自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

kyliema2006 發表於 17-10-19 16:02
以下為二人每月支出估算:

Household - 2K

退休吾會每個月洗5k travel, 吾會6.5K for food

子爵府

onlam2005 發表於 17-10-20 11:15
其實點為之中產?
唔怪得話香港人壓力大,
40零歲剛成家立室有兒女高堂尚在己經要PLAN埋退休,

係囉!供完樓 想話輕鬆下 轉頭又話講退休(emoji)
:-D

男爵府

naviegirl 發表於 17-10-20 11:28
因為香港係全世界生活支出最高嘅城市
而家個個都係為地產商打工
你道出真理。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 17-10-20 08:33
我一出來工作已知道要慳家儲蓄,因以前在IT公司打人,除了老板全都50以下,平均年齡30多,外出開會坐入會 ...

50歲的人,攞刀指著個2,30歲的仔女攞家用

珍珠宮

kyliema2006 發表於 17-10-20 11:22
中產係指今天要交一大筆稅,但乜福利都無嗰班人。

仲有老來無得靠政府,要食自己的。

非常認同你!
幾時都係有準備比無準備好。
準備得足夠可優雅地過老,萬一有不足亦可以
將就小小睇餸食飯,唔使等到老時先來喊!
加上呢個年代已經無養兒防老呢句話,有能力唔使兒女操心就已經好滿足

大宅

SaBB 發表於 17-10-20 07:57
請教下收入一半點儲法抗通脹?藍籌、大額定期?每年target 幾多%厘息?

我無定期買賣股票,我只有兩隻股票,重要喺七前購入嘅股票,只值幾萬蚊,每年派一次股息。
儲得多,主要喺我之前有進修,升職收入較高,所以至可以儲一半收入。
我二十年前開始已經喜歡睇一D社會實況同地產節目,日子有功,可以對社會發展有一D個人想法。作為個人計劃嘅安排,有D人會覺得我諗得太長遠,未必認同,但我一直無理會人哋嘅諗法,只按自己嘅安排。
坦白講,我喺沙士時買樓同之後再一拆二,至可以幫到我有一間屋收租。

男爵府

Gigiki 發表於 17-10-20 12:28
我無定期買賣股票,我只有兩隻股票,重要喺七前購入嘅股票,只值幾萬蚊,每年派一次股息。
儲得多,主要喺 ...
叻! 沙士時我都想再入貨,當年摯天半島唔駛5球就買到1,000呎。可惜當時只有我有穩定收入,把握不到時機。

大宅

kyliema2006 發表於 17-10-20 12:31
叻! 沙士時我都想再入貨,當年摯天半島唔駛5球就買到1,000呎。可惜當時只有我有穩定收入,把握不到時機。
...

你今日話我叻,我當日同老公買完,俾身邊D朋友同事笑,笑我哋沙士去買樓,我地買地鐵上蓋樓花,都俾人笑。但我無理會,因為我喺考慮到物業嘅將來價值同嗰區嘅未來發展,而且有住屋需要,相信自己嘅決定喺最重要。
其實,如果我沙士買完D樓價不停跌,相反會俾人笑我蠢,叻與蠢,只喺相對嘅,所以我覺得最重要多聽、多睇、多想,至會可以毫不猶豫做決定。

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得宜家最大問題係好多人洗錢係中產level,但身家唔係中產level

侯爵府

Gigiki 發表於 17-10-20 12:28

我無定期買賣股票,我只有兩隻股票,重要喺七前購入嘅股票 ...

吾長遠了,同你差不多,現在三十頭,19歲入U已開始每月供少少錢去投資、但已全數收返d$了。咁我都要唸下點一開二先!
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

公爵府

Fishqqma 發表於 17-10-19 17:58
啱啱退休咁快啲身體唔好要人幫?
當你搵鐘點一個星期上嚟一次清潔都夠啦, 平日自己都係拖下地洗下三衫!
...
我自己做預算嘅時候,會做得長遠 d,預定一 d buffer,hope for the best but prepare for the worst,寧願預多左,到時使唔晒,好過預漏左,到時唔夠使

我老公今年正式退休,我地而家已經過緊退休生活,以呢一年來睇,我地開支其實係多左嘅,最主要多喺旅行方面,亦因為得閒左,多左同親友飯聚,因為兩個仔仍然在學,我地暫時未見到退休後有邊項開支明顯細左,將來細路自立後,我地可以換間細 d 嘅屋,呢度會慳 d,其他如果要維持現有生活水準,恐怕都唔係好多可以減省

男爵府

chichiho 發表於 17-10-19 20:10
我會搬間細啲近啲市區嘅樓,因為老左揸車輪盡,
另外會cut工人,買適當電器扶助,地方細啲自己可以打掃,因 ...

老左先至真正需要工人,陪睇醫生、買餸煮飯、做家務,冇工人就要麻煩後生幫,後生個個忙住返工同照顧自己家庭,邊有時間服侍

子爵府

Lindytiger 發表於 17-10-20 14:26
老左先至真正需要工人,陪睇醫生、買餸煮飯、做家務,冇工人就要麻煩後生幫,後生個個忙住返工同照顧自己 ...

退休後cut,再老啲先迫住請喇

男爵府

chichiho 發表於 17-10-20 14:41
退休後cut,再老啲先迫住請喇

即係呢條數都要預,人工一定只會向上升唔會跌,加上印尼經濟越來越好到時都唔知幾多錢先可以請工人。

男爵府

還有做好D退休準備的原因是:

我見到、聽到有頗多個案就是夫婦在退休後,吵架頗密左,感親仲差左。

我估原因是生活有無形壓力,諗住低消費,就成日係屋企,困獸鬥,反而多左磨擦。所以退休後都要有足夠空間及金錢支持。

公爵府

Lindytiger 發表於 17-10-20 14:26
老左先至真正需要工人,陪睇醫生、買餸煮飯、做家務,冇工人就要麻煩後生幫,後生個個忙住返工同照顧自己 ...
Exactly。好多人話覺得老左會使少好多錢,我就覺得如果要舒適地生活,老左先用得錢多。以我父母為例,我地中學之後佢地一路只請鐘點,到老左體力不繼,要請全職工人;以前佢地巴士地鐵出入,而家經常坐的士;以前長途機坐經濟位一 d 問題都冇,近十年佢地要坐商務位了,否則落機會腳腫,幾日先回到氣;諸如此類,當然你話都係睇餸食飯,冇咁嘅能力就唔好要求咁多,但咁係被逼慳住過日子,唔係自己選擇咁樣過,有分別嘅,所以我做退休預算時,如果預將來要保持生活質素嘅話,我會預鬆好多

男爵府

mugtaitai 發表於 17-10-20 14:44
Exactly。好多人話覺得老左會使少好多錢,我就覺得如果要舒適地生活,老左先用得錢多。以我父母為例,我地 ...

太多人無好好計劃,亦有部分人唔明點解想退休後可以維持原先生活,一咪諗著慳d使就得,到發現唔夠退休金用就已經太遲喇!

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

所以心態好緊要,要早少少調節定,話比自己聽唔可以太大駛,就算要維持現有生活質素,可能個範疇已經唔同咗,衫會買少咗,相反旅行,外出交通,工人等駛費多咗

男爵府

回覆樓主

我都覺得無收入後既退休生活應該會有心理壓力,因為驚自己唔夠錢睇醫生及唔知自己有幾長命,所以初初一定會慳住慳住,仲要你另一半也要肯配合,否則

男爵府

國民A 發表於 17-10-20 16:01
我都覺得無收入後既退休生活應該會有心理壓力,因為驚自己唔夠錢睇醫生及唔知自己有幾長命,所以初初一定會 ...
節流係被動的,仲會越來越慳嗰種。因為通帳越高,銀紙越扁值。

積極D,就是要安排到退休後都要有收入,資產與通帳掛鈎,咁個人會定好多。

20年後, 每三個人就有一個係老人,到時真係無人幫到我地。最緊要係希望子女能獨立,千祈唔好係啃老族。雖然我唔駛佢幫,亦唔想要幫到佢地幾十歲。

首頁

尾頁

跳至