2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB已經7個幾月大,一直有濕疹,細個時用過金銀花沖涼唔得,用QV浴油,仲衰,一沖完涼,頭皮乾到即刻甩皮,E家只用清水,沖完搽舒特膚ge濕疹cream,但皮膚都係乾.
洗衫一直都用威潔,唔知各位濕疹b媽又點呢?

複式洋房

回覆:Raceyan 的帖子

我覺得用返嬰兒洗衣液好 d ,有無睇醫生?

複式洋房

我個仔由滿月開始有濕疹,嗰時爆得好犀利,到左半歲好左好多,洗衫我地都係用威潔,沖涼我地試過用oilatum,而家用緊mustela,沖完涼幫佢查朋友喺澳洲買既油(類似baby oil),再查oilatum cream,加埋每次換片都幫佢查cream.

大宅

回覆 Raceyan 的帖子

我有睇醫生, 醫生開過好多唔同配搭, 最work 係咁:

oilatum浴油, 淨係加佢嚟沖澡, 之後搽豬油膏, 其餘時間我用normal cetaphil 3小時搽一次身, 面就 cetaphil restoraderm, 佢依家好番好多

大宅

回覆 Raceyan 的帖子

洗衫我都係威潔BB, 我覺得洗衣液影響不大, 同埋我有同佢做skin test

複式洋房

試下用片糖沖水沖涼,天然滋潤

大宅

回覆 aikam 的帖子

有睇醫生,幾次都開類固X藥膏,我係用威潔BB洗衣液

大宅

回覆 hapkry 的帖子

愛麗他浴油有幾只,你用邊款?
豬油膏係咩黎?有相睇嗎?
我BB個頭都有,會用黎搽頭嗎?

大宅

叫愛麗他潤膚沐浴油,藍色樽身的

豬油膏即係emulsifying ointment, 咩牌子都得,我淨係搽身,無搽頭架

洋房

回覆:濕疹BB用咩沖涼同洗衫?

用Oilatum浴油再加Oilatum潤膚膏,或者椰子油都得。唔好等食完嘢先搽lotion,勤D同呀B搽好快好!

別墅

引用:我BB已經7個幾月大,一直有濕疹,細個時用過

原帖由 Raceyan 於 14-01-02 發表
我BB已經7個幾月大,一直有濕疹,細個時用過金銀花沖涼唔得,用QV浴油,仲衰,一沖完涼,頭皮乾到即刻甩皮,E家只 ...
我朋友個bb都係睇左好多次醫生都唔得呀!醫生只會開類固醇俾佢搽,但搽咗之後返發會比之前嚴重!同埋只會叫你同bb換過曬啲沖涼液!其實濕疹係體內引發架!我有隻天然蘆薈gel可以介紹俾你!佢可以抗敏感同醫濕疹!我好多朋友嘅小朋友用完都好返曬!初生嬰兒都用得!

大宅

Kennis114 發表於 14-1-15 04:43
我朋友個bb都係睇左好多次醫生都唔得呀!醫生只會開類固醇俾佢搽,但搽咗之後返發會比之前嚴重!同埋只會叫 ...
請問咩牌子呀?

別墅

引用:Quote:Kennis114+發表於+14-1-15+04:43+我

原帖由 Raceyan 於 14-01-17 發表
請問咩牌子呀?
已pm you

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Raceyan+於+14-01-02+發表我B

原帖由 Kennis114 於 14-01-15 發表
我朋友個bb都係睇左好多次醫生都唔得呀!醫生只會開類固醇俾佢搽,但搽咗之後返發會比之前嚴重!同埋只會叫 ...
我都想知呀!tks

別墅

引用:Quote:原帖由+Kennis114+於+14-01-15+發表

原帖由 Wanwanmama 於 14-01-19 發表
我都想知呀!tks
已pm you

大宅

我囡囡之前個頭有濕疹,痕抓到損哂,對腳有輕微濕疹,睇咗皮膚科,開咗椰子油,沖涼前十分鐘用椰子油按摩患處至吸收,待10分鐘後用愛麗他浴油沖涼,沖完涼後全身搽保濕,我囡囡身搽Mustela with cold cream嘅body lotion, 面搽with cold cream嘅facial cream, 已經三個月無復發,但一定要保濕做得好唔可以懶,一懶皮膚乾就會發。

大宅

Ritayy 發表於 14-1-19 14:52
我囡囡之前個頭有濕疹,痕抓到損哂,對腳有輕微濕疹,睇咗皮膚科,開咗椰子油,沖涼前十分鐘用椰子油按摩患 ...
因為我要返工,所以奶奶湊多,叫佢多D同BB搽保濕,佢好似...........哎,我放假起碼2個鐘同佢搽一次,我諗奶奶一日都唔知有無3次,激死我
你可唔可以將你BB用開果D 野影相俾我參考,因為我驚我買錯,THX

別墅

我有隻天然蘆薈gel可以介紹俾你!佢可以抗敏感同醫濕疹!我好多朋友嘅小朋友用完都好返曬!初生嬰兒都用得!

PLS PM 牌子

大宅

引用:Quote:原帖由+Raceyan+於+14-01-02+發表我B

原帖由 Kennis114 於 14-01-15 發表
請問咩牌子

別墅

回覆:濕疹BB用咩沖涼同洗衫

已pm

首頁

尾頁

跳至