自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

mother904 發表於 22-5-29 08:06
我覺得算供養,一齊住幫手做家務正常。照顧十幾歲既「小朋友」,應該只需要煮俾佢食,洗衫相信用洗衣機,加 ...

我都認同
奇怪前面咁多jm 話當工人
明明有鐘點上門打掃下, 即係平日可能做下小家務, 平時都係洗衫煮下飯
話就話幫手湊小朋友, 其實十幾歲已經唔洗睇
咁未結婚未嫁同父母住嗰d, 有比家用,
都係阿媽照顧日常生活, 煮飯洗衫, 咁又叫當父母係工人?

珊瑚宮

yan_mum 發表於 22-5-29 03:42
獨居母親跟我住(本人物業),全包她的衣食住行 吃喝玩樂 ,
我負責買餸,
1星期2天家務助理上門清潔。

一家人點解會問供養 佢老咗照顧佢係應該㗎喎 你母親同你住佢應該好開心

公爵府

Happyhappylive 發表於 22-5-29 15:11

一家人點解會問供養 佢老咗照顧佢係應 ...

阿媽老咗照顧是應該,但阿媽偏心阿哥,平租俾間屋阿哥住,阿哥吾洗俾家用,另外仲想拎埋父母免稅額

阿媽只想個女照顧佢,但就吾洗阿哥負責

珊瑚宮

cew 發表於 22-5-29 15:15
阿媽老咗照顧是應該,但阿媽偏心阿哥,平租俾間屋阿哥住,阿哥吾洗俾家用,另外仲想拎埋父母免稅額

阿媽 ...

甘我會直接同呀哥呀媽一齊講.免稅額一定係歸我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

nownowma 發表於 22-5-29 15:04
我都認同
明明有鐘點上門打掃下, 即係平日可能做下小家務, 平時都係洗衫煮下飯

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cew 發表於 22-5-29 15:15

阿媽 ...

其實阿哥比果5千樓主覺得係租不是家用,佢比果5千亦不是人工是家用,所以佢有咁諗法

琥珀宮

畀面勳章

yan_mum 發表於 22-5-29 14:37
佢問我攞,我問返佢你有無俾過家用阿媽?

但係我傷心在 ,原來我在我媽心目中,我一向沒有供養她

同阿哥講,好簡單,邊個同阿媽住就歸邊個,叫佢自己揀

琥珀宮

畀面勳章

yanyan-mummy 發表於 22-5-29 15:22
其實阿哥比果5千樓主覺得係租不是家用,佢比果5千亦不是人工是家用,所以佢有咁諗法
...

但阿哥住左阿媽層樓,連管理費都唔駛俾喎,樓主俾既係零用啦,都無要阿媽買野交費邊算家用

公爵府

yanyan-mummy 發表於 22-5-29 15:22
...

樓主阿哥吾想跟佢媽住,變相提早攞埋層樓

琥珀宮

畀面勳章

nownowma 發表於 22-5-29 15:04
我都認同

工人做咁少家務包食包住包玩仲有$5000

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 22-5-29 15:25
但阿哥住左阿媽層樓,連管理費都唔駛俾喎,樓主俾既係樓用啦,都無要阿媽買野交費邊算家用
...

吾算家用,咁係人工?其實層樓係阿媽,佢喜歡比邊個住收吾收租係另一個問題,如果樓主只係緊張個免稅額點填,可以同屋企人平心靜氣傾下,咁樣討論邊個先真正有供養冇意思

男爵府

如果你媽獨居,你肯同佢住,我已經覺得你好孝順了,老人家有啲細藝係屋企幫頭幫尾其實係福氣,並不是什麼港傭,如果一個老人家什麼寄托都冇反而更易老同機能衰退

琥珀宮

畀面勳章

yanyan-mummy 發表於 22-5-29 15:29
吾算家用,咁係人工?其實層樓係阿媽,佢喜歡比邊個住收吾收租係另一個問題,如果樓主只係緊張個免稅額點填 ...

其實包食包住包零用都係供養啦,賓賓唔可能只煮飯洗衫啩,阿媽當然有權俾層樓阿哥住,但佢偏心又唔感恩個女肯照顧佢都係事實

大宅

好明顯重男輕女 大細超 唔洗傷心 我自己屋企同朋友屋企都有呢d類似情況
自問對得住天地良心就得

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

25638 發表於 22-5-29 15:35
好明顯重男輕女 大細超 唔洗傷心 我自己屋企同朋友屋企都有呢d類似情況
自問對得住天地良心就得
...

公爵府

25638 發表於 22-5-29 15:35
自問對得住天地良心就得
...

重男輕女好普遍,樣樣嘢留俾個仔,又吾洗俾家用,女就要俾足,有事時只會搵阿女照顧

子爵府

yan_mum 發表於 22-5-29 13:26
其實佢同我同住, 乜都係我包曬, 五千蚊去齋袋

我係唔忿氣我阿哥出嚟做嘢咁耐一蚊家用都唔畀,仲要畀市 ...

一個人住,其實水電煤好少支出,我62都係獨居,好耐無交過水電費,政府補貼夠晒用。
另外父母點收其他仔女家用,係佢既事,無得插手,好似我62 6個仔女,都收唔到6份零用錢,無得咁計。
有親人仔結婚後同住,只有仔俾家用,大女同住一蚊家用無俾過,相信佢仔一家都會覺唔公平,要養埋家姐。
所以一講錢就好煩。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

子爵府

計較嗰個係你阿媽唔係你,煮飯洗衫佢自己住都要做㗎啦,又有鐘點幫手,唔駛湊小朋友有得佢住有得佢食有零用錢唔係供養我唔知係乜
如果佢唔滿意,請佢同你阿哥一齊住

男爵府

mother904 發表於 22-5-29 08:06
我覺得算供養,一齊住幫手做家務正常。照顧十幾歲既「小朋友」,應該只需要煮俾佢食,洗衫相信用洗衣機,加 ...

其實佢自己住,都係要做家務,都係要自己煮飯食做家務?我唔明點解要有咁嘅概念?
不過而家個量多啲,其實難得樓主肯同老人家住,大家有個照應

子爵府

免稅額應該俾同住仔女,你哥唔啱,佢要個額就叫番阿媽同佢住。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至