自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:大家要focus返今次立法係為乜,其實不是純

原帖由 大笑姑娘 於 15-02-23 發表
大家要focus返今次立法係為乜,
其實不是純為推廣母乳架。只是一個牽連關係
大家不要只討論人奶奶 ...
我認同規管廣告內容(可幫助d人對個貨品實際功效發展有限的期望),但不應只針對奶粉!保健食品的廣告也是,因為都係食落肚,有的仲以老人家或病人為目標顧客。

我重申,規管奶粉廣告係唔会對推高母乳餵哺率有明顯幫助。若然政府以推廣母乳為目的來規官奶粉廣告,實是思維錯誤!

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:不是每名母親的工作環境可許可。既然政府想

原帖由 小玲 於 15-02-22 發表
不是每名母親的工作環境可許可。
既然政府想港媽多用母乳,為何不仿效外國,可以放半年至一年產假呢?
喂母 ...
咪係囉!我夠想全母乳,但法定產假得10星期咋,仲要頂盡比你前2後8,其實好多餵到2、3個月㗎咋。

如果政府想港媽多餵母乳,法定產假要有半年以上先得囉!如果政策又唔配合,就唔好成日紙上談兵!

男爵府

回覆:birdbird 的帖子

規管奶粉廣告係唔会對推高母乳餵哺率有明顯幫助

<--呢個係人都知,政府又點會唔知,政府根本唔係想咁
大家可以了解下成份咨詢文件先.

男爵府

回覆:政府擬規管奶粉

題外話唔好睇少副局長,
冇記錯,佢係哈佛公共衞生畢業,
佢以前未入政府專做禁煙研究,好多policy佢有份建議
香港anti smoking做得唔差架,smoking rate跌緊。

如果佢肯搞推廣母乳,應該會唔錯。
不過入左政府,好多野都會有限制

子爵府

引用:有陪月有工人有時間有毅力有奶先可以全人奶

原帖由 imconfusing 於 15-02-23 發表
有陪月有工人有時間有毅力有奶先可以全人奶六個月。缺一不可
我無陪月無工人要輪班都可以餵大仔14個月全人奶細月而家11個月大喎,產假都是得前2後8,大把朋友未放完產假或未滿月就已經放棄餵人奶啦,餵唔餵到人奶我覺得唔關產假長短事囉

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 大笑姑娘 於 15-02-23 發表大

原帖由 birdbird 於 15-02-23 發表
我認同規管廣告內容(可幫助d人對個貨品實際功效發展有限的期望),但不應只針對奶粉!保健食品的廣告也是 ...
冇錯,餵唔餵媽媽奶跟本唔關廣告事

大宅

回覆:dipki 的帖子

不支持,餵到母乳當然最好,但不是人人都餵得到,太過堅持搞到自己痴咗線就無謂啦!因我試過差點就崩潰。

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+imconfusing+於+15-02-23+發

原帖由 chan_chi_mun 於 15-02-23 發表
我無陪月無工人要輪班都可以餵大仔14個月全人奶細月而家11個月大喎,產假都是得前2後8,大把朋友未放完產假 ...
真心佩服。我冇左工人之後就再冇餵了

大宅

waiwai081 發表於 15-2-23 08:33
我而家日日都帶好多野返工,泵奶又唔可以有大方方咁泵成日好似做賊咁,其實我都只係想俾我個女每日所需要既 ...

其實道你係你個邊,我覺得真係無野。
好多人蛇王的時間仲多啦。
工作係為左生活,咁餵養小朋友係天經地義,
如果老板話你,係佢價值觀問題

大宅

大豬既老婆 發表於 15-2-23 11:51
其實如果準備放無薪假一年甘不如直頭放完產假之後resign,到ready先再出黎搵工。

講真,如果position做得 ...

無錯,你講得好岩。為小朋友放棄某些$$係值得,
最緊要另一半努力穩定,其實係可以的

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

管乜鬼, 外國有管但唔會管太多.

放長產假係有用, 但響香港行唔通, 除非d 稅重到外國咁, 咪可以有一年產假放, 仲有香港係幫僱主多過僱員, 連最根本問題都解決唔到, 講乜鬼管奶粉.

另外係文化問題, 外國都唔係有好多support, 但不論有冇用餵奶巾, 至少出街餵時唔會俾人當怪獸咁望, d 人出街餵就俾人眼望望, 明星餵奶就日日俾d 報紙笑佢胸升左級, d 老公呀四大長老又多多說話又怕麻煩, 咁點叫d 奶媽安心餵奶.

子爵府

引用:跟本就係政府唔配合,得十週假,返得工時阿

原帖由 hoho1119 於 15-02-22 發表
跟本就係政府唔配合,得十週假,返得工時阿bb得個兩個月大,返左工又因為無合適地方泵而谷住谷住,谷谷下就 ...
話就話10星期,我間pk公司規定我放前4後6,我果前4係屋企發霉。
得6個星期就要返工點餵到人奶?? 公司又無位比我泵奶,唔通去廁所泵?

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

大笑姑娘 發表於 15-2-23 18:10
舉例廣告:\"親和人體配方\"

其實,咩叫親和人體配方。醫學上,呢個親和是如何界定?有甚麼數據?點解親和 ...
哩個牌子廣告係最離譜!

男爵府

引用:Quote:大笑姑娘 發表於 15-2-23 18:10 舉例

原帖由 baby_chu 於 15-02-24 發表
哩個牌子廣告係最離譜!
但好多媽媽好like

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+baby_chu+於+15-02-24+發表哩

原帖由 大笑姑娘 於 15-02-24 發表
但好多媽媽好like
我最唔鐘意!太誇張!誇到令人質疑!
我大肚時聽 kinxxxx 疫苗講座,送咗2罐哩隻牌子1號400克,我廣告咁勁又多人鐘意,自己開唻試飲,嘩~ 超勁爆甜!另1罐上網 free 俾人,勁多回應話想要!都唔明D媽媽點解咁鐘意!

禁止訪問

回覆:政府擬規管奶粉

首頁

尾頁

跳至