自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

回覆 小華子 的帖子

咩叫睇得明就得? 你覺得香港任何文字都係睇得明就得, 咁已經冇野好講啦。真係唔想同你呢D咁樣諗野既人繼續講落去。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

男爵府

我記得電視節目出現字幕好似係97之後開始,應該係為左關注新移民或想打入大陸市場。由果時開始,d字幕已經係書面語,點解到今時今日先發現有問題?
舉一個例子,我地平時係叫橙,但係書面語係橘子。我記得係讀朱自清嘅背影裡面學到。如果你係字幕到見到橘子,你又有冇覺得唔妥?係咪因為你未見過嘅書面語,你就認為係大陸嘢,所以好抗拒?

公爵府

好媽媽勳章

Tingche 發表於 16-8-11 18:13
回覆 LokYauYau 的帖子

我唔明點解要接受, 咁有好多jm都唔會接受普教中一樣, 魔方只係一間現實一d學校學唔 ...

咁我又好想知點解你話乜文都得,淨係普通話唔得呢,即係所有外國文化入侵就無問題,中國文化入侵就唔得

珍珠宮

畀面勳章

Smartbean 發表於 16-8-13 14:27
我記得電視節目出現字幕好似係97之後開始,應該係為左關注新移民或想打入大陸市場。由果時開始,d字幕已經 ...

不,橙,字幕會用返橙,

橙同橘子係完全兩樣野黎....

雖然似樣,但係係唔一樣,

香港係因為外國進口,所以我地有橙

其他地方果d多數係食橘子.....

係我地香港人自作聰明咋

侯爵府

Smartbean 發表於 16-8-13 14:27
我記得電視節目出現字幕好似係97之後開始,應該係為左關注新移民或想打入大陸市場。由果時開始,d字幕已經 ...

讀書果陣,老師教寫作一定要用書面語,我都唔明有咩問題。

水晶宮

華華子 發表於 16-8-12 08:24
剛剛問了一位朋友, 他是一名中文教師, 他說扭計骰的書面語的確是魔術方塊

為咗呢舊魔方,我翻查了好幾篇文章,發現佢根本唔係咩書面語,那只是不同地區的不同譯名而已。電視台棄用本地譯名 採用他人之名(不論中國又好台灣又好)難免讓香港人感覺怪怪。

水晶宮

calvin1230hk 發表於 16-8-13 15:24
讀書果陣,老師教寫作一定要用書面語,我都唔明有咩問題。

有冇睇142樓嘅留言?而家講字幕呀 寫咩作呀?

珍珠宮

jennyleung 發表於 16-8-13 10:15
咁都好拗

執著得恐怖

係喎,香港人真係好麻煩

侯爵府

BBgaga 發表於 16-8-13 15:50

知唔知咩叫書寫語? 書寫嘅意思係咩?

水晶宮

calvin1230hk 發表於 16-8-13 15:54
知唔知咩叫書寫語? 書寫嘅意思係咩?

你問142樓嗰位啦

侯爵府

BBgaga 發表於 16-8-13 16:30
你問142樓嗰位啦

我做咩要問其他人
你問得我,請直接回覆便可以。

侯爵府

BBgaga 發表於 16-8-13 15:50
咁又係,字幕唔係寫出嚟,係打出嚟嘅,咁叫打面語好唔好?
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:華華子+發表於+16-8-12+08:24+剛剛問

原帖由 BBgaga 於 16-08-13 發表
為咗呢舊魔方,我翻查了好幾篇文章,發現佢根本唔係咩書面語,那只是不同地區的不同譯名而已。電視台棄用 ...
呵呵,仍然甘執著嗎?甘記得從今天起教育D學生用「扭計骰」做書面語囉,你看看中文老師會如何反應?

仲有,你記得去sogo或者日本公司去理論,不要再用「大激安」及「大割引」等marketing tools, 必須使用「香港本土語言」,記得以死為「本土」抗爭下去,不要單單歧視「大陸語言」

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

華華子 發表於 16-8-13 17:14
呵呵,仍然甘執著嗎?甘記得從今天起教育D學生用「扭計骰」做書面語囉,你看看中文老師會如何反應?

仲有 ...

加拿大人為咗無線個字幕寫魔方定扭計骰如此執著真係令人佩服

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:華華子+發表於+16-8-13+17:14+呵呵,

原帖由 美味 於 16-08-13 發表
加拿大人為咗無線個字幕寫魔方定扭計骰如此執著真係令人佩服
哦,如果佢係加拿大人,就請他不用為香港本土太操心了;如果佢係加拿大籍香港人,麻煩佢記得香港已回歸中國接近廿年了,請不要再歧視中國。

琥珀宮

畀面勳章

駛唔駛咁執著?睇咩都咁負面做人真辛苦

子爵府

好耐之前已知,tbb字幕係比國語人睇架,所以好多廣東話俗語都要括弧個解釋
我個人唔多喜歡,但明白點解要咁

侯爵府

引用:好耐之前已知,tbb字幕係比國語人睇架,所

原帖由 AJW2010 於 16-08-13 發表
好耐之前已知,tbb字幕係比國語人睇架,所以好多廣東話俗語都要括弧個解釋
我個人唔多喜歡,但明白點解要咁 ...
自從tbb有字幕後,絕大部分中文字幕都係用書面語,口語「白話」雖然也有,但屬少數;

不過, 請您注意,「書面語」字幕不是給國語人睇,我地「廣東人」書寫也需要用「書面語」ga, 如果認為「白話」應該代替「書面語」,可以向教育局表達意見。

侯爵府

引用:好耐之前已知,tbb字幕係比國語人睇架,所

原帖由 AJW2010 於 16-08-13 發表
我個人唔多喜歡,但明白點解要咁 ...
另外呢,97前明珠大電影已經有中文字幕,也是用「書寫語」,您會不會也認為當年的明珠大電影係比國語人睇?

水晶宮

華華子 發表於 16-8-13 17:14

仲有 ...

你説一句陸化了 吹咩 咪得囉 唔洗死死聲嘅!反正都係一股"我說什麼便什麼 誰人敢不滿"嘅氣味!身為中國人著緊中文字用法 可來歧視?要歧視都係嗰D糊亂安説這是書面語的人啦。對不對?

首頁

尾頁

跳至