自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

Lilyforest 發表於 23-12-12 11:47
講到西餐廳無水招呼客人好似係定律咁真係好笑,去過Dan Ryaxx食西餐人哋一樣预備咗成樽水喺枱面俾客人(雖然 ...

試過係餐廳要tap water,侍應係一樽放有香草同檸檬的水樽中倒出黎。所以tap water同無水招呼客人係兩回事,只不過免費就多數係tap water咁解,不排除有些餐廳要收錢的水都係tap water。
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-12-12 13:02
未經煮滾/ 過濾處理就serve客
其實有無食安問題?

之前有報紙做過呢類報導,問左食環署:

1.餐廳 / 酒吧 是否有責任提供「免費」飲用水給客人飲用?餐廳 / 酒吧其實也有出售支裝礦泉水。如餐廳/ 酒吧拒絕給予客人「免費」飲用水是否違法?會否被票控?

答案:現時香港法例及食肆的牌照條件並未規定食肆需要向顧客免費提供飲用水。

2.大多餐廳 / 酒吧水龍頭也沒有安裝過濾器,是否安全給予客人直接飲用?

答案:所有香港食肆食水水質均符合香港食水標準,所以無安裝過濾器都係可以畀客飲用。

varievarie    發表於 23-12-12 13:48
日日是好日

大宅

mother904 發表於 23-12-12 13:37
之前有報紙做過呢類報導,問左食環署:

1.餐廳 / 酒吧 是否有責任提供「免費」飲用水給客人飲用?餐廳 / ...
正常安全應該無咩問題,但係連過濾都唔過,氯氣味應該勁大,估計都好難飲得落口?

公爵府

牛年勳章

莫失莫忘 發表於 23-12-12 11:57
原來大家都咁豁達對侍應毫不修飾講嘢都認為理所當然。有時「事實」都可以有好多唔同方式表達令客人唔會覺得 ...

大家豁達嘅係免費水=水喉水呢樣野,但你好似係講緊「態度」問題,之前JM 嘅回覆都冇人話過果個侍應「態度好」喎!

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

翡翠宮

畀面勳章

CathyLss 發表於 23-12-12 13:51
正常安全應該無咩問題,但係連過濾都唔過,氯氣味應該勁大,估計都好難飲得落口?
...

所以有時去餐廳同茶餐廳,一飲就知係冇過濾的水喉水
日日是好日

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

大宅

tap water or sparkling water好普遍, 樓主係咪太少見多怪

大宅

pauline_c 發表於 23-12-12 14:10
所以好多餐廳加檸檬、蘋果
原來檸檬可以僻氯氣味,我以為係都過濾左。我唔係好受得氯氣味,試過唔小心飲左無處理過既水喉水,即刻有少少反胃,又可能係心理作用。

goldpiglet    發表於 23-12-12 16:05

伯爵府

singwin 發表於 23-12-11 22:55
呢間野blacklist左好耐

X2
識人做過part time
啲嘢食全部叫返嚟翻熱,價錢貴到飛起

大宅

MIYUKIFONG 發表於 23-12-12 10:03
以前做過西餐廳,經理係教我哋講過瀘水,唔會答客人水喉水。

你間西餐廳先叫「高級」餐廳
Pizza x 連 more appropriate 嘅回答都唔識
唔知憑咩叫稍為好少少餐廳
10% service charge唔知係畀嚟做嘜

伯爵府

Carol999 發表於 23-12-12 13:57
大家豁達嘅係免費水=水喉水呢樣野,但你好似係講緊「態度」問題,之前JM 嘅回覆都冇人話過果個侍應「態度 ...

就係大家見到樓主既post都回應飲水喉水好正常,暗示明示樓主無知。但樓主無話唔肯飲水喉水,佢係對侍認既表達方式不滿。外國餐廳飲tap water 好正常係因為佢哋文化就係直接飲用水喉水,但香港習慣唔係咁,所以侍應就咁講一句水喉水令樓主覺得唔舒服我能理解。

大宅

Aley1204 發表於 23-12-11 23:14
因為佢哋而家無免費水提供,所以咪問你要有氣定無氣囉。咁你唔開枝水,佢當然俾 tap water 你啦。不過佢答 ...

個侍應唔識得包裝去答你。

已刪除用户

大宅

MLFF 發表於 23-12-12 14:39
你間西餐廳先叫「高級」餐廳
Pizza x 連 more appropriate 嘅回答都唔識
唔知憑咩叫稍為好少少餐廳
坦白講如果侍應同我講“瀘水”,我會完全唔知佢講咩,呢個字我都係第一次聽。

如果唔係態度問題,人地只係用左一個你唔滿意既用字,而呢個用字係西餐廳好常出現、唔係咩offensive既野,點解要咁樣無限放大呢?

男爵府

2018復活節勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-12-12 13:02
未經煮滾/ 過濾處理就serve客
其實有無食安問題?

仲要係大一樽放片檸檬落去

大宅

莫失莫忘 發表於 23-12-12 14:42
就係大家見到樓主既post都回應飲水喉水好正常,暗示明示樓主無知。但樓主無話唔肯飲水喉水,佢係對侍認既 ...
你係屋企都飲蒸餾水/礦泉水?我都想知道香港有幾多家庭屋企唔係飲水喉水,無論係煲過、過濾過定係無處理,佢本質都係水喉水黎。人地西餐廳好多都係就咁講tap water,如果你著眼點係人地點處理過、有無處理過,其實你可以問。

水晶宮

回覆 CathyLss 的帖子

佢係想講
過濾水
只係打錯字而已

伯爵府

CathyLss 發表於 23-12-12 15:26
你係屋企都飲蒸餾水/礦泉水?我都想知道香港有幾多家庭屋企唔係飲水喉水,無論係煲過、過濾過定係無處理, ...

如果你覺得水喉水同煲過既水係同一樣嘢,咁同我既認知唔一樣。

如果你覺得問侍應有冇普通水,侍應答「有,水喉水」四個字係一個作為server好既答案,同我想法亦不一樣。我仍然認為有更好更有禮貌既講法。

男爵府

阿玥兒 發表於 23-12-12 08:52
我覺得根本連tap water都唔洗講
就咁倒杯水比客人咪得囉
咁就唔會引起投訴 侍應亦都好做

但係佢個問題係問緊,你想飲有汽嘅水定無氣嘅水喎?其實咁樣問好正常㗎咋喎,妳答無氣咪得囉

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-12-12 15:32
回覆 CathyLss 的帖子

佢係想講
我轉個頭先get到係打錯字。我頭先真係特登去search瀘水係咩意思,我以為係話用爐煲過既水。

我會認為講tap water係強調個source,講濾水係強調個處理方法,我自己就唔覺得有咩優勝之處。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊