婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

我覺得樓主係因為怕99唔開心而有壓力,再加上99咁𡃶你和照顧你,令你更加對自己的一言一行更顧慮,無形中增加自己的壓力。
可否當99的肉赤透明呢?反正99都是忍住沒說出口,只是按捺不住而表現出來。

大宅

引用:Quote:原帖由+wsjoeyyip+於+13-12-31+發表

原帖由 kalonice 於 13-12-31 發表
一個家只有一個女主人
或者這個是key, 以前屋企大事老公決定,小事我決定,宜家大小事都多左意見,其實我好唔慣,有時我決定a, 奶奶想b, 或者我做左a後,奶奶之後會話b好d…大家都唔係針對對方,只係背景諗法唔同……宜家我好多時選擇唔想做決定,將個波交俾老公。或者我唔會表達我既想法,因為好多時對方唔係咁覺得……。
而宜家教小朋友,除非好錯我先會出手,好多時如果我老公係到,小朋友做錯一定會被罰,老公嚴好多,亦罰得甘d,如奶奶出聲,會一齊炳……所以日頭我老公唔係屋企,我個仔百厭好多,明恰我……

大宅

引用:我覺得樓主係因為怕99唔開心而有壓力,再加

原帖由 oldfrog 於 13-12-31 發表
我覺得樓主係因為怕99唔開心而有壓力,再加上99咁𡃶你和照顧你,令你更加對自己的一言一行更顧慮, ...
我宜家好少大炳我d小朋友lu, 除非係發脾氣掉玩具或冇禮物,郁手郁腳打架,就一定罰,其實都係不外乎企naughty corner,我唔打小朋友 … 但仔仔就識扮喊到嘔引人注意,令人唔敢罰佢……或者佢知嫲嫲一定救佢……

翡翠宮

畀面勳章

既然已經一起住,就要想方法解決。或者你同c6傾下,睇下佢可否同99打定底,你會放開懷抱,唔再避忌。有時可能只是差一小步,大家打破了隔閡,反而感到舒服。

日日是好日

大宅

熱血金章

回覆:wsjoeyyip 的帖子

女人何苦為難女人。

可以的話一家一女主人。

唔得分開住都要分清楚主人客人。

家中各人各守本份。

小朋友成長時期,大人之間必須協商目標一致的教法,定立所有人都要遵守的規則。

大宅

回覆:唔通同奶奶住就一定係咁?我需要正能量,唔該~~

謝謝大家既正能量,新一年還有更多需要我去學習和面對,我會努力!Thanks ^^

大宅

畀面勳章

wsjoeyyip 發表於 13-12-31 17:01
沒錯,對住自己爸媽,有咩唔妥坦白講,罵過喊過第朝都唔會記住。其實老公都見我唔多妥,我都有同老公傾自己 ...
我覺得你老公好好啊...
起碼佢睇得出你有唔妥, 又肯搵方法去解決, 雖然唔一定解決到, 起碼佢有個心

比著我C6, 佢一定唔肯出面理!

大宅

引用:比較長既分享:我係全職媽媽,有兩個小朋友

原帖由 wsjoeyyip 於 13-12-31 發表
比較長既分享:
我係全職媽媽,有兩個小朋友,奶奶幫手湊,其實湊小朋友各有立場,磨合過總算互相尊重,有 ...
我完全明白你嘅心情,我估我同你性格都幾似!因為唔想話奶奶搞到佢唔開心,所以乜都顧佢感受,好有顧忌!依家我唔再同奶奶住,但佢一出現我都好不安好緊張!所以同住真係好麻煩,加油!

大宅

引用:Quote:原帖由+kalonice+於+13-12-31+發表一

原帖由 wsjoeyyip 於 13-12-31 發表
或者這個是key, 以前屋企大事老公決定,小事我決定,宜家大小事都多左意見,其實我好唔慣,有時我決定a, 奶 ...
有你老公教,好好丫

大宅

引用:Quote:wsjoeyyip+發表於+13-12-31+17:01+沒

原帖由 小丸123 於 14-01-01 發表
我覺得你老公好好啊...
起碼佢睇得出你有唔妥, 又肯搵方法去解決, 雖然唔一定解決到, 起碼佢有個心
其實佢都好難做,手掌手背都係肉,不過我諗起碼佢明我既感受,有時用佢既立場同奶奶溝通下係會有幫助,但始終對於我咁需要自由既人唔再自由,e.g.好簡單,我叫工人煮返通粉湯底用蘿蔔,但奶奶話要用合掌瓜,我決定選擇唔做女主人……

大宅

引用:Quote:原帖由+wsjoeyyip+於+13-12-31+發表

原帖由 leeleechau 於 14-01-01 發表
我完全明白你嘅心情,我估我同你性格都幾似!因為唔想話奶奶搞到佢唔開心,所以乜都顧佢感受,好有顧忌!依 ...
應該好難返轉頭,我奶奶大病後,身體好反覆,隨時會暈又嘔,有咩依郁要入廠,工人一個攪唔掂,我都贊成要有家人同住,但我地又冇本事買兩間近既屋企。如要令自己開懷,相信只有自己諗通,無錯,一家只有一女主人,但哪個應該不是我。

禁止訪問

別墅

我都好明白妳!
不過我只係對住自己父母好大壓力!
大家都錫小朋友、想小朋友好,不過教育理念真係唔同,有時根本睇得出大家都係就住就住唔爆出嚟,唔想傷和氣!唔想不歡而散!
相處過程係無拗撬,但係有無形壓力!
又做唔出無視長輩……
如果係6299,都仲可以間中同老公呻,釋放下壓力,但我無理由喺老公面前講自己父母不是!
以前日日見,每日幾個鐘都好辛苦咁,好怕小朋友咁啱做咗樣,大家睇法唔同嘅事!
我罰小朋友,父母會唔開心,我唔罰又到自己唔開心!
近呢一年只係一星期見兩、三次,關係真係好咗啲嘅!
妳仲要一齊住,肯定更加痛苦,唯有自己諗通,隻眼開隻眼閉!
辛苦妳,加油呀

大宅

引用:我都好明白妳!不過我只係對住自己父母好大

原帖由 AnnaFung828 於 14-01-01 發表
我都好明白妳!
不過我只係對住自己父母好大壓力!
大家都錫小朋友、想小朋友好,不過教育理念真係唔同,有 ...
我爸爸都好縱小朋友,但佢最多一星期見一兩日,好彩我媽都嚴,所以小朋友都唔會太過分……唔同既係,自己父母我會好直接,唔得就stop,疆完一陣就會冇事,因為父母明白我。就算當時佢地唔認同,可能會話下我,但我個心又唔會唔舒服,好快冇事。所以疆,我都係等老公自己同奶奶疆,佢地都好快冇事。

大宅

引用:就算間屋唔係99名,同得佢住佢地好多都覺得

原帖由 ky0416 於 14-01-01 發表
就算間屋唔係99名,同得佢住佢地好多都覺得佢地至係做主嗰個架啦
間屋係邊個名我都冇諗咁多,其實係咪女主人對我黎講唔重要,我最唔想係,一件簡單既事有太多意見,宜家我選擇間歇性表態,好多野我已經唔care,唔去管,咁好似easy d~,好似好灰,但有冇或好既做法呢?我未諗到……

大宅

回覆 ywchan7e 的帖子

Yes, take a quick break to recharge or get together with your good friends to refresh yourself!!!

複式洋房

樓主十油

大宅

引用:回覆+ywchan7e+的帖子Yes,+take+a+quick+br

原帖由 subzero111 於 14-01-01 發表
回覆 ywchan7e 的帖子

Yes, take a quick break to recharge or get together with your good friends to ...
yup, its really work ^^ thx

大宅

引用:樓主十油

原帖由 irene0811 於 14-01-02 發表
樓主十油
謝謝你。

大宅

今日奶奶一早出左去,會晏返,感覺完全唔同晒,好輕鬆,就好似“瞓到主任”唔係學校咁~!証明平日真係唔多妥,唔係自己型住……

首頁

尾頁

跳至