男友就一定系揾藉口呃我朋友la(如系朋友之頪..) , 我朋友唯有相信佢,加上仲有一個星期佢地就結婚, 唔通取消咩!

結婚半年後...比我朋友發現原來佢老公真系有女人, 個女人系台灣妹來~!佢地成日為左件事嘈!佢老公就呃佢會同女人斷, 我朋友就以為佢老公冇再同個台灣妹一齊, 唸住同老公生bb, 一來以為咁可以綁住個老公, 等佢定性d..
點知到佢真系有左, 又發現個台灣29又有左, 喊到我朋友死...

我朋友唔捨得離婚, 因為佢話當日佢付出左咁多至有今日, 唔甘心冇左個老公,,
有次佢揾唔到老公打去比個29, 比個29寸佢
" 你知唔知你老公當你系乜丫!2500 ja! 2500系乜丫, 咪工人lo~!!唔該你揾盤水照下自己個樣la, 你老公唔愛你, 霸住個名份有乜用!!!! "

我朋友又打比我地班姐妹喊, 我地就叫佢, 咩都唔好理, 而家趁你同老公關系未惡劣前, 快d cap晒佢d錢先!

唉..我朋友蠢到不但冇咁做, 仲同佢老公講我地咁教佢wor! 佢老公嬲到第二日打比我另一個朋友鬧佢多管閒事, 教壞佢老婆wor!! 之後最慘系一星期後, 我朋友老公去揾律師將原來只有佢老婆一個人名ge野..車..樓..股票..加返晒自己個名! 仲對我朋友d錢渣得好緊tim!!
你話男人變起上來幾得人驚...
我朋友又打比我地又喊..又呻...我地都冇咁好氣lo
想幫你你又唔聽, 而家搞成咁真系攞來...

之後我地就冇再聯絡, 最近聽另一個朋友講, 佢老公個29生左第二件, 但個男人系出邊已經唔只一個女人....而佢老婆就要忍,但個樣好殘...
我朋友佢咩都唔識,又依賴 想走好難, 但我相信樓主你唔同, 你比佢有能力本事, 所以無論如何你都要保障左自己先, 而且唔好同你c6講咁多你d野丫

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Janet915 於 10-7-31 16:22 發表

佢不是齊人,佢想做情聖,一尾拖住,樓主仲未捨得個賤男,我哋都比咗意見她,她都未決定點做,樓主下定決心離開佢狠心啲,這世界不是得佢一個男人.放生自己好過.你話呢! ...

唉,好難講既...我地旁觀者話離婚離婚講得好易...但係如果俾我係樓主都可能唔捨得...自己辛辛苦苦經營既感情,家,公司,就咁就要拱手讓人!!

可唔可以講得明d,嘈一次勁既~話有29就冇我...咁樣呀?

如果佢再要一拖二,就告佢通姦,離婚~~分佢身家,唔好話俾多幾百萬你,而家係要佢一半呀!!:;pppp: 再加埋心靈受創既賠償tim丫多謝晒~~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 onehundred 於 10-7-31 17:22 發表
我覺得你吾好再為去定留,這個問題上花時間了,不如想法子拆散佢地重好,到時候先再諗,點解我會這麼說,因為你話離婚後,可以整到佢公司冇一半生意,倒不如現在就下手,忍心d,整到佢破產,到時佢冇晒錢重周身債,我諗個29第一 ...

但如果自己仲留係佢身邊既話點解要咁做呢??咁咪即係整沉自己隻艇??呢個係要做,就係要離左婚先做~如果唔離婚,就咁去搵計生辦就ok啦~個29冇bb冇咁難纏...

如果係想老公醒既話,你講既野都係一定要做...不過係搞左離婚,分佢一半身家之後先做~~等老公29走左,老公醒左肯返轉頭之後,兩老婆都唔會乜都冇晒~~用一半身家換返個老公...值得!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 unicath 於 10-7-31 19:46 發表

但如果自己仲留係佢身邊既話點解要咁做呢??咁咪即係整沉自己隻艇??呢個係要做,就係要離左婚先做~如果唔離婚,就咁去搵計生辦就ok啦~個29冇bb冇咁難纏...

如果係想老公醒既話,你講既野都係一定要做...不過係搞左離婚 ...

好同意!!
我都認為系咁

禁止訪問

大宅

唔好傻啦, 1. 個c6唔會比錢你架
2. 你想分佢一半身家, 想下好喇. 要揾lawywe打, 一大半入左lawyer袋就真, 而家只宜苦肉計, 打悲情牌, 同c6講好需要安全感, 千其唔好激動, 就計真係唔要bb都唔好c6講 bb方面真係諗清楚呀. 一世嫁. 不過如果我係樓主我真係唔會幫佢生仔. 1. 咁後生, 可以認過個好既. 2. 可以有自己生活, 重頭黎過...唔使再同佢有任何接觸..

複式洋房

樓主:

現在你不能優柔寡斷:

(1) 不要divorce住, 要看長遠點, 不要中29計

(2) 最慘的是:你c6一時對你好, 一時又傷害你. 所以你要先"死心", 不對他有期望. 但暫時不要divorce 住, 看定d先

(3) $$$$$$ - 一定要先要, 人心隔肚皮, 正如以前你不會想到他有29???現在不要將來他可能改變主意. Talk is cheap. Action speaks louder than word. Ask him to act, not just talk.

(4) 請私家偵探 - 查個女人個底. 現在你知得太少, 如何打這埸扙?? (btw, there was a case that finally the private detector found out that the 29 has other men, so the c6 left the woman)

先掌握資料, "草" 多點本錢($$$), 再算下一步.

複式洋房

想想下你老公會唔會想拖住你, 趁呢段時間將佢D錢掉走, 你最好CHECK下佢D財務,同搵定私家偵探搜羅下佢包29既証明, 到時如果離婚你都可以要求法官分佢多D身家.

我有個朋友既朋友, 兩公婆50幾60, 佢老婆一路容忍佢老公十幾年, 到上年開始反面,佢將個衰老公D野(之前搜羅既野)比法官睇, 個女人可以攞個衰人80%身家.

你快D去做定呢D野.

重有你唔好唔要個BB, 佢可能係你既人生目標. TAKE CARE

大宅

沒錯..事實上一個人的行為好多時都因應客觀環境因素而左右自己決定的, 佢唔肯同你離婚, 原因很多, 我不排除你老公仍愛你, 不過亦有可能因為佢顧慮太多, 例如若離婚, 你老公是否能面對到所有朋友親戚父母?

你需要陪佢去應酬嗎?如果離婚, 不講樣先,佢拖住一個冇自識未見過世面連英文也不懂的大陸女人去應酬會不會獻醜什至會出洋相呢? 你走了,或許對他來講很麻煩, 公司裡的事需要作出大改變嗎?
你比29的優勢是..在工作上你絶對和老公有共同話題,你熟識公司運作, 人際網絡,公事上你可給予意見 你們之間已有默契.. , 佢又怎捨得你離開..

你絶對在事業上可幫到佢, 但可能唔係佢心目中老婆, 29可能懂打理家務, 較温柔又善解人意, 就是因為29什么都不曉, 無你咁強..男人都希望有一個在事業上幫到自己女人, 亦希望有一個能服侍到自己女人, 但世上無兩全其美
齊人之福唔係個個都有本事受得起的

所以你都要客觀地去分析,佢現在什么心態你不用費神理解, 因為現在主導權系你到, 不要因你老公行為左右你的思維, 不要對他存有任何期望, 這一切只會阻礙你

原帖由 pebblestone 於 10-8-1 02:08 發表
樓主:

現在你不能優柔寡斷:

(1) 不要divorce住, 要看長遠點, 不要中29計

(2) 最慘的是:你c6一時對你好, 一時又傷害你. 所以你要先"死心", 不對他有期望. 但暫時不要divorce 住, 看定d先

(3) $$$$$$ - 一定要先 ...

翡翠宮

畀面勳章

我都贊成先拎錢,後諗離婚。可唔可以同你c6講,想你唔離婚就要俾一筆錢你,你而家冇安全感,驚29同佢bb會分左你同bb既資源,所以要先拎錢,表示佢仲關顧你兩母子既誠意?

而家唔離,你可以慢慢部署日後,將來再慢慢諗。

複式洋房

好多大陸女人都係甘咩都唔識, 但男人最重要係果d女人係床上表現,唔係要咩都識既女人.加上樓主既老公唔見得係好有內涵既人,佢同出去滾既膚淺男人一樣, 都係唔可以原諒. 總之不忠便是不忠, 偷食既男人無可能係被迫的.

大宅

樓主,我覺得 你老公好過份

自己衰左...同29d野仲同你講?
個29話個bb冇你果個甘幸福,點解你老公可以同你講,佢想你一齊同情佢定比你知你幸福過佢甘就得....唔洗同佢離婚

呢件事已經好hurt你,個c6仲講甘多...傻0家?

佢好唔顧你感受

又同你講個29大肚冇人冇物,甘點呀???佢羅黎賤.

睇到都激氣

搵私家精探查下先,話唔定,查到個29仲有第2個男人.

你99咩情況之下見過29呀?29甘叻,第時生左個孫出黎又博同情,甘到時會點呀?你99會唔會心軟呀?

之前老公又話唔鐘意小朋友,甘又會比個29大肚?以前呢又可以叫你落仔?佢唔會因為29大肚,所以想保償你先比你大肚呀?

29個肚4個月啦,知唔知係仔定女?

如果你忍到個老公,又忍唔忍到你個bb第時唔知多左個家姐定呀哥?

真係好混亂

珍珠宮

樓主,你點呀?好擔心你,..

你有乜打算?真係鄧你辛苦...唔離婚又合晒你老公心意可坐享齊人, 離婚又益左29!
你老公唔係講好左唔比29來香港咩!
個29捨得瀾返上去未呀!你老公都信唔過,唔係唸住唔比$$ 你,就可以阻止你離婚下o麻:;pppp:

大宅

樓主你點呀!這兩天唔見你回覆.

洋房

很多謝你們的關心!!!

呢兩日好忙, 所以冇上嚟回覆, 和他不是太好, 但昨日經過奶奶的勸解, 我們昨日都出了去拍成日拖, 但到夜晚他話去按摩(我幫他做booking, 我有了bb費時陪他去), 結果又俾我知道他沒有去. 但我沒有踢爆他, 因我不想又鬧交.

我現在返公司幫返手, 但我不會辛苦自己, 睡醒才回公司, 我現在的大前提都是不會要我bb受委屈, 我不會俾個二奶女(我睇過老公的sms, 所以知道她那個一定是女)幸福過我個bb

希望我會捱得到

原帖由 Janet915 於 10-8-2 14:39 發表
樓主你點呀!這兩天唔見你回覆.

大宅

支持你
點都唔好將原本應該屬於自己個BB嘅嘢,俾個29女蠶食鯨吞

原帖由 C9010275 於 10-8-2 16:50 發表
很多謝你們的關心!!!

呢兩日好忙, 所以冇上嚟回覆, 和他不是太好, 但昨日經過奶奶的勸解, 我們昨日都出了去拍成日拖, 但到夜晚他話去按摩(我幫他做booking, 我有了bb費時陪他去), 結果又俾我知道他沒有去. 但我沒有 ...

男爵府

樓主點都好,自己同 bb 最緊要,一定要做自己開心嘅事,第日 bb 先易揍架 你c6 成日去搵個女人都比你知道,唔知係你 check 佢定佢太低能,但比你 check 到你會唔開心的,將心思擺在自己身上,慢慢放棄對 c6 嘅愛,將呢份愛放係自己同 bb 身上吖,阿 b 比你嘅快樂,係 c6 以前同以後都比唔到你架。

大宅

原帖由 C9010275 於 10-8-2 16:50 發表
很多謝你們的關心!!!

呢兩日好忙, 所以冇上嚟回覆, 和他不是太好, 但昨日經過奶奶的勸解, 我們昨日都出了去拍成日拖, 但到夜晚他話去按摩(我幫他做booking, 我有了bb費時陪他去), 結果又俾我知道他沒有去. 但我沒有 ...

佢要這樣做你都無辦法,記住你要開心啲,想住bb多啲,做個靚靚媽咪,有時間去bb展看下bb用品啦,

翡翠宮

我建議你唔好再花精神同時間再去check佢,反正你知道佢都係呃你,即使佢唔係講大話,佢都好難再得到你的信任,既然係咁check黎都係令自己唔開心~~~

總之,你老公講乜你就當係真既,唔需要再考究佢係真係假~~~

我覺得你目前最緊要唔好再比隻賤二奶令你唔開心,因為佢根本乜野都唔係,佢無資格令你唔開心,你成日留意佢d野亦都只係枱舉左佢,佢呢d搶人老公的狐狸精你根本唔需要當佢係人,破壞人地家庭咁折墮的野都做得出,佢小心生仔無xx,佢個係仔又好係女又好,總之就係野仔,佢阿媽始終都係狐狸精,呢個係唔會改變的事實,除非你離婚比機會佢坐你個位~~~

即使佢將來生左,佢個小朋友永遠都唔會得到幸福,因為佢係二奶仔~~~

不過,我想問下你奶奶知唔知道隻賤二奶有左bb???佢有無表態接唔接受個bb???如果將來隻賤野生左,你老公會唔會帶個bb比你奶奶睇???

你知喇!!!
有時老人家的野一見到粒孫就乜野都唔記得哂架喇!!!

首頁

尾頁

跳至