自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Cali0624 發表於 21-7-29 14:43
D同學係因為移民退學
我大女做班上大佬嘅事,我有同佢傾過,我問佢點解要做大佬,佢話D同學當佢係大佬佢都冇 ...

做大佬呢件事你已經定義左佢攪事,你同佢都默認左會引起麻煩,其實你最好唔好定性呢件事 或者你話做大佬即係要幫手 好似做班長咁協助其他同學
而家變左係攪事佢就想申辯

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Max20080525 發表於 21-7-29 14:42
咁係你非常好彩 小朋友真係聽教
好多係點教都唔聽 或者一直呃屋企人 偷左都唔知架
有時都好難講識唔識教 ...

我意思係想講家教身教既重要性,如果連你自己都覺得小朋友偷嘢好小事好常見,然後又搵藉口人哋好彩、小朋友好聽教、可能佢偷咗都唔知之類⋯ 咁你都唔好諗住可以教好仔女⋯ 我仔以前幼稚園/小一已經有同學偷嘢&欺凌,我係即刻教佢唔好學人哋咁樣,教佢呢d壞行為既嚴重性(直接d講,依家d小朋友好早熟,我係唔會當佢係小朋友咁教,所有嘢我都係當佢大人咁教,話佢知咁做會有乜後果&嚴重性)

大宅

hfl2000 發表於 21-7-29 14:54
我意思係想講家教身教既重要性,如果連你自己都覺得小朋友偷嘢好小事好常見,然後又搵藉口人哋好彩、小朋 ...

我都係咁教 我只係想講大部分都會有偷野情況 有d 小朋友係唔可以一黎就好硬性去教,亦唔好諗到佢地好壞,好似樓主小朋友咁 已經發生左,如果再用你果套,係硬碰硬,而你小朋友已經長大,而家新一代小朋友亦都唔同你個仔果一代,以前早戀鎖個女唔比佢出門都仲得,而家仲點可以咁教?再一言堂有你講無佢講佢係唔會聽因為佢有獨立思想,事情已發生應該好好解決
個前設就係佢都偷左野,再詳細講壞行為嚴重性佢反而覺得係指責緊佢(無錯中二就係咁玻璃心,明明佢錯都唔話得)家長應該同佢談心 等佢剖白真正原因,而唔係著眼行為嚴重性

公爵府

D同學係因為移民退學
我大女做班上大佬嘅事,我有同佢傾過,我問佢點解要做大佬,佢話D同學當佢係大佬佢都冇 ...

你女係咪睇得韓劇(講學校果d)/古惑仔電影多呀?我真係唔明今時今日點解仲會「大佬大佬」咁叫得出口?仲黑社會年代咩⋯ 「大佬」雖然唔係粗口,但我屋企定義係粗鄙說話,平時我哋一家人係絕對唔會講㗎⋯
真係唔好怪我咁直接講,儘快搵專家教⋯喺未搵到專家之前,家教都好重要⋯你都要好好檢討吓自己既品德標準、係咪太寬鬆自己&阿女、隻眼開隻眼閉咁⋯ 唔好怪我講得咁mind,因為喺我眼中呢啲行為真係幾嚴重吓⋯

公爵府

Max20080525 發表於 21-7-29 15:06
我都係咁教 我只係想講大部分都會有偷野情況 有d 小朋友係唔可以一黎就好硬性去教,亦唔好諗到佢地好壞, ...

你誤會咗,我係話要教既話喺幼稚園、小一已經要教,我當然唔係教緊樓主用教我仔幼稚園果時既方法啦,我係直接同樓主講,依家大個咗性格已成形已經過哂時機,呢度jm唔可能三言兩語幫到你,嗌樓主儘快搵專家。(你可以爬吓文)
利申:我仔今年升中一,正正係現今呢一代青少年,亦都好鍾意打機(但佢唔會課金,少少哋錢真係好鍾意既道具佢會諗幾日再問我哋買唔買得)。

伯爵府

Max20080525 發表於 21-7-29 14:45
我唔清楚 因為我年紀大到做左人阿媽
我當年係無人講呢d 野 亦無確診
不過你講游魂 唔專心 我細個的確係 可 ...

我都係,但以前我地細個唔興,不過我又唔敢偷錢只試過偷同學仔文具,同埋成日想玩講笑咁囉,其實依家好多小朋友都有,我個仔依家又係篤到d 擦膠爛晒,老師成日投訴上堂玩鉛筆間尺,好彩我早了解到呢個症狀可早些跟進,其實我自己到依家都有些少,無記性,拖延症,d野混亂,其實都好好多因為上講座時無想瞓,其實諗諗下如果以前有藥食就好

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

上YouTube聽歌免費 ,使乜畀錢。
未識賺錢已經咁識得使錢,一夠15歲,好即刻叫佢出去做兼職,自己賺錢,等佢知道賺錢唔容易

佢揾人幫佢做功課,唔知話佢叻好定話佢蠢好?咁考公開試點算?又揾搶手?基礎打得唔好,之後唔知點算。。.你地都係睇緊啲佢,要揾專業人士幫手

大宅

hfl2000 發表於 21-7-29 15:22
你誤會咗,我係話要教既話喺幼稚園、小一已經要教,我當然唔係教緊樓主用教我仔幼稚園果時既方法啦,我係 ...

明白 咁可能我誤會左
唔好再諗樓主細個點教 而家佢最緊要搵專業人士幫手 就我睇佢個女問題好複雜唔係就咁講幾次罵幾次就聽
同埋睇番樓主d 舊post 字裡行間流露出都係好唔好同個女講?定係扮唔知? 感覺可能以前教育方法都係採取無事就當無事,避重就輕,亦少同大女講道理談心,變左唔知點同個女傾計至成日開po 問問題,到有問題發生已經唔知點開口亦唔識點去教,摸唔到個女諗咩

子爵府

D同學係因為移民退學

死啦!係咪我有問題?如果我見到嗰班同學咁,我一定鬧到我個女裂開!唔好意思都要講你個女同黑社會嘅行為差不多⋯我有2個小朋友,我由小已經教佢哋响學校唔可以比人虾,有事一定要返嚟同我講!有人虾佢哋我必定會返學校搵老師解決!更加更加唔可以虾人,比我知佢有虾人我一樣會捉佢返學校搵老師解決!

就唔係好明樓主點解見到聽到只覺得個女唔好搞事就安心晒!
由小三記大個嗰時應該要認認真真去解決!學業係好緊要,但品行更加重要!同埋真係唔好話怕佢係青春期就怕鬧親佢!要比佢知佢而家嘅行為係非常之錯,唔好傾完就當完咗!真係要花啲時間去跟進下囉!

大宅

fionstone 發表於 21-7-29 15:22
我都係,但以前我地細個唔興,不過我又唔敢偷錢只試過偷同學仔文具,同埋成日想玩講笑咁囉,其實依家好多 ...

我細個都係咁,到中三至好左好多,但後期讀書好辛苦 因為基礎好差

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實真係要好好同佢傾,要管佢喎,小學已經偷錢,仲俾錢請槍做功課。

大宅

hfl2000 發表於 21-7-29 15:15
你女係咪睇得韓劇(講學校果d)/古惑仔電影多呀?我真係唔明今時今日點解仲會「大佬大佬」咁叫得出口?仲黑 ...

韓劇都唔講大佬都係oppa 多
樓主女學校校風應該都有d 問題 要深入了解下 最怕係連老師都唔個班上面學生玩緊呢d 遊戲

子爵府

我意思係想講家教身教既重要性,如果連你自己都覺得小朋友偷嘢好小事好常見,然後又搵藉口人哋好彩、小朋 ...

對!我認同你嘅講法!
就連我發現佢哋筆盒多咗舊擦膠一支筆,我都會問清楚係點得嚟?除非佢話係老師比。若果係同學仔比,我都要佢第二日還返去,我唔想有乜嘢誤會。再講得清清楚楚比佢知點解唔可以要人哋嘅嘢!

水晶宮

說得對。

水晶宮

anita_yps 發表於 21-7-29 15:32
其實真係要好好同佢傾,要管佢喎,小學已經偷錢,仲俾錢請槍做功課。

好可怕。小學已比錢叫人代做功課!可怕!

水晶宮

bobomia 發表於 21-7-29 15:26
上YouTube聽歌免費 ,使乜畀錢。
未識賺錢已經咁識得使錢,一夠15歲,好即刻叫佢出去做兼職,自己賺錢,等 ...

呢類食慣用慣,如父母非有財力,女的隨時出去做part time gf賺錢都未定。

大宅

Cali0624 發表於 21-7-29 00:09
我女當年讀小學三年級,偷屋企錢去小食部買嘢食,仲俾錢叫同學幫佢增值八達通
四年級,偷我銀包錢去叫同學幫佢 ...

我再重睇
要了解下點解佢鐘意比錢人叫人幫佢跑腿
我家姐係飛女典型(而家無人咁叫)黎,佢都有比錢叫人幫佢買煙,買可樂,買顏色筆呢種習慣,無人點,佢就會點我要我落街買,總之就無手,會唔會你個女都好享受呢種支配慾,覺得好威好有型?

翡翠宮

牛年勳章

babyhoi 發表於 21-7-29 14:10
樓主個女小三小四都被記過,
操行唔好之下都入到嘅學校,
真係唔知可以有幾好

完全同意,仲話係band 2a學校全級考第一
啲同學口口聲聲跟大佬,又樂意收錢幫人做功課,間學校好極有限,趁住個女成績表見得人快啲轉校,朋輩影響真係好大

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆樓主:

小朋友自己做唔到嘅話, 最好爸媽陪小朋友一齊做,培養返個習慣

子爵府

C.Humphrey 發表於 21-7-29 15:48
完全同意,仲話係band 2a學校全級考第一
啲同學口口聲聲跟大佬,又樂意收錢幫人做功課,間學校好 ...

其實我睇到係佢個女出現問題⋯轉校係幫唔到件事!

首頁

尾頁

跳至