自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

無人話要一起要起夠全港市民住架嘛。亦唔係個個合資格or鍾意住。你睇下自居屋係70s推出以黎,唔係因為97時嘅泡沫經濟,89民運。樓市有無因建居屋而大跌?
原帖由 kitmantsoi 於 10-10-25 06:09 發表
智力題: 復推居屋, 後果會係?
A. 樓價暴跌, 大量負資產, 栽員
B. 安居樂業, 人人有屋住, 年年有人工加

大宅

醒目開學勳章 環保接龍勳章

香港嘅男仔好慘!
冇樓香港d女仔真係唔house架!

大宅

原帖由 均均媽 於 10-10-24 16:34 發表
雖然而家樓市升到冇譜,薪金追唔上,但d人冇理由旨意政府幫:;pppp: no pain,no gain,出黎工作就要儲蓄,我知有人儲埋咁多年嘅利是錢巳夠俾首期(當然係二手樓,冇超豪會所)做人冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽,家陣d後生又要住得豪,又要 ...

好勁呀你. 23歲就有兩層供完既樓. 佩服佩服!! 係唔係嘉湖山莊呢? 我都好想知7年內點可以供完二百幾三百萬呀?

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我都贊成要起返d居屋, 唔洗去到8萬5一年咁誇張, 但起碼有適當既數量, 咁公屋居民將來有能力先可以有自己既物業.

不過就算有居屋都要d人肯儲錢先得, 連2-30萬首期都無既, 點學人講買樓呢?

原帖由 我愛Corina 於 10-10-25 15:47 發表
無人話要一起要起夠全港市民住架嘛。亦唔係個個合資格or鍾意住。你睇下自居屋係70s推出以黎,唔係因為97時嘅泡沫經濟,89民運。樓市有無因建居屋而大跌? ...

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

2-30萬都拎唔出又想買樓果d人,叫佢儲夠先黎講。要怨政府,不如怨自己唔跟個有錢老豆出世。
原帖由 WChan 於 10-10-25 09:17 發表
我都贊成要起返d居屋, 唔洗去到8萬5一年咁誇張, 但起碼有適當既數量, 咁公屋居民將來有能力先可以有自己既物業.

不過就算有居屋都要d人肯儲錢先得, 連2-30萬首期都無既, 點學人講買樓呢?

...

子爵府

咁你生仔前有冇諗清楚?
原帖由 susi1024169 於 10-10-25 12:57 發表
呢度D人成日淨係識叫下一代,慳d,努力D,儲錢,我真係覺得談何容易囉~
我唔係話呻D咩,我只係覺得好多人既工都係唔比人炒,公司唔汁粒已經偷笑,仲話升職加人工?我C6,近幾年做左都係5份工,有4份既公司已經汁左粒,呢一份,做 ...

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 WChan 於 10-10-23 22:43 發表
我好記得幾年前好多人鬧董伯伯既8萬5, 亦都話首置累到佢地變負資產, 其實每一種計畫都要睇TIMING啱唔啱, 既然以前出現過問題, 咁政府推一D改善左既方案唔係會更好咩? 起碼呢個置安心計畫有幾年時間比D大家考慮清楚同 ...

我都好記得,97時又係樓價好貴,人人話買唔到樓,又話無屋住,講到好似人人要瞓街咁,又要政府資助,又要起居屋,所以推出了首罝,董伯伯就話起8萬5,點知樓價一趺,又罵首置累市民變負資產,又話政府騙人買樓,又話政府出居屋是與民爭利,我仲記得好似有人遊行要求停止建居屋,有些所謂學者仲話居屋已經過時,社會已經不需要屋居。今日終於見識到什麼叫做今日的我打倒昨日的我。
題外話,係咪我年紀大過了時? 而家女仔拍拖唔係因為愛對方的嗎?點解無樓就唔嫁??我有好多朋友結婚時係無樓的,後來兩公婆慢慢儲錢買樓的,我同老公結婚時係同老爺奶奶住的。

禁止訪問

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

為樓死為樓亡為樓放得落張彈弓床
少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我相信好多bk既媽咪係工作上都有機會接觸到年青人, 自己親朋戚友中都可能有年青人, 如果話完全唔理解現況我就唔認同, 同一個經濟環境係大家都面對緊.

上面都舉左幾個例子, 唔係所有年青人都買唔到樓, 我d同事都買到, 只係人地係屈就d, 住細d住遠d, 亦會揀時間買樓, 唔會係最高峰嚟買樓, 咁梗係買唔到啦, 樓市有高低潮, 總會有低既時候.

原帖由 mrsright 於 10-10-25 21:43 發表
其實點講都無用, 因為都幾多bk媽, 其實都經歷過以前艱苦時期, 捱過, 辛苦過.

所以覺得, 而家後生買樓捱吓辛苦吓, 係正常. 可以講, 有d都已經係公司中層, 或者有樓供緊.

但係似乎唔多人真係了解而家年青一代面對既 ...

子爵府

2024年龍年勳章

原帖由 WChan 於 10-10-25 17:17 發表

...

有好多後生仔何止2-30萬首期都無, 直情係2-3萬儲蓄都無個d已經大大聲聲話要買樓.

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

原帖由 claudia 於 10-10-25 18:32 發表

我都覺得居屋有佢的作用同好處, 應該要有適量供應.
好似先租後買的上限去到39000. 換句話講, 月入兩萬拎蚊的家庭如果要買私樓, 壓力都唔小. 買居屋的話始終會比私樓平, 無咁大負擔, 拎住相同的錢可能可以買大一 ...

咁點解收入較低,就可以相同的錢買大d
而收入高少少的人士,就要相同的錢買細d
居屋唔合理的地方就在此。
公屋是基本保障,而居屋是資產
點解有人可以用少d錢去購入資產?
既然有錢置業,可以買細d,買遠d,買舊d,一樣置到業。
想出錢少,但住的較大較新,就要叫政府起居屋?
最重要,市場上有唔少二手居屋可供選擇
唔覺得有起居屋的必要。

瑪瑙宮

雖然話用少d錢可以買大d,或者用少d錢可以上車。但唔好忘記,居屋條件限制多好多,eg要補地價,要住夠一定年期先可轉售。
原帖由 oooasis 於 10-10-25 16:27 發表

咁點解收入較低,就可以相同的錢買大d
而收入高少少的人士,就要相同的錢買細d
居屋唔合理的地方就在此。
公屋是基本保障,而居屋是資產
點解有人可以用少d錢去購入資產?
既然有錢置業,可以買細d,買遠d,買舊d,一樣置到業。
想 ...

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 susi1024169 於 10-10-25 12:57 發表
呢度D人成日淨係識叫下一代,慳d,努力D,儲錢,我真係覺得談何容易囉~
我唔係話呻D咩,我只係覺得好多人既工都係唔比人炒,公司唔汁粒已經偷笑,仲話升職加人工?我C6,近幾年做左都係5份工,有4份既公司已經汁左粒,呢一份,做 ...

叫c6揾大公司做無甘易汁

你可以夜晚做通宵更, 7-11, ok嗰D
c6係屋企湊仔囉

夜晚放工仲揸taxi,嘩,好危險....
你唔擔心咩?
揸車好傷神架,好攰的

大宅

可能經歷過97, 屋企做咗負資產還左1x年債層樓終於回到97價. 當年大跌市, 身邊好多同學屋企破產, 減薪, 栽員...
97前同而家好似, 人人爭上車.
無人知推X万居屋樓市先平衡, 但万一大跌市, 煲太會成tung the second.

原帖由 Ivy07 於 10-10-25 21:25 發表

我都好記得,97時又係樓價好貴,人人話買唔到樓,又話無屋住,講到好似人人要瞓街咁,又要政府資助,又要起居屋,所以推出了首罝,董伯伯就話起8萬5,點知樓價一趺,又罵首置累市民變負資產,又話政府騙人買樓,又話政府出居屋是與民爭利,我 ...

首頁

尾頁

跳至