自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

生得仔女出, 無野要後悔... 我地呢一代好叻, 會為自己退休打算....

子爵府

薯圈 發表於 20-9-2 07:16
是的,我認為家用係責任,係愛嘅表現。 如果老公比家用我同我計晒水電煤我會唔開心,當我同屋?

所以同仔 ...

教得好,有心嘅,係會自願比,唔洗講到明要收幾多幾多,所以有d老公/仔女比左家用老婆/仔女就當對屋企盡左責任,其他野就唔理,因為錢就係責任嘅表現。

做家課方面,你要求佢先做,佢永遠會覺得做家課係因為要應付父母同老師要求先做,你要令佢明白做點解要做家課,係為邊個而做家課,佢明白做家課係自己得益,係為自己而做,佢自然會努力讀書做家課,下下要求先做,佢個心跟本唔想做,點會比心機去做?

大宅

海之風 發表於 20-9-1 14:45
房租?
其實咪即係要比家用。

自願同強制講明要俾錢感覺上唔同,之前所有洗費都係爸爸一個人俾,媽媽就淨係等爸爸出糧問拎錢 (所謂嘅家用??),媽媽就有時買下咯(ps媽媽有工番)唔俾就拆天,從細到大都係咁,見到都好辛苦
所以屋企嘅錢我俾d,等爸爸有多d錢用,開埋信用卡俾佢碌,(ps 人工得萬幾蚊)甘樣唔知算唔算係俾家用,而唔係要俾人工幾多成幾多錢,我感覺就完全唔一樣啦

侯爵府

lkayan252 發表於 20-9-2 12:23
自願同強制講明要俾錢感覺上唔同,之前所有洗費都係爸爸一個人俾,媽媽就淨係等爸爸出糧問拎錢 (所謂嘅家 ...
我覺得比房租同家用一樣

唔知你的房租是幾多,是什麽類型房屋,

不過我見我屋企附近地産鋪租出的普通單位一個普遍近两萬,如果我仔要幫屋企比房租仲惨過我收佢四分之一或五分之一家用。

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

希望同現實有分別的,我希望係佢人工既20%,可能最後200蚊都未必有

禁止訪問

子爵府

淘心 發表於 20-9-2 09:10
要你自己有錢才可以咁口響。 有好多亞媽一直唔想返工,無做野,好想在仔女身上攞錢使的。
...

淨係睇呢個post都大把呢種老母啦

公爵府

回覆樓主:

我會先睇下佢地自願俾幾多先,如果太少先出聲,不過我仔都好乖,佢都會俾1/3我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

米仔蘭 發表於 20-9-1 11:02
如題, 是否搵到工後開門見山同佢講?
應該早就講,等佢有準備,住食都係在家,又無供樓最小都要1/3,如果供佢供樓後先再算

侯爵府

米仔蘭 發表於 20-9-1 11:10
回覆 lojo11 的帖子

佢地係咁諗, 想自己儲錢....其實, 唔係等佢地既錢開飯, 唔想比壓力佢地, 但總覺得有比 ...

就等於 點解有些老公會願意比錢太太 仲使太太有工作一樣 責任 如果開個盆頭比佢可比可唔比 就不用負責了 說真 我都係幫佢儲錢 佢唔比 我就不留錢比佢 投入多 收獲多的道理 我雖然不用佢養 但佢要有養我的心

珍珠宮

我會睇仔女大唔大洗,唔大洗識儲蓄就唔問

如果大洗鐘意咩都買就一定問佢拎,然後幫佢儲起佢,等佢第時有需要再拎出黎

侯爵府

da-rosette 發表於 20-9-2 14:08
淨係睇呢個post都大把呢種老母啦

我番工 我唔介意比番父母 家庭 大家都有責任 我也會教我子女比家用 責任之一 唔比家用 我唔介佢出去租屋 出去食

侯爵府

mcs74 發表於 20-9-2 14:28
我會睇仔女大唔大洗,唔大洗識儲蓄就唔問

如果大洗鐘意咩都買就一定問佢拎,然後幫佢儲起佢,等佢第時有需 ...

男爵府

米仔蘭 發表於 20-9-1 11:10
回覆 lojo11 的帖子

佢地係咁諗, 想自己儲錢....其實, 唔係等佢地既錢開飯, 唔想比壓力佢地, 但總覺得有比 ...

呢個唔係壓力係責任 父母可以一蚊都唔收添 但唔代表佢無咁嘅責任嘅 所以你應該問佢應該要對個家負出幾多責任

子爵府

依家呢個世界,叫人比家用,會比人鬧。仔女會怨你做咩生佢出嚟。

伯爵府

lojo11 發表於 20-9-2 10:26
生得仔女出, 無野要後悔... 我地呢一代好叻, 會為自己退休打算....

全中

侯爵府

回覆樓主:

心意

侯爵府

米仔蘭 發表於 20-9-1 11:02
如題, 是否搵到工後開門見山同佢講?

人工4成做家用
4成日常開消
2成儲蓄 (包5%mpf)
家用一定要定時定量俾, 免得父母擔心仔女唔掂.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

ppiikkoo 發表於 20-9-2 14:47
呢個唔係壓力係責任 父母可以一蚊都唔收添 但唔代表佢無咁嘅責任嘅 所以你應該問佢應該要對個家負出幾多責 ...
唔洗特別問... 到呢一刻, 我都覺得我仔對家庭有付出佢個part... 做好自己已經夠....

子爵府

anna59 發表於 20-9-2 10:04
岩呀!做父母吾應該同仔女講吾使比家用,否則,到退休就知味道

只有唔為自己退休生活打算嘅人,先會知味道。退休其實係要一早為自己打算,點解要靠仔女? 我而家仲有廿年先退休,一早為退休做緊安排,廿幾歲出黎做野,都揾左十幾年錢,加上仲有廿年揾錢嘅時間,點樣運用你嘅收入投資,為自己退休後生活打算,唔係靠d仔女,d仔女自己要洗錢,第日結左婚有家庭又要養仔女,做父母應該一早要為自己打算,仔女儲唔到錢,佢第日退休又要靠佢d仔女,惡性循環。

首頁

尾頁

跳至