跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

老實講,自從上次趺煒煒落地之後,姐姐唔係幾好過! 冇獎冇人工加不特止,而且辛苦過以前.而且仲會有CAM係屋企! 而家有事冇事就大嗌: SITI! 煒煒一晚賴3次尿,佢跑出嚟抺地抺身換衫,已經好唔得閒! 之前下午婆婆帶煒煒去公園玩就唔水佢湊煒煒,下午佢會好得閒,餵完煒煒食午餐,佢自己食完洗埋碗就同佢地落去玩,玩完就沖涼食奶,之後煮飯, 而家佢真係冇一刻停過手! 有時都唔係幾好意思,但就算點忙,佢又從來都冇黑面!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

cacathepanda 發表於 11-7-12 09:11
你地大多數b都係8月中開學,我果隻要9月3日先第一日返學,仲要成個9月份都係返個半鐘咋!

你地有冇check過呀? ...

d假期又真係幾長喎.....等我今個星期六家長會問吓先. 不過而家謙謙讀全日, 可以番埋星期六上午, 心理上好似抵d. 如果唔係病一病又唔洗番....d$$真係勁waste

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

AYMK 發表於 11-7-8 16:03
謙ma,

我c6買咗木刷草呀, 但係佢又無問清楚點用, 我想問下, 用之前駛唔駛浸水, 浸軟佢呀, 因為都幾"鞋拾拾 ...
唔好濕水呀, 就咁用條野擦落d牙就得.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

mc_baby 發表於 11-7-11 08:48
話說ee上星期開始幫嵐嵐仲奶咀, 有3日係ee屋企唔洗奶咀, 晏覺就因為咳, 瞓我唔好, 但晚上ee話瞓得好ok~
但w ...

所以謙謙之前係介咗奶咀2個星期左右我先開始幫佢介片架, 等佢唔洗覺得同一時間要接受咁多轉變.

講開安全感, 有一日我同謙謙覺唔可以爬窗台架, 如果唔係趺咗落街以後見唔到daddy mommy架嘞. 點知佢停咗幾秒忽然bin咀, 之後仲大喊!!! 我估佢應該開始知道咩叫無咗我地??!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

mc_baby 發表於 11-7-8 13:19
你幫謙謙買件口水肩, 要係校服款色, 咁咪唔多覺囉!哈哈!

我覺得最直接應該係喺個咀邊開條'引水道'比佢引走d口水, 比個樽佢吊住喺身!!

AYMK  你呢個亞媽咁樣笑個仔...wahaha  發表於 11-7-12 17:13

大宅

畀面勳章

leung-baby 發表於 11-7-12 16:46
唔好濕水呀, 就咁用條野擦落d牙就得.

吓, 大鑊, 我用水沖過先幫佢刷, 因為支刷好似好DIRTY咁...唔怪得咁難HANDLE支刷啦...

leung-baby  就係lor, 因為一濕水就好難拎. 同埋藥房個人都話唔好濕水. 擦完比佢飲水啦.  發表於 11-7-12 17:02

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

cacathepanda 發表於 11-7-12 15:07
老實講,自從上次趺煒煒落地之後,姐姐唔係幾好過! 冇獎冇人工加不特止,而且辛苦過以前.而且仲會有CAM係屋企! ...

無黑面都好好啦!
不過你話佢唔鍾意小朋友呢個問題可能大d喎....即係無feel同無heart咁死做??!!

大宅

畀面勳章

leung-baby 發表於 11-7-12 16:52
所以謙謙之前係介咗奶咀2個星期左右我先開始幫佢介片架, 等佢唔洗覺得同一時間要接受咁多轉變.

講開安全 ...

我估佢應該開始知道咩叫無咗我地?...係呀, 佢哋真係明架啦, 我上次都係咁上下意思同曈曈講, 話你咁曳, 媽媽唔要你嘞, 你走...點知佢即刻偏咀大喊...我哋講野真係要小心小心啦, 好容易就會HURT到佢哋弱小心靈...

大宅

回覆:0905 媽咪吹水分享站 - 4

頭先姐姐冲完涼,我入廁所,聞到我用開嘅沐浴露,跟住我睇下佢個支(我尋晚睇,佢個支得番好少),但今日重咗,我拎開黎睇,原來佢攞咗我d沐浴露溝水,倒入自己個樽度.唉,唔想即刻話佢,廢事佢話一時唔記得咗買,我又好似好少家咁,我諗住星期日佢放假出門口時同佢講,你記住買番自己d洗頭水、護髮素、沐浴露喎。唉,真係好鬼煩:;pppp:

補充:c6叫我唔好話佢,睇下佢星期日自己會唔會自動自覺買返嚟........

leung-baby  oh no~~~ 小心小心.  發表於 11-7-12 23:40

男爵府

好媽媽勳章

leung-baby 發表於 11-7-12 16:52
有一日我同謙謙覺唔可以爬窗台架, 如果唔係趺咗落街以後見唔到daddy mommy架嘞

lee 招好好用的!琳琳唔聽話,有時死要自已行唔肯拖住我地過馬路,我都會同佢講俾車車到,以後見唔到mami babi, 佢會立刻捉住我隻手的!

所以係的,佢地絕對明白我們講乜的,有時會扮唔明,但突然有日同你講番:eg. 如果naughty就以後見唔到mami架...etc etc....

大宅

cacathepanda 發表於 11-7-12 09:11
你地大多數b都係8月中開學,我果隻要9月3日先第一日返學,仲要成個9月份都係返個半鐘咋!

你地有冇check過呀? ...

嘩, 真係好多假喎, 等我問下先........

kristy

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

好媽媽勳章

leung-baby 發表於 11-7-12 17:01
無黑面都好好啦!
不過你話佢唔鍾意小朋友呢個問題可能大d喎....即係無feel同無heart咁死做??!! ...
係! 佢咪好似特首咁做好哩份工!

煒煒琴晚見番以前個鐘點ee, 感覺唔同,煒煒好痴佢,又唔捨得佢走!

大宅

畀面勳章

cacathepanda 發表於 11-7-14 09:08

煒煒琴晚見番以前個鐘點ee, 感覺唔同,煒煒好痴佢,又唔捨得佢走!

煒MA,

如果你唔想要姐姐, 咁鐘點EE又可唔可以幫到你接煒煒放學 & 照顧佢直至你放工回家呢? 平時學校假期鐘點EE又可唔可幫到你湊煒煒呢? 就算得, 可能都會好貴...係咪呀?

但係, 你就會好辛苦啦, 回家要自己做家霧煮飯洗碗....

大宅

畀面勳章

獅子bb 發表於 11-7-13 10:45
可能我有兩個人質嚮佢手,好多野我都會隻眼開隻眼閉,SO FAR,我都無發現我家聰明人用我地D野,(可能我無 ...

有時我同自己講,只要唔係太過份,我都算 !! ...做到就最好啦, 但係有時真係會頂唔到頸開火的...

大宅

畀面勳章

ShingYan1 發表於 11-7-12 22:20
頭先姐姐冲完涼,我入廁所,聞到我用開嘅沐浴露,跟住我睇下佢個支(我尋晚睇,佢個支得番好少),但今日重 ...

或者佢真係咁啱用完, 無時間出街買呢..., 你就聽你C6講, 睇下今個星期佢放假, 會唔會自己買支新的回來先算啦....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

cacathepanda 發表於 11-7-14 09:08

雖然應該用小朋友既反應來做判斷, 但以煒煒同煒爸既個案嚟做指引既話, 情況未必如你想像般壞。

可能個角色係........你 = 姐姐 ; 鐘點ee = 煒爸 都未定

你對煒煒超級好啦, 但煒煒都係痴煒爸多d......你都話, 連煒爸都覺奇怪!!

男爵府

好媽媽勳章

gurgur 發表於 11-7-12 23:24
lee 招好好用的!琳琳唔聽話,有時死要自已行唔肯拖住我地過馬路,我都會同佢講俾車車到,以後見唔到mami ...
我都試過同煒煒講: 你自己走啦! 唔見左爸爸媽媽就冇啦! 佢都有乖乖地拖番住!

仲有一次大徾罰: 有一日行完街之後返屋企,煒煒係樓下商場已經好曳唔肯拖住,返到屋企我同煒爸都入左屋入面,點知佢一個屈尾走番出屋,我嗌都嗌唔到佢返嚟,我就即刻閂埋大門,我聽到佢喊住咁返嚟,喊得好淒涼咁! 之後打開門見到佢跪左係地!終於抱返佢入屋! 暫時佢都未再作反!

大宅

畀面勳章

cacathepanda 發表於 11-7-14 14:52
我都試過同煒煒講: 你自己走啦! 唔見左爸爸媽媽就冇啦! 佢都有乖乖地拖番住!

仲有一次大徾罰: 有一日行完 ...

我嗌都嗌唔到佢返嚟,我就即刻閂埋大門....嘩....煒ma, 你都好堅喎,...你唔怕佢自己沖入電梯呀? 我就怕到c.... ..其實你係咪係門眼度一路偷睇佢架, 所以先咁放心閂埋大門呢...

男爵府

好媽媽勳章

AYMK 發表於 11-7-14 15:41
我嗌都嗌唔到佢返嚟,我就即刻閂埋大門....嘩....煒ma, 你都好堅喎,...你唔怕佢自己沖入電梯呀? 我就怕到c ...
我都只係賭一鋪,佢實在太唔聽話啦! 當時我係起耳仔聽住部lift有冇”,有就會即刻衝出去! 應該折得住!

首頁

尾頁

跳至